23 / 04 / 2024

Gözler Perşembe gününde! Merkez Bankası’nın faiz kararı ne olacak?

Gözler Perşembe gününde! Merkez Bankası’nın faiz kararı ne olacak?

Piyasalar, Merkez Bankası’nın 24 Kasım Perşembe günü açıklayacağı faiz kararına odaklanmış durumda. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın faizi tek haneli rakama indireceğiz açıklaması dikkate alındığında ekonomistler Merkez Bankası’nın 150 baz puan faiz indireceğini öngörüyor.



Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) Kasım ayındaki toplantısını 24 Kasım Perşembe günü gerçekleştirip piyasaların merakla beklediği faiz kararını açıklayacak.

FAİZ YÜZDE 10.5 SEVİYESİNE İNDİRİLMİŞTİ

Merkez Bankası ağustos, eylül ve ekim aylarında yüzde 85'i aşan enflasyon, hayat pahalılığı ve devam etmekte olan küresel sıkılaşma döngüsüne rağmen politika faizinde indirime giderek yüzde 10.5 seviyesine düşürmüş ve gerekçe olarak ekonomide ivme kaybını göstermişti.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN SİNYALİ VERMİŞTİ

Bu gelişmelerin ardından piyasalar 24 Kasım perşembe günü açıklanacak faiz kararına odaklandı. Merkez Bankası’nın açıklaması merakla beklenirken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, faiz konusunda yaptığı açıklamalarda sene sonuna kadar faizin tek haneye indirilmesi yönünde hedeflerinin olduğunu belirterek "Faizin inşallah tek haneli rakama ineceğini göreceğiz" ifadelerini kullanmıştı.

EKONOMİSTLER FAİZİN 150 BAZ PUAN DÜŞÜRÜLECEĞİ GÖRÜŞÜNDE

Reuters anketine katılan 14 ekonomistin tamamı ise Kasım ayı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında faizlerin 150 baz puan indirileceği görüşünde olduğunu belirtti. Katılımcıların tahminlerinin büyük çoğunluğuna göre Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası bir haftalık repo faizindeki aylardır devam eden indirim döngüsünü sonlandıracak ve seneyi yüzde 9 faiz ile tamamlayacak.

 


Geri Dön