26 / 04 / 2024

Güman Kızıltan: İzmir'e turizm teşviki verilmeli!

Güman Kızıltan: İzmir'e turizm teşviki verilmeli!

İzmir'in sorunlarını anlatan İzmir Kent Konseyi Başkanı Güman Kızıltan, İnciraltı, Kültürpark ve Fuar İzmir ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Kızıltan İzmir'e turizm teşviğinin verilmesi gerektiğini savundu.



İzmir Kent Konseyi Başkanı Güman Kızıltan ile kent konseyi ve İzmir'in sorunları hakkında konuştuk. İzmirlilerin sorunlarına çare aramak ve kente hizmet etmek için çalışmalar yaptıklarını ifade eden Kızıltan kent ile ilgili projelerini aktardı. Kızıltan İzmir'e turizm teşviğinin verilmesi gerektiğini savundu. İnciraltı'nm termal merkezi olabileceğini belirten Kızıltan bölgenin Türkiye'nin kalbi olabileceğini söyledi. 


Kültürpark ve Fuar  İzmir  ile ilgili de açıklamalarda bulunan Kızıltan, "Aziz Kocaoğlu kimsenin yapamadığı bir şeyi yaptı ve Fuar İzmir'i İzmir'e kazandırdı. Önemli olan dünyadaki çok değerli fuarları buraya getirip onlarla ortak olabilmek. Kültürpark'm kültür ve eğlence merkezi haline getirilmesi gerekiyor. 

Kafeteryalar, botanik bahçeleri burada yer alabilir. Oradaki pavyonların yıkılması gerekiyor" dedi. Kızıltan İzmir'deki sorunların çözülmesi için ortak akıl çağrısında bulundu. 


Kent konseylerinin kuruluş amacı nedir? 


Kent konseyleri kentler için çok faydalı kuruluşlar. Ancak bugünkü yapılarıyla ve çalışma sistemleriyle umulan faydaları ortaya koyacak nitelikte değiller. Çünkü şahıslara bağlılar. Siz eğer iyi bir yöneticiyseniz proje bazında, faaliyetler bazında bir şeyler yapabilirsiniz. Kent konseylerinin hukuki olarak yeniden sisteminin oturtulması ve hızla yapılarının değiştirilmesi gerekiyor, izmir Kent Konseyi İzmirlilerin yaşam tarzındaki engellerin kaldırılması için çalışmalar yapan, onların yaşam tarzını düzeltecek, kamu ve yerel yönetimler bazında yapılması gereken her şeyi tespit edip onlara danışmanlık yapacak bir kuruluştur. Belediyeler il ve ilçe bazında kent konseylerini kurmak zorunda. 

Ancak ileride siyasi olarak bir baş ağrısı yaratabilir diye pek çok belediye başkanı bunu kurmak istemiyor. 


Vatandaşın sorunlarına çözüm bulabiliyor musunuz? 


Belediye meclisleri kent konseylerinden gelen teklifleri 1 ay içerisinde gündemlerine almakla yükümlüler. Biz son günlerde Büyiikşehir Belediyesine yaya yollarının biraz yükseltilmesi gerektiğini söyledik. Yanlarına ışık koymak suretiyle yayaların üstünlüğünün hatırlatılması gerektiğinin altını çizdik. Bunu gündemlerine aldılar. Bir takını çalışmalar başladı. Engelliler ile ilgili bir projeyi Büyiikşehir Belediyesine sunduk. İzmir'de 450 bin engelli var. Bu rakamın sadece yüzde 3'ünü sokaklarda görebiliyoruz. Engelliler için İnciraltı'nda yaşam parkı yaptık. Daha sonra belediye Buca'da bir yaşam parkı yaptı. Bizim yapmak istediğimiz yeni bir yaşam merkezi. Bu yaşam merkezlerinde engelli vatandaşlarımız nefes alacak. 


"İzmir'e turizm teşviki verilmeli" 


İzmir'e otel teşvikinin verilmesi lazım. Turizm teşviksiz olmaz. İzmir için hükümet bir turizm teşvik yasası çıkartabilir. 1986-87 yılında verilen teşviklerin günümüzün şartlarına uydurularak Ege Bölgesi'ne tanınması lazım. Böyle bir teşvik verilirse oteller hiçbir dönem boş kalmaz.

 

"Fuar yönetimi acil değişmeli" Kültürpark'ın kültür ve eğlence merkezi haline getirilmesi gerekiyor. Kafeteryalar, botanik bahçeleri burada yer alabilir. Oradaki pavyonların yıkılması gerekiyor. Çünkü fuar bu / bölgeden taşındı. Fuar İzmir'in de çok iyi bir yönetime kavuşturulması lazım. Mevcut / yönetimle dünya çapında rekabet edilemez. Fuar rekabetini yapabilecek, ani karar- / lar verebilecek bir yönetimin ve sistemin getirilmesi lazım. Şunu söylemeliyim, Aziz Kocaoğlu kimsenin yapamadığı bir şeyi yaptı ve Fuar İzmir'i İzmir'e kazandırdı. Önemli olan dünyadaki çok değerli fuar- j lan buraya getirip onlarla ortak olabilmek. 


