25 / 04 / 2024

Gözler Merkez Bankası’nda! Faiz kararı bugün açıklanıyor! Merkez Bankası’ndan flaş bir hamle gelecek mi?

Gözler Merkez Bankası’nda! Faiz kararı bugün açıklanıyor! Merkez Bankası’ndan flaş bir hamle gelecek mi?

Merkez Bankası bugün 2023 yılının ilk faiz kararını açıklayacak. Faiz tek hanede ve geçtiğimiz toplantı özetlerinde bu durumun bir süre daha devam edeceğine dair sinyaller verilmişti. İşte detaylar...



Faizi tek haneye indiren Merkez Bankası'ndan uzmanlar anormal bir değişiklik beklemiyor. Enflasyon tarafında gerçekleşmeye başlayan gerileme eğiliminin ivmesiyle birlikte faizin yüzde 9 seviyesinde kalması bekleniyor.

Faiz kararı öncesinde Borsa İstanbul son 5 işlem gününde yükseliş göstererek tarihi yüksek seviyelerine yeniden ulaştı.

Döviz kurlarında ise ılımlı hareketlenmeler yaşanıyor. Dolar 18,80, euro ise 20,31 lira seviyelerinde işlem görüyor.

Altın fiyatları ise ons tarafında 1900 doların üzerinde seyrediyor. Gram altın tarafında da tarihi yüksek seviyelere yakın olarak 1153 TL’den işlem görüyor.

Kripto para piyasasında ise ABD ve AB'den gelen pozitif veriler eşliğinde hafif bir yükseliş eğilimi gösterse de lider kripto para birimi Bitcoin 21 bin dolar seviyesini aşmakta hâlâ zorlanıyor.

Gözler Merkez Bankası’nda! Faiz kararı bugün açıklanıyor! Merkez Bankası’ndan flaş bir hamle gelecek mi?

MERKEZ BANKASI NEDİR?

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, kısa adıyla TCMB, Türkiye’nin tüm para ve kur politikalarının düzenlenmesi ve kağıt para dolaşımının sağlanmasından sorumlu bağımsız bir kamusal finans kuruluşudur. TBMM, devlet adına para basma yetkisini Merkez Bankası’na devretmiştir. Hazinenin denetiminde bastırılan madeni paralar MB’nin kontrolü altında piyasaya sürülür.

11 Haziran 1930 tarihinde anonim şirket olarak kurulan MB, 1211 sayılı Merkez Bankası Kanununa göre özel hukuk kurallarına tabidir. Merkez Bankası’nın hisselerinin yüzde 51’i Hazine’ye, kalan yüzde 49’u ise ulusal bankalar, yabancı bankalar, Türkiye’de kurulu ticari kurumlar ve Türk vatandaşı gerçek ve tüzel kişilere aittir.

MERKEZ BANKASININ GÖREV VE YETKİLERİ NELERDİR?

Fiyat İstikrarı: Enflasyonu kontrol altında tutmak, finansal istikrarı sağlamak, para ve döviz piyasalarını düzenleyici tedbirler almak.

Kağıt Para Basımı, Para arzı: Devlet adına piyasaya para arz etmek / likidite sağlamak,

Kambiyo Rejimi: Türkiye'de uygulamaya konulacak döviz kuru rejimini belirlemek ve uygulamak. 

Altın ve Döviz Rezervleri: Türkiye’nin altın ve döviz rezervlerini saklamak ve yönetmek. 

Ödeme Sistemleri: Ödeme sistemlerinin güvenilir ve sorunsuz çalışmasını sağlamak.

Altın borcu olanlar için kara haber geldi! Merakla beklenen tarih resmen verildi!

Seçim sonrası piyasalarda neler olacak? En kötü senaryo ne? Dolar, faiz, borsa ne olur? İşte tahminler

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön