25 / 04 / 2024

Gökhan Çeliktürk: İbrahimli'de daireler İstanbul'dan pahalı!

Gökhan Çeliktürk: İbrahimli'de daireler İstanbul'dan pahalı!

İMO Gaziantep Şube Başkanı Çeliktürk, Türkiye'nin deprem haritasının değişeceğini, yeni bir deprem şartnamesinin yazıldığını söyledi. Çeliktürk, "Bundan sonraki hesaplarda binalarımızı ikinci derece deprem bölgesine göre yapmalıyız." dedi.



İnşaat Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı Gökhan Çeliktürk, Türkiye'nin deprem haritasının değişeceğini, yeni bir deprem şartnamesinin yazıldığını söyledi. Gaziantep'in yeni deprem haritasında riskin arttığı ve 3'ten ikiye yükseleceğini öne süren Çeliktürk, "Bundan sonraki hesaplarda binalarımızı ikinci derece deprem bölgesine göre yapmalıyız. Derecemizin yükselmesiyle betonun kalitesini de artırmamız gerekiyor. Betonda C20 yerine C30 kullanalım diye her yerde öneriyoruz. En azından yüksek binalarda C 30 beton şartı koyalım diyoruz" dedi.


İnşaat Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı Gökhan Çeliktürk, Gazetemiz Yönetim Kurulu Başkanı Ökkeş Özekşi'yi ziyaret ederek sektörün ve kentin sorunları üzerine konuştu.


İBRAHİMLİ'DE DAİRELER İSTANBUL'DAN PAHALI

Sektörün sorunlarına değinen Gökhan Çeliktürk, "Bir kere önümüzü göremiyoruz. Her sektörde olduğu gibi iflas eden oluyor, sıkıntı yaşayan alacaklarını tahsil edemeyen arkadaşlar var. Şu anda parada bir darlık var. İnşaat sektörüne bölgedeki gelişmelerin de eksisi var. Güven çok önemli. Bunun yanısıra Gaziantep için söylüyorum, gerçekten arsa sıkıntısı devam ediyor. Ben de müteahhitlik yapıyorum maliyetlerin yüzde 60'ı şu anda arsa maliyeti, yüzde 30 inşaat maliyeti geri kalanıda karımız. Arsaların pahalı olması nedeniyle insanlara ucuz daire üretemiyoruz. Bu kentte ucuz daire üretmek zorundayız. Şu anda İbrahimli bölgesinde İstanbul'dan pahalı. En büyük sıkıntı arsa fiyatları. Arsa fiyatlarının düşmesi için klişe bir laf ama yeni imar alanlarının çıkması gibi şeyler var. Bana göre Gaziantep il sınırının tamamının imara girmesi gerekiyor. 50 sene sonra bir yerin ne olacağını bilmemiz gerekiyor. Bunu yaptığımız zaman suni yükselişler olmaz. Arsa rantının da, spekülatif artışların da önüne geçilir" dedi.


FAİZLER 1'İN ALTINA DÜŞMELİ

Sektörün ikinci sıkıntısının faizlerin yüksekliği olduğuna değinen Çeliktürk, "Faizler biraz düşmeli. Ya biz insanlara ucuz konut üreteceğiz veyahutta onların uygun bir şekilde kolay bir şekilde almalarını sağlayacağız. İnşaat sektörü açılırsa inşaat sektörüne bağlı bir çok açılır. O yüzden ya arsa fiyatları düşmeli ki, ben onu olası görmüyorum, veyahutta piyasayı canlandırmak için banka kredileri düşmeli. Sektörün canlanması için banka kredilerinin 1'lerin altına düşmesi lazım. 0.88'lerde satışlar çok iyiydi" dedi. 


