20 / 04 / 2024

Gediz Nehri'nde kirliliğin faturası 100 bin TL!

Gediz Nehri'nde kirliliğin faturası 100 bin TL!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mehmet Emin Birpınar, Uşak Organize Sanayi Bölgesi Atıksu Arıtma Tesisinin bakıma alınması nedeniyle atıkların Gediz Nehri'ne boşaltılması sonucu oluşan kirliliği yerinde inceledi....





Uşak Organize Sanayi Bölgesi Atıksu Arıtma Tesisinin bakıma alınması nedeniyle atıkların Gediz Nehri'ne boşaltılması sonucu oluşan kirliliği yerinde inceleyen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mehmet Emin Birpınar, tesise 100 bin lira para cezası uygulandığını bildirerek, "Kimse tesisimiz bakıma alındı 15 gün çevreyi kirletme hakkına sahibiz diyemez. Üretim yapıyorum diyerek havayı suyu kirletemez” dedi.


Birpınar, beraberindeki heyetle Uşak Valisi Mehmet Ufuk Erden'i ziyaret ederek, UOSB Atıksu Arıtma Tesisi'nin bakıma alınması nedeniyle Gediz Nehri'nde oluşan kirlilikle ilgili bilgi aldı. Daha sonra UOSB'ye geçen Birpınar ve beraberindekiler, Gediz Nehri'nde oluşan kirliliği inceledi, atıksu arıtma tesisini gezdi.


BAKAN ERDOĞAN BAYRAKTAR’DAN GEDİZ TALİMATI


Birpınar burada gazetecilere yaptığı açıklamada Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'ın talimatı üzerine Uşak'a geldiğini söyledi. Atıksu arıtma tesisinin yaklaşık 15 gündür çalışmadığını, UOSB'den her gün yaklaşık 9 bin ton kirli suyun Gediz Nehri'ne hiç bir işlemden geçirilmeden bırakıldığını ifade eden Birpınar, "Tesisteki sıkıntıları gözümüzle gördük. Arıtma tesisin bakıma alındığını söylediler. Bahane olarak arıtma tesisini bakıma almak zorundaydık diyorlar. Her ne olursa olsun, bu durumu kabul etmek mümkün değil. Havayı, suyu ve toprağı korumak zorundayız" dedi.


GEDİZ NEHRİNİ KİRLETMENİN CEZASI 100 BİN TL


Sanayicinin elbet üretim yapacağını, insanlara iş vereceğini ancak bunu yaparken çevreyi kirletmemesi gerektiğini kaydeden Prof. Dr. Mehmet Emin Birpınar sözlerine şöyle devam etti:

"Biz çok hassasız. Eylül ayında bu tesiste denedim yaptık numuneler kötü çıktığı için 40 bin lira idari para cezası verdik. Şu anda sıkıntılar artarak devam etmiş, arıtma tesisi çalışmaz durumda. Kaçak deşarjdan dolayı bu gün 100 bin lira idari para cezası uyguluyoruz. Eğer sorun çözülmezse yine gelir cezayı artırırız. Kimse tesisimiz bakıma alındı 15 gün çevreyi kirletme hakkına sahibiz diyemez. Üretim yapıyorum' diyerek havayı suyu kirletemez. Bir gün gelir sizin kazandığınız paralar bir işe yaramaz, içecek suyunuz, soluyacak havanız yoksa verim alacak toprağınız yoksa para sizi kurtarmaz. Geri dönüşümü olmayan doğal varlıklarımızı korumamız gerek. OSB'lere sesleniyorum. Çevreci yöntemlerle para kazanmanın yöntemlerini bulmalıyız. Bu manzaraları görmek istemiyoruz."


Bir önceki yıl ülke genelinde çevreyi kirleten kişi ve kuruluşlara yaklaşık 30 milyon lira idari para cezası uygulandığını hatırlatan Birpınar, OSB'ler deki çevre sorunlarının çözümü için proje hazırladıklarını ifade etti.

OSB'lerdeki atık su kalitesini anlık veri olarak izlemeyi amaçladıklarını söyleyen Birpınar, "Sanayici duyarlı olmalı. Türkiye genelinde tüm OSB'lerdeki atık suları on-line olarak izleyeceğiz. İdari yaptırımlar artacak, gerekirse bu tip yerleri kapatırız bile. Bizim derdimiz sanayicinin önünü açmak, sürdürülebilir kalkınmayı sağlamak. Ancak bir yandan da toprağı, havayı, suyu korumak" dedi.

 


Geri Dön