25 / 04 / 2024

Gri şehirler kader olmamalı!

Gri şehirler kader olmamalı!

REDAC ve EMLAKCHI REAL ESTATE CONSULTANT CEO’ su BİLGE ÖZDEMİR bugünkü yazısında, gayrimenkul proje geliştiricilerini dış cephe renk tercihinde “ cesaretli olmaya “ davet ediyor.



Evden İşe... İşden Eve... bu hayatımızın rutin döndüsü. Bu döngüye erişim ağları ile birlikte çevremizi koyup sınırlarını çizdiğimizde buna “ yaşam şekli “ diyoruz. Yaşam şeklimiz; bazen üçgen, bazen dörtgen, bazende çokgen... 


Çevrenize baktınız mı? Ben bugün baktım; residance’ dan konağa, apartman’ dan müstakil yaşama, ofislerden mağazalara her yer “ gri ve sarı “    Gökyüzü ve denizlerin maviliği, doğanın yeşiline  gri beton yığınları ile set çekiyoruz. Hele birde kış dönemlerinde havanın kasveti ile gri tonlar sanki  insanın üstüne üstüne geliyor.


Yollardan, kaldırımlara; viyadüklerden, otobanlara; direklerden, duvarlara; köprülerden, barajlara her yerde bir karamsarlık hakim.


Renklerin, insan psikolojisi ve  ruh hali üzerinde önemli etkileri olduğunu biliyor, artık kabül ediyoruz. İç mekanlarda özgürce kullanma cesareti göstermeye başladığımız renkleri, dış mekanlarda neden kullanamıyoruz?


Dış mekan renklerini seçerken ciddiyet boyutuna mı takılıyoruz. Neden gökkuşağı gibi siteler, projeler hayal edemiyor... renksizliği renklliliğe tercih ediyoruz?


Her şehrin yerleşim düzeni, mimarisi, renkleri farklıdır. Akdeniz mimarisinde evlerin beyaz boyanma sebebi; yaz aylarında sıcağın etkisini azaltması, kapı ve pencerelerin mavi boyanması; mavi rengi “ateş” olarak görüp, ateşten oldukça korkan akrep gibi haşerelerin bu alanlara yaklaşmadıkları içindir.

Yıllardan beri Yurt içinde ve Yurt dışında gayrimenkul/inşaat sektörünü 'en iyiye teşvik etmek' amacıyla yarışmalar düzenlenmektedir. Bu yarışmalar için düzenleyiçi ve jürilere “ dış mekan renkleri “ kategorisinin ilave edilmesini öneriyorum.


Türkiye’ nin sayılı boya firmalarının destekleyeceğine inandığım bu  kategori için proje geliştiricileri cesaretli olmaya davet ediyorum.


Rengarenk/Gökkuşağı sitleri için, Türkiye’ ye İstanbul’ a önemli değerler kazandıran TOKİ, EMLAK KONUT GYO, KİPTAŞ’ a haydi diyorum. Çünkü, Türk gayrimenkul sektöründe standartlar sizin öncülüğünüz de değişti, değişmeye devam ediyor...


BİLGE ÖZDEMİR - CEO

REDAC ve EMLAKCHI REAL ESTATE CONSULTANT LTD.


Geri Dön