20 / 04 / 2024

Gebze-Darıca metro hattıyla ilgili 10 soru!

Gebze-Darıca metro hattıyla ilgili 10 soru!

Gebze-Darıca metro hattı projesi ihale süreci ve tamamlanacağı tarih meclis gündemine taşındı. CHP'li Tarhan, konuyla ilgili soru önergesi hazırladı...



CHP Kocaeli Milletvekili  Tahsin Tarhan, Gebze-Darıca metro hattı projesi ihale sürecine ve tamamlanacağı tarihe ilişkin soru önergesi hazırladı. Tarhan, sorusunun Ulaştırma Ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan tarafından yanıtlandırılmasını istedi.

CHP'li  Tarhan, konu hakkında şu açıklamalarda bulundu: ''Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Dairesi Başkanlığı - Raylı Sistemler Şube Müdürlüğü’nün 2018/7064 KİK numaralı sınır değeri 1.15.120.556,77 TL ve yaklaşık maliyeti 2.797.169.355,54 TL olan Gebze Darıca Metrosu İnşaat ve Elektromekanik Sistemler Temini Montaj Ve İşletmeye Alma Yapım İşi ihalesine 6 firma tekli vemiş ve ihaleyi verediği 2.488.489.457,00 TL teklifle Meting Raylı Sistemler + Met-Gün İnşaat Tahhüt ve Ticaret Anonim Şirketi + EZE İnşaat Nak. Taah. San. Tic.LTD.ŞTİ. + Gökçe İnş.Taah.Tic.ve Makina San.LTD .ŞTİ. ortak girişimi kazanmıştı.

2018 Genel ve Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde, Metro çalışması başlamamasına rağmen tabelaları dikilmiş ve sanki Gebze’de metro varmış intihası yaratılmak istenmişti.

Gebze Metrosu ile ilgili Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Tahir Büyükakın gazeteye verdiği demeçte “Gebze Metrosu ile ilgili Sayın Bakanımızla görüştük. Genel Sekreterimizi Ankara’ya yolladık ve başvurumuzu yaptık. Bundan sonra metroyu Ulaştırma Bakanlığı yapacak, böylece Belediyemize ciddi bir kaynak kalacak” açıklamalarında bulunmuştur.''

CHP Kocaeli Milletvekili  Tahsin Tarhan'ın soruları:
1 -) Gebze - Darıca metrosu yapım işlemi resmi olarak Ulaştırma Bakanlığına devredilmiş midir?

2- ) Ulaştırma Bakanlığı Kocaeli Büyükşehir Belediyesinin karşılayamadığı 5 Milyar Liralık bütçeyi nereden bulmayı planlamaktadır?

3- ) Gebze - Darıca metrosu ihalesini alan şirketler bu yeni süreçte yer alacak mıdır?. Alacaksa ne şekilde yer alacaktır?

4- ) Gebze - Darıca metrosunun Bakanlığa devri halinde öncesinde ihaleyi alan şirketlere tazminat ödenecek midir? Ödenecekse tutarı nedir?

5- ) Bugüne kadar Gebze - Darıca metro hattı yapım işini alan şirketlere ne kadar ödeme yapılmıştır?

6- ) Ulaştırma Bakanlığı Gebze - Darıca Metro yapımı için yeniden ihaleye çıkacak mıdır? Eğer yeniden ihaleye çıkılacaksa İhalenin şekli ve usulü ne olacaktır?

7- ) Gebze - Darıca metro hattında hangi aşamaya gelinmiş, tahmini açılış süresi ne kadardır?

8- ) Kocaeli Büyükşehir Belediyesinden, Ulaştırma Bakanlığına devir işlemi süresince metro yapım işleminin kaç günlük bir aksamaya uğraması planlanmaktadır?

9- ) Bakanlık, Gebze - Darıca Metro hattını tamamladığı takdirde, ulaşım gelirlerinin ne kadarını alacaktır?

10- ) Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nce Bakanlığınıza başvurusu yapılmış Körfez -Kartepe arası metro projesi var mıdır? Var ise ne zaman başlayacaktır?


Geri Dön