25 / 04 / 2024

Gültepe'nin yeni imar planları beklemede!

Gültepe'nin yeni imar planları beklemede!

Konak’ın yapılaşma sorunu en fazla olan semtlerinden Gültepe için hazırlanan yeni imar planları ‘eksiklikler’ nedeniyle beklemeye alındı.



Çınartepe, Atamer, Millet, Murat, Trakya, Anadolu, Saygı, Mehmet Akif, Ulubatlı, Yirmi Altı Ağustos, Yavuz Selim, Zeybek, Huzur, Boğaziçi ve Cengiz Topel olmak üzere toplam 15 mahalleyi kapsayan yeni imar planları Konak Meclisi’nden geçmişti. İlk Ses Gazetesi'nden Sultan Güöüş'ün haberine göre; ‘Gültepe Planlama Bölgesi’nin 1/1000 Ölçekli Uygulama İmar Planı Revizyonu’yla ilgili İmar ve Kentsel Dönüşüm komisyonlarından gelen raporlar AK Parti’li üyelerin ret oyuna karşılık, CHP’li üyelerin oy çokluğuyla kabul edilirken, şimdi yeni bir konu gündeme taşındı. Atamer Mahalle Muhtarı Şenay Korkmaz, Konak Belediye Başkanı Abdül Batur’un yönetime gelmesiyle, Gültepe’nin 15 mahallesine yönelik önceki imar planlarının iptal edildiğini, eksiklikler ve hatalar gerekçe gösterilerek yeni imar planlarının oluşturulacağını belirtti. Peki, 15 mahallenin içerisinde bulunan Atamer Mahallesinde durum nasıl? Mahalle sakinleri semtte birçok sıkıntının olduğunu ve bu sorunların çözümünün kentsel dönüşümden geçtiğini belirtti. 49 yıldır mahallede yaşadığını söyleyen ancak bir çivi dahi çakılmadığını aktaran vatandaş, çarpık yapılaşmadan dolayı ellerinin, kollarının bağlandığını belirtti. Seçim üstü döşenen taşlardan ve taş parası hakkında konuşan vatandaş, “Taş döşeyeceğine başka bir hizmet yap” dedi. Yolların dar olmasından kaynaklı doğalgazın döşenemediğini, park alanlarının yapılmadığını söyleyen vatandaş, “Arabaların geçtiği sokaklarda çocuklarımız oyun oynuyor. Kaç çocuğa burada araba çarptı” dedi. Nereden geldikleri belli olmayan hurdacılardan, dik yokuşlardan bezen vatandaş, artık yerinde dönüşüm istiyor.  İzmir  Büyükşehir Belediyesi AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal ise İmar Komisyonunda yer almasına rağmen Gültepe ile alakalı bir imar düzenlemesinin henüz ellerine geçmediğini sözlerine ekledi.

İMAR PLANLARI İPTAL OLDU

Mahallede 15 yıldır muhtarlık yaptığını belirten Şenay Korkmaz, şu ifadeleri kullandı: “Konak Belediyesi çalışmalara henüz yeni başladı. Mahallemizin imar planları vardı ancak yeni yönetim ile birlikte iptal oldu. Belli başlı sorunlar varmış, eksik kalmış. Hali hazırda olan imar planı geri alındı, tekrar hazırlanıyor. Doğalgaz başvurularımız var. Ancak henüz sonuç kazanmadı.  Vatandaş yerinde dönüşüm istiyor. Kimse yerinden ayrılmak istemiyor. Kaç katı varsa o kadar kat istiyor. Yüzde 90’ını bunu talep ediyor – ki bu düşüncelerinde de haklılar. Kimse komşusundan, yerinden, yurdundan olmak istemez.” 