KİRALAR ÇOK FAZLA DÜŞMEZ

Gerek Suriye, gerekse çevre illerden gelen göçlerden dolayı kira fiyatlarımızın çok yükseldiğini belirten Çeliktürk şunları dile getirdi:"2+1 daireler 1200-1300 lira. Neredeyse İstanbul'un fiyatları ve insanlar kiralık daire bulmakta sıkıntı çekiyor. Kiraların çok fazla düşeceğini düşünmüyorum. Kira taleple alakalı. Şu anda şehrimizde gerçekten Suriye'den olsun yurtdışından olsun çok katılım var. Burayı güvenli bölge gördükleri için oradan buraya gelen göçler var. Talep çok fazla olduğu için kiralarda bir düşme olmayacağını düşünüyorum. Ne zaman düşer buradaki insanlar oralarda sorunlar çözülüpte Gaziantep'ten hepsi kendi memleketlerine döndükleri zaman kiralar düşer."


DAİRE FİYATLARINDA DÜŞÜŞ GÖRMÜYORUM

'Şu an daire sayısı fazla birikti. Satılık ev çok' diyen Çeliktürk, "Bunda ekonomik krizin de etkisi var. Türkiye genelinde bir kriz var, dünya genelinde bir kriz var. Şu anda daire satışlarının durması da kira getirilerinin yüksek olmasındandır. Belki paraya sıkışanlar mecbur kalıpta sattıklarından dolayı fiyatlarda düşüş olabilir, onun dışında ben bir düşüş görmüyorum. Karataşta 3+1 daire, 240-350, İbrahimli'de sıfır 3+1 daireler 350-500 bin lira arasında. Tabi yerine, büyüklüğüne, site olmasına, kalitesine, ara sokak mı, cadde üstü olmasına göre değişiyor. 1.5 milyon liraya kadar satılan yerler var" dedi.


GAZİANTEP EKONOMİSİ KUVVETLİ

Sektörün geleceğinden umutlu olduğunu belirten Çeliktürk, "Şehir çok büyük. Gaziantep ekonomisi kuvvetli, inşallah krizler durursa, sanayiciler krizlerini atlatırlarsa Gaziantep önümüzdeki dönemde daha da gelişecek" dedi.


GAZİANTEP DEPREM HARİTASINDA 2'YE YÜKSELDİ

Türkiye'nin deprem haritasının değişeceğini, yeni bir deprem şartnamesinin yazıldığını dile getiren Çeliktürk, "Deprem haritasının yapıldığını söyleyen Çeliktürk, "Gaziantep, deprem haritasında 3'ten ikiye yükseleceğini öğrendik. Türkiye'nin deprem haritası değişecek. Gaziantep bir derece üste çıkacak. Şehitkamil, Şahinbey 3'tü. Şimdi 2'ye yükselecek. Bundan sonraki hesaplarda binalarımızı 2'ye göre yapmalıyız. Hazır beton bir devrimdi" dedi. 


C30 BETON ŞARTI KOYALIM

Derecemizin yükselmesiyle betonun kalitesini de artırmamız gerektiğini söyleyen Çeliktürk, "Deprem sınıfı değiştiğinde betonun minumum kaliteleri de 3'e göre 20'yken, 2 olunca 25 olma zorunluluğu var. Yani C20 yerine C30 kullanalım diye her yerde öneriyoruz. En azından yüksek binalarda C 30 beton şartı koyalım diyoruz. Gaziantep inşallah bir deprem yaşamaz. Baktığımız zaman eski binalarda sağlıklı şekilde kentsel dönüşüme başlamamız lazım. Özellikle denetimi yapılmayan binalarda" dedi.


ŞEHİTKAMİL ÇOK GÜZEL BİR YÖNTEM İZLİYOR

2. İbrahimli'nin yollarının ve altyapısının yapıldığını söyleyen Çeliktürk, Şehitkamil Belediyesi'ni bu örnek uygulamasından dolayı kutladı. Çeliktürk, "Şehitkamil Belediyesi burada çok güzel bir yöntem izliyor. Rıdvan Fadıloğlu, önce altyapıyı yapıyor, yolları yapıyor, bu Türkiye'de örnek olabilecek bir şey. Başka illerde de nadirdir böyle bir şey. Altyapı yapıldıktan sonra inşaatın yapılması olumlu ama bakın orada arsa fiyatlarına, ham parselin bile metrekaresi 1000 lira. Merkezi yerler, şehir içi pahalı. Merkezde ticari yerlerin metrekaresi 3.5 civarında, zaten yer de yok" diye konuştu.


