24 / 04 / 2024

Grohe Türkiye'de Su Kullanımı Araştırması yaptı!

Grohe Türkiye'de Su Kullanımı Araştırması yaptı!

Grohe Türkiye'de Su Kullanımı Araştırması yaptı. GROHE’nin Türkiye’de Su Kullanımı Araştırmasına göre; Türk halkının yüzde 85’i evlerinde su ve elektrik tasarrufu sağlayan ürünlere sahip olmayı önemsiyor



Dünyanın önde gelen sıhhi tesisat üreticisi GROHE’nin Türkiye’deki su kullanım alışkanlıklarını ve su ve enerji kullanımındaki tasarruf eğilimlerini belirlemek üzere TNS işbirliğiyle gerçekleştirdiği araştırmaya göre; Türkiye’de ürün satın alma konusunda sırasında elektrik ve su tasarrufu sağlıyor olması katılımcıların yüzde 85’ tarafından “önemli” görülürken, evinde su ve elektrik tasarrufu sağlayan bir ürüne sahip olanların oranı yüzde 45.


Sabaz: “Su ve enerji tasarrufunda teknolojiden yararlanmalıyız”


Grohe Doğu Akdeniz Ülkeleri Başkan Yardımcısı Serhat Sabaz, GROHE’nin enerji tasarrufu özellikle de suyun doğru kullanımı konusundaki duyarlılığının altını çizerek şunları söyledi; “Su kaynaklarının azalması gelecek nesillerin içilebilir ve kullanılabilir  su ihtiyacını tehdit ediyor ve bu da bize büyük bir sorumluluk yüklüyor. Grohe olarak bu alandaki sosyal sorumluluğumuzu su ve enerji tasarrufu sağlayan ürünler tasarlayarak yerine getiriyoruz. Türkiye’de TNS işbirliğindeki araştırmayı da hem Türkiye’deki tasarrufu ve içme suyu eğilimlerini anlayabilmek ve hem de kamuoyunda farkındalık yaratmak için gerçekleştirdik, tabloyu görmek istedik. Tasarruf deyince aklımıza el yıkarken diş fırçalaken suyu boşa akıtmamak gibi önlemler geliyor. Bu bilinçte olmak ve suyu boşa akıtmamak kuşkusuz çok önemli ancak daha fazlasını da yapmak için teknoloji  bize birçok fırsat sunuyor. Yeni teknoloji kullanılarak geliştirilen ürünler su ve enerji tasarrufuna çok ciddi katkı sağlıyor, bütün yapacağımız bir ürün alırken bu konuya gerçekten önem vermek ve su ve enerji tasarrufu için teknolojiden yararlanmak.”


 Türkiye genelini temsil eder nitelikteki toplam 18 ilde 18 yaşın üzerindeki 1448 kişinin katılımıyla gerçekleştirilen araştırmada öne çıkan sonuçlar şöyle:


 Türkiye’de Su Kullanımında Tasarruf Bilinci


 GROHE’nin TNS işbirliğiyle gerçekleştirdiği araştırmanın sonuçlarına göre katılımcıların yüzde 62’si su tasarrufunu önemserken, yüzde 17’si su tasarrufu konusunda herhangi bir şey yapmıyor. Yapılan su tasarruf yöntemlerinin başında ise hem kendisi hem de çocuğu olanlar için “Elleri yıkarken, dişleri fırçalarken, traş olurken musluğu gereksiz yere açık bırakmamak” geliyor. Çocuğu olanların yüzde 19’u ise su tasarrufu konusunda çocuklarına herhangi bir açıklama yapmıyor..


 Su ve elektrik ile çalışan ürün satın alırken, katılımcıların yüzde 85’i alınacak ürünün elektrik/su tasarrufu sağlıyor olmasını “önemli”  ya da  “çok önemli” olarak görürken, yüzde 5’lik bir kesim ise bu durumu önemli görmüyor. Geri kalan yüzde 10’luk kesimin ise bu konu ile ilgili net bir yorumu bulunmuyor. Kentlerde yaşayanlarda alınacak ürünün su ve elektrik tasarrufu yapıyor olmasına daha duyarlılar.


 Ürün satın alımı sırasında elektrik ve su tasarrufu yapıyor olması yüzde 85 düzeyinde önemli bulunmasına rağmen katılımcıların sadece yüzde 44’ünün evinde elektrik ve su tasarrufu sağlayan ürün bulunuyor.  Bu özelliğe sahip ürünlerin ise yüzde 35 ile çamaşır makinası ve yüzde 22 ile buzdolabı geliyor.  Evinde çift kademeli rezervuar olanların oranı yüzde 2,8 iken  su tasarrufu sağlayan perlatör olanların oranı ise yüzde 0,1.


 GROHE  ürünleri evdeki su sarfiyatını neredeyse yarı yarıya düşürüyor


 Banyo ve mutfaklarda, rezervuarlar, batarya gibi ürünleri su tasarrufu sağlayan, yüksek teknolojili ve modern ürünlerden seçmek çok ciddi oranlarda su tasarrufu sağlıyor. Örneğin GROHE Ecojoy özelliğine sahip ürünler ve banyo bataryaları banyo ve duşta sarfedilen suda yüzde 54 oranında tasarruf sağlayabilirken, bu oran çift kademeli rezervuar kullanımında yüzde 53, su  tasarruflu mutfak bataryaları kullanımında ise yüzde 65’e ulaşabiliyor.


 Evlerin sıhhi tesisatlarında kullanılan ürünlerin su tasarrufu sağlayan ürünlerden seçilmesi durumunda 4 kişilik bir ailede toplamda 189,800 litre olan yıllık su tüketimini 84,480 litreye düşürmek mümkün. Kısaca GROHE ürünleri kullanan 4 kişilik bir ailenin evinde sağlanacak yıllık su tasarrufuyla yine GROHE ürünleri kullanan 5 kişilik bir ailenin yıllık su tüketimi karşılanabilir. 4 kişilik bir ailenin su tasarrufu ise o  evin bütçesinde, sadece doğru sıhhi tesisat seçimine dayalı olarak yılda yaklaşık 338 TL’lik bir bütçe tasarrufu anlamına geliyor.



Geri Dön