24 / 04 / 2024

Gülaylar Group’un 150 milyon dolarlık otel projesi davalık oldu!

Gülaylar Group’un 150 milyon dolarlık otel projesi davalık oldu!

Gülaylar Group, 2016'da 150 milyon dolarlık bir proje için çalışma başlatmıştı. ABD’li ortakları ile Gülaylar arasında projede sorunlar çıkınca, Türk şirket in projesi davalık oldu.



Türk şirketlerin gayrimenkul geliştirme projelerinde öne çıkan pazarlardan ABD’de en dikkat çeken isimdir Gülaylar Group. 1926 yılında kurulan şirket, mücevher ve kuyum alanında sektörün en önemli oyuncularından biri olsa da ABD’de yaptığı alışveriş merkezi projeleriyle de öne çıkmaya başladı. Manhattan’da uluslararası toptan altın ticareti yapan Elite Gold adlı şirketi 2000 yılında devreye alan Gülaylar, geçen yıl da 150 milyon dolarlık bir proje için çalışma başlattı. Hem de iki önemli ortakla. İşte Gülaylar Group’un bu dev projesi davalık olmuş durumda.


Önce biraz projeden söz etmek gerekiyor. ABD’li iki gayrimenkul şirketi Thor Equities ve General Growth Properties (GGP) 2014’te Gucci’den 460 milyon dolarlık bir bina satın aldı. Yaklaşık 20 bin metrekarelik bina satıştan sonra iki kısımda projelendirildi. Yarısı perakende markalarına yarısı da ofis yatırımı için ayrıldı. Gülaylar ve iki ABD’li şirket yaptıkları anlaşmayla ofis kısmının otele çevrilmesi için geçen yıl anlaşma imzaladı ve 150 milyon dolarlık bir proje doğdu.


15 milyon dolarlık teminatı geri istedi


Ancak ABD’li ortakları ile Gülaylar arasında projede sorunlar çıkmaya başladı ve Türk şirket New York Savcılığı’na suç duyurusunda bulundu. Gülaylar, ABD’li iki şirketin binanın yeniden tasarımında değişiklik yaptıklarını öne sürdü ve 150 milyon dolarlık projenin bu değişiklikle 40 milyon dolarlık değer kaybına uğradığını iddia etti. 685 Fifth Avenue’de yer alan projede ikinci sorun ise kredi temininde yaşandı. ABD’li iki ortağının 120 milyon dolarlık köprü kredi temin edeceği sözünü yerine getirmediğini iddia eden Gülaylar, kredi başvurusunun reddedildiğini ve bu nedenle de ya projenin askıya alınmasını ya da verdiği 15 milyon dolarlık teminatın geri verilmesini talep etti.


İlk otelini 1992’de Marmaris’te kurdu


Bilindiği üzere turizm yatırımlarına da odaklanan Gülaylar Group’un markası, Elegance Hotel International. 1982’de turizme giren şirket, 1983’te Marmaris’te bir arazi almış ve 1992’de bu alanda 500 yatak kapasiteli 5 yıldızlı ilk otelini devreye almıştı. Gülaylar, bu markanın Avrupa ve ABD’deki haklarına da sahip. Şirket, New York’ta davalık binaya da bu oteli yapacak ve ABD’deki ilk turizm yatırımını devreye alacaktı.


Dünya/ Kerim Ülker


Geri Dön