VALİ BEY KALİTELİ BİNA İSTİYOR

Okul projeleriyle ilgili bütün odaların ortak çalıştığını, projelendirme aşamasında fikir beyanında bulunduklarını anlatan Çeliktürk, "Vali Bey'in yapmaya çalıştığı şeyi destekliyorum. Vali Bey kaliteli bina istiyor. Yeni tip okul proelerinde Vali bey ihaleleri, çok düşük fiyatlara değil de, hakkına vereceğini beyan etti. Bizde proje konusunda tüm odalar valiliğe destek veriyoruz. Oda başkanları projelendirme aşamasında daha iyi nasıl olabilir, diye fikirlerimizi söylüyoruz. Vali bey ararsa şurada bir sıkıntı var derse, her zaman Vali beye yardımcı olacağız" dedi.


SSK KAVŞAĞINDA 10 DAKİKA BEKLEDİĞİMİZ OLUYOR

Gaziantep'in en büyük sorunlarından birinin göç olduğunu, insan sayısının artmasıyla gittikçe artan bir trafik sorunu da olduğunu belirten Çeliktürk şöyle konuştu:"Trafikte sıkıntıyı aşmak, geniş yollar açmaktan geçmiyor. İnsanların arabayla işe gitmelerini engellememiz gerekiyor. Toplu ulaşımla trafik sorunu biraz daha azalır. İnsanları bisiklete yönlendirmemiz gerekiyor. Tramvay kötü bir çözüm ama yapılan bir şey. Araç trafiğini çok etkiliyor. Kavşaklarda 10 dakika beklediğimiz zamanlar oluyor. Özellikle SSK kavşağında. Ama ne yapalım şehir büyüyor, yollarımızda bu yollar. O yüzden biraz toplu ulaşıma yönelirsek bisiklete yönelirsek bu kültürü geliştirebilirsek trafik sorunu bir nebze olsun azalır." 


BURÇ VE DÜLÜKBABA GAZİANTEP'E YETMİYOR

Gaziantep'in bir önemli sıkıntısının da, yeşil alan azlığı olduğunu, uçaktan baktığınız zaman gri bir şehirle karşılaştığımızı ifade eden Çeliktürk, "Babam Mister Aziz ile beraber Dülükbaba'da ağaç dikenlerden. Burç ve Dülükbaba dışında ormanımız yok. Oğuzeli biraz yeşil. Ancak bugün Burç ile Dülükbaba artık Gaziantep'e yetmiyor. Çevre yerlerde ormanlaşmaya yeşilleşmeye başlamamız lazım. Bu konuya önem vermemiz, ağaçlandırmaya önem vermemiz gerekiyor. Gaziantep sevdalısıyım. Bir de Gaziantep'te eskiden çok fazla top sahası vardı, şehir belki bin kat büyümüş, ama spor sahaları az. Şehrin büyümesine karşın, spor sahaları çok yeterli değil" dedi. 


ELİMİZİ TAŞIN ALTINA KOYACAĞIZ

Kentin imar planlarıyla ilgili hala süren, kazandıkları ve kaybettikleri davalar olduğunu hatırlatan Çeliktürk, "Bundan sonra da imarla ilgili yanlış gördüğümüz konularla ilgili üzerimize düşen bir şey olduğu zaman elimizi taşın altına koyacağız" dedi. 


GENÇLERE YÖNELİK KURULTAY YAPACAĞIZ

Genç mühendislerin sorunlarını çözmek için çalışmalar yaptıklarını da anlatan Çeliktürk, "Oda yöneticiliği yapmak emek istiyor, tamamen gönüllü olmanız gerekiyor. Önce meslek sonra sivil toplum örgütüyüz. Gençlere yönelik bir kurultay yapacağız. Genç mühendislerin sorunlarını konuşacağız. Ayrıca iki tarafı buluşturuyoruz. İş arayanlar ve eleman arayanları buluşturuyoruz, köprü vazifesi görüyoruz" dedi.


ÇELİKTÜRK KİMDİR?

İnşaat Mühendisleri Odası Gaziantep Şubesi'nde yıllarca yedek yönetim kurulu, asil yönetim kurul üyeliği, genel sekreterlik görevlerinde bulunan Gökhan Çeliktürk, Gaziantep Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü mezunu. Evli ve bir çocuk babası. 