Çok fazla hurdacının mahallede bulunduğunu sözlerine ekleyerek “Dönem dönem şikayet ediyoruz. Ancak bir çözüm yok. Yollar çok kötü. Engelli ve yaşlı vatandaşlar için rahatsız edici bir durum. 65 yaşındayım. 49 yıldır bu mahalledeyim. Balıkesir Gönen’den buraya gelip yerleştim. Parkımız bile yok. Kapı önlerini kendimize park yaptık, buralarda oturup, sohbet ediyoruz. Yan tarafta kahve var. Erkeklerle birlikte dip dibe oturuyoruz resmen. Yollarımız çok düzgündü. Bu yolu üç kez kaldırdılar. Taş döşendi. Ev başı iki bin de taş parası istendi bizden. Biz emekli insanlarız. Kendimizi doğramıyoruz, bir de taş parası mı vereceğiz? Benim Balıkesir’de oturduğum köy bile buradan güzel. Ben mi size dedim gelin güzel olan yolarımızı bozun, taşlarını kırın diye? Seçimlere yakın taşları kırdılar, yolları kazdılar. Siz bize ne hizmet verdiniz de biz size taş parası verelim? Bizim Balıkesir’deki köye de taş döşendi para falan istendiğini görmedim. İlk kez burada görüyorum. Taş döşeğine başka bir hizmet yap bana. 49 senedir buradayım bir çivi çakılamadı. Yerinde dönüşüm olmadığı sürece kimse başka dönüşüm istemez.”

KONAK’IN TAMAMI SORUN

Çocukların bir oyun yeri dahi olmadığını sözlerine ekleyen vatandaş, “Arabaların geçtiği sokaklarda çocuklarımız oyun oynuyor. Kaç çocuğa burada araba çarptı. Muhtarın yaptığı hiçbir şey yok. Orada ancak oturuyor. Bakkal mı, muhtarlık mı bilinmiyor zaten. Bu yokuşlarda zorlansak ne yapabiliriz ki? Getirmişiz evimizi yapmışız buraya. Çoluk çocuk da burada büyüdü. Yolu kentsel dönüşümden geçiyor. Bir ara konuşuluyordu ancak sonra durdu. Doğalgazımız yok. Etkinlik yapabileceğimiz yeşil bir alanımız yok. Çarpık yapılaşma elimizi kolumuzu bağlıyor” diye konuştu.

Bir başka vatandaş ise en büyük sorunun kentsel dönüşüm olduğunu söyleyerek “Bu çözülürse eğer yeşil alan gelir, park gelir, otopark gelir. Bölgenin sıkıntısı çok. Belediye kanadı kentsel dönüşümü tek başına başaramaz. Konak’ın tamamı eski yapılardan oluşuyor. Tamamı çürümüş binalar. Devlet desteğiyle bir dönüşüm mümkün. Gültepe’nin girişi var, çıkışı yok. Burası sıfırdan projelendirilmeli. Yerinde dönüşüm diyorlar. Buna belediyenin ne bütçesi yeter, ne de gücü. Muhtarlık tarafından dar sokaklardan dolayı yeşil alanların yapılamadığı, doğalgazın getirilemediği söyleniyor. Ama buradan daha dar mahallelere gidiyoruz oralarda her şey var. Yıllardır bu semte bir şey yapılmıyor, buranın vatandaşı yıllardır mutsuz. Konak’ın tamamı sorun. Yoğurtçu yoğurdunu kötüler mi? Muhtarda kötülemiyor işte. ‘Sorun yok’ deyip geçiştiriyor. Demirbaş sorunlarımız var onlar çözüldü mü hepsi çözülür” açıklamasında bulundu.

BİZLER DE HENÜZ BİLMİYORUZ

İzmir Büyükşehir Belediyesi AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal da konuyla ilgili olarak şu ifadeleri kullandı: “İmar Komisyonunda olmamıza rağmen elimize Gültepe ile alakalı bir imar düzenlemesi gelmedi henüz. Gündemimize gelen bir durum yok. Gültepe imar planları tahminimce ilçede yani Konak’ta görüşülüyor. Oradaki sürecin tamamlanması sonucu Büyükşehir’e gelecek. Henüz planlar Büyükşehir’e yansımadı. Bununla alakalı araştırmalar yapıp tekrar size geri dönüş yapabiliriz. Yeni yönetimle birlikte önceki imar planlarının iptal edildiği söz konusu ancak şu an ne durumdalar bilinmiyor. İlçelerde onaylandıktan sonra Büyükşehir’e geçip tekrardan değerlendirilecek. Bu plan değişikliklerinin ne boyutta olduğunu bizler de henüz bilmiyoruz.”
 


Geri Dön