"İnciraltı Türkiye'nin kalbi olabilir" 


İnciraltı termal bölge olarak ilan edilmeli. Burada termal tedavi bölgeleri yer almalı. İçerisinde otel ve tedavi merkezleri olmalı. Bu yapılırsa o bölge Türkiye'nin kalbi olur. Balçova'da yer alan iki otelin birleştirilip yeni bir kompleks halinde düzenlenmesi termal turiz- i ,l rİ mine büyük katla sağlayacaktır. Sağlık turizminin İzmir'de öne çıkartılması gerekiyor.

I Toplumumuzda kadına şiddet çok büyük bir problem. Kent konseyi olarak bununla mücadele edebilmek için kurslar açıyoruz. İnsanların anlayışını değiştirmek gerekiyor. Bu anlayışı değiştirecek olan yine kadınlardır. Bu kurslarda kadınlarımızı yetiştiriyoruz. Kadınları siyasete alıştırmaya çalışıyoruz. Sonuç olarak biz toplumu ve İzmir'i değiştirmek istiyoruz. 

Ama bu bir günde olacak bir iş değil. 


Belediye başkanlarından getirdiğiniz öneriler ile ilgili tepki gördüğünüz oluyor mu? 


Öyle bir tepki hiçbir zaman görmedik. Aslında bunun önlemini aldık. Önerilerimiz önce belediyelerde ilgili komisyona gidiyor. Daha sonra bizi çağırıyorlar. Bizde sorunları, önerilerimizi anlatıyoruz. Bugüne kadar hiçbir teklifimiz geri gelmedi. Belediye meclisleri hangi partiden olursa olsun bize zorluk çıkartmıyorlar. Bizde onlara eşit mesafede yaklaşıyoruz. Sonuçta biz İzmirlilerin yaşamını kolaylaştırmak için mücadele ediyoruz. Bizim kurum olarak siyasetle işimiz yok. 


Vatandaştan sorunları nasıl öğreniyorsunuz? 


Internet sitemiz var. Vatandaş oraya sıkıntılarını yazıyor. Bize üye olabilirler. 

Çalışma gruplarımızda yer alabilirler. 

Yaklaşık 8 bin üyemiz var. Üyelerimizi ortak akılda buluşturmaya çalışıyoruz. 

Zaten amacımız ülkeyi ve kenti yönetenleri İzmir'in, İzmirlilerin menfaatleri için ortak akılda buluşturmak. 


 Şu an için izmir için önceliğiniz hangi konular? 


Mesela bir trafik sıkmtımız var. Dünyada bunun örneklerine bakmak lazım. 

Öncelikle altyapı sorununu çözmek gerekiyor. Bu şehir kurulmuş. Kordon'u yıkalım biraz genişletelim deme lüksümüz yok. Mevcut olanı nasıl geliştirebiliriz buna bakmak lazım. Bana göre trafik hizmetlerinin yerel yönetimlere verilmesi doğru olur. Belediye zabıtaları trafik polisleri gibi görev yapabilir. 

İzmir'de trafik polisleri tam anlamıyla görevlerini yapmıyorlar. Sadece ceza kesmekle sorunlar çözülmez. Trafiğin yoğun olduğu saatlerde trafik polislerine ihtiyaç vardır. Maalesef İzmir'de bu ahenk kurulamıyor. Diğer bir konu otopark sorunu. Bu sıkıntı dünyanın her yerinde var. Otopark sorunu kaldırım işgali ile çözülemez. Çözüm katlı sistem otoparklardır. Evlerin önlerinde bile arabaların üst üste konulduğu katlı sistem otoparklar yapılabilir. Bu noktada katlı ve yeraltı otoparklarının hızla çoğaltılması lazım. Trafik sorunu belediye ile ilgili bakanlıkların ortak çalışmasıyla çözülebilir. 


Size göre kentsel dönüşüm nasıl olmalı? 


Kentsel dönüşümde ortak akılla çözülür. Kentsel dönüşüm bölge olarak ele alınır. Birden bire bu şehri yıkamazsınız. Maddi ve manevi olarak bu mümkün değil. Bizim önceliklerimizin olması gerekiyor. 

Önceliklerimiz fay hatlarının geçtiği yerler olmalıdır. Dediğim gibi bu ortak akılla çözülebilir. Ayrıca bu iş için ciddi kaynak gerekiyor. Ben bu kaynağa sahip olduğumