25 / 04 / 2024

Giresun'da yapılacak çevre yolu meclis gündeminde!

Giresun'da yapılacak çevre yolu meclis gündeminde!

Giresun'da yapılması planlanan çevre yolu meclis gündemine taşındı. CHP Giresun Milletvekili Bülent Yener Bektaşoğlu konuya ilişkin soru önergesi hazırladı...



Giresun da yapılacak çevre yolu meclis gündeminde!

 

CHP Giresun Milletvekili Bülent Yener Bektaşoğlu, Giresun'da yapılması planlanan çevre yoluna ilişkin soru önergesi hazırladı. Bektaşoğlu sorularının Ulaştırma, Denizcilik Ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan tarafından yanıtlandırılmasını talep etti.

 

Bektaşoğlu önergesinde "2010 yılında talepler üzerine başlatılan çalışmalar sonrasında, 2012 yılında Gülyalı-Piraziz, Giresun-Keşap arasında bir güzergah belirlenerek projelendirilmesine başlanılan Giresun Güney Çevre Yolu’nda, bugüne kadar hiçbir gelişme sağlanamamış, aradan geçen zaman içinde bir türlü bu projenin yapım ihalesi sürecine geçilememiştir." dedi.

 

"Oysa bu projenin bitirilmesi, Giresun ve Karadeniz için aciliyet ve yaşamsal önem arz etmektedir. Çünkü Karadeniz Sahil Yolu’nun Giresun geçişi alternatifsizdir ve Ordu-Trabzon arası şehiriçi yollarıyla birlikte kullanılmaktadır." şeklinde açıklamalarda bulunan Bektaşoğlu ayrıca yolun bu bölümü projelendirilirken deniz ile dağ kütlesi arasındaki coğrafyanın uygunsuzluğu nedeniyle yolda daralmaların olduğunu, kavşaklarda, bağlantılarda standartların kaybedildiğini söyledi.

 

Bu nedenlerle yaklaşık 50 kilometrelik bir güzergahta yoğun bir trafik akışının oluştuğunu, bu durumun da yol güvenliğini tehlikeye düşürdüğünü, zaman ve ekonomik kayba yol açtığına dikkat çeken Bektaşoğlu "Yapılacak olan bir çevre yolu ulaşım sorunlarını ortadan kaldıracağı gibi, ayrıca Giresun’un cazibesinin artmasına, kalkınması, gelişmesine, ekonomik olarak büyümesine ve bir vizyona kavuşmasına ve yolun güzergahıyla kentler arasında kalan imar kullanım alanının genişlemesine katkı sağlayacaktır." diyerek 6 soru sordu.

 

Bektaşoğlu'nun soruları

 

1- Sahil koduna 5 kilometre uzaklıktan, 42 kilometrelik bir güzergah üzerinden Gülyalı-Piraziz-Giresun merkez sınırlarından Keşap ilçesi çıkışma ulaşacak şekilde projelendirildiği duyurulan yolun güzergah uzunluğu ve kodları, köprü, viyadük ve tünellerinin yerleri tam olarak belirlenmiş midir? Projeye son şekli verilerek ihale aşamasına gelinmiş midir?

 

2- Projenin sadece trafiği rahatlatmak için değil, belirtilen amaçlara uygun oİması ve beklentilere, ihtiyaçlara cevap vermesi için en az 50 yıl düşünülerek planlanması isteğine uygun davranılacak mıdır? Örneğin, ilçelerin ve şehir merkezinin ana güzergah bağlantı yolları sayısının artırılması şeklindeki talepler değerlendirilecek midir, proje bağlantı yolları ile birlikte mi ihale edilecektir?

 

3- Söz konusu proje için geçtiğimiz aylarda gerçekleştirilen Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) toplantıları sonuçlanmış mıdır? Projeni uygulanacağı akslar ve sorumluluk sahalarındaki yerel idareler güzergahtaki imar değişikliklerini ve düzenlemelerini tamamlamışlar mıdır?

 

4- Proje ihalesinin 2015 yılında gerçekleştirildiği, 2017 yılı içinde ise ihale sürecinin tamamlanacağı duyurulmasına rağmen, yapım ihalesinin bugüne kadar gerçekleşememesi hangi nedenlerden kaynaklanmıştır?

 

5- Bu projenin ihalesi ve tamamlanması için bakanlığınızca öngörülen bir tarih mevcut mudur? Projeyi hangi yılın yatırını programına almayı düşünmektesiniz?

 

6- Çevre yolu olmayan Doğu Karadeniz’in tek ili olan Giresun’un, bu hak ve hizmet mağduriyetinin giderilmesi için Bakanlığınızın, yakın vadede Giresun Güney Çevre Yolu Projesini biran önce ihale ederek gerçekleştirmek gibi bir düşüncesi var mıdır?

 


Geri Dön