28 / 03 / 2024

Gebze-Darıca metro hattı projesi mecliste!

Gebze-Darıca metro hattı projesi mecliste!

Gebze-Darıca metro hattı projesinin maliyetinin gözden geçirilmesine ve Bakanlığın 2019 yılı için belediyeler yerine üstlendiği yatırımlar meclis gündemine taşındı. İYİ Parti'li Türkkan, konuyla ilgili soru önergesi hazırladı...



İYİ Parti Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan, Gebze-Darıca metro hattı projesinin maliyetinin gözden geçirilmesine ve Bakanlığın 2019 yılı için belediyeler yerine üstlendiği yatırımlara ilişkin soru önergesi hazırladı. Türkkan, sorusunun Ulaştırma Ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan tarafından yanıtlandırılmasını istedi.

İYİ Parti Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan'ın soruları:

1- Gebze-Darıca metro inşaatının yapım maliyeti ihale bedelinin yaklaşık iki katı tutarına denk gelmektedir. Belediye tarafından üstenilen bütçe yaklaşık 2.8 milyar TL'ye denk gelmekteyken, 5 milyar TL'ye ihtiyaç duyulduğu belirtilirken gerekli bütçe Bakanlığınıza devredilmiştir. Bu kadar yüksek bir ödeme farkının oluşmasının sebebi nedir?

2- İstanbul Kadıköy-Kartal metrosu daha uzun ve yoğun bir hat olmasına rağmen Gebze-Darıca hattının daha pahalıya mal olmasının sebebi nedir? Aynı bütçe ile Kocaeli'deki metro çalışmasının daha fazla nüfusa ve bölgeye erişim sağlayacak şekilde planlanması mğmkün değil midir?

3- Gebze-Darıca hattı projesi Bakanlığınız tarafından tekrar gözden geçirilmiş midir? Geçirildiyse projenin maaliyeti yeniden hesaplanmış mıdır? Bakanlık olarak bu konuda Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'ne herhangi bir görüş ya da öneride bulunulmuş mudur?

4- Kocaeli Büyükşehir Belediyesi 2019 yılı tahmini geliri 3.4 milyar TL ve gideri de 3,4 milyar TL'dir. Bununlar birlikte 6 milyar TL ile Türkiye'nin en borçlu belediyesidir. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nin 2022'de bitirilmesi planlanan metro yatırımını tamamlayacak bütçesinin bulunmadığı istatistiklerden anlaşılmaktadır. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nın 2019 yılı toplam bütçesi ise 27,7 milyar TL'dir. Bakanlık olarak 2019 yılı için belediyelerin yerine üstlendiğiniz yatırım tutarı toplam olarak ne kadardır?

5- 2019 yılı için Bakanlığınız tarafından belediyelerden devraldığınız yatırımlar her biri ayrı ayrı olmak üzere ihale tarihleri, yapılan işin türü ve karşılanan bütçelerinin miktarları neledir?


Geri Dön