Gaziantep 27



Haber Gaziantep Güneş Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


İnşaat Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı Gökhan Çeliktürk, uzmanlar tarafından yapılan araştırmalarda merkez Şehitkamil İlçesi sınırları içerisinde yeni bir fay hattına rastlandığını ve bu konunun netleşmesiyle birlikte kentin deprem haritasının tekrar çizileceğini söyledi. Başkan Çeliktürk, kentin deprem riskinin artması halinde inşaatlardaki denetimlerin titizlikle yapılması gerektiği uyarısında da bulundu.


İnşaat Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı Gökhan Çeliktürk, Ay Medya Grup Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Ay’ı makamında ziyaret etti. Ziyarette Gaziantep’i bekleyen en büyük tehlike olan deprem riski konusunda önemli açıklamalarda bulunan Çeliktürk, gerekli tedbirlerin alınması gerektiğine dikkat çekti. İnşaat sektörünün gündeminde olan bazı konulara da değinen Çeliktürk, özellikle banka faizlerinin düşmesinin sektörü tekrar ayağa kaldıracağını ifade etti. 


ŞEHİTKAMİL’DE YENİ FAY HATTI BULUNDU


Çeliktürk, uzmanlar tarafından yapılan incelemede Şehitkamil ilçe sınırları içerisinde yeni bir fay hattına rastlandığını belirterek, ‘’Bu konudaki tüm gelişmeleri yakınen takip ediyoruz. Bilindiği üzere kentimiz deprem haritasında risk açısından üçüncü bölge olarak yer alıyor. Şayet Şehitkamil ilçesindeki fay hattının kesinleşmesi halinde bu risk ikiye yükselecek ki, bu durum inşaat sektörünü yakından ilgilendiriyor. Bundan sonra inşaatların zemin etütleriden diğer tüm detaylara kadar her şeye dikkat edilmesi gerekiyor. Ayrıca tarihi antep evlerinin dışındaki yerlerde kentsel dönüşüm yapılmalı’’ diye konuştu. 


FAİZLER DÜŞERSE, SEKTÖR NEFES ALIR


Geçtiğimiz günlerde merkez bankası tarafından açıklanan faiz rakamlarının piyasaları etkileyecek oranda olmadığına değinen Çeliktürk, ‘’Konut fiyatlarında kısmen düşüş var. Ancak faizlerin yüksek olması nedeniyle alıcı yok. Faiz rakamları inşaat sektörü için son derece önem taşıyor. Beklentimiz düşmesi yönünde. Ancak o zaman sektör derin bir nefes alabilir’’ ifadelerini kulandı. 


VALİMİZ ÖNEMLİ BİR UYGULAMA BAŞLATTI


Gaziantep’te yeni inşa edilecek okulların yapımında farklı bir yöntem uygulanacağına da dikkat çeken Çeliktürk şunları söyledi: ‘’Valimiz Ali Yerlikaya devlet okullarındaki fiziki şartların ve projelerin daha sağlıklı olması açısından model bir uygulama başlattı. Yeni yapılacak devlet okullarında araziye göre projelendirme yapılacak. Bu sistem hem kullanım hem de dayanıklılık açısından en sağlıklı yöntem. Bu uygulamaya bizlerde tam destek veriyoruz.’’ 


MESLEKİ YETERLİLİK UYGULAMASI BAŞLIYOR


25 Mayıs 2016 tarihinde uygulamaya konulacak yönetmelik ile ilk aşamada inşaat sektörünü ilgilendiren hususlarda belgesi olmayanların inşaatlarda çalıştırılamayacağına da değinen Çeliktürk, ‘’ Bu uygulamayı yerilen getirmeyenler, ağır cezai işlemlere muhatap olacaktır. Bu konuda üyelerimize gerekli bilgileri verdik.’’


Çeliktürk, son günlerde gündeme gelen valilik binasının taşınması konusunu doğru bulduklarını ve başta Tapu olmak üzere bazı kurumlarından şehir merkezinden uzaklaştırılması gerektiğini de sözlerine ekledi.


Gaziantep Güneş 


Geri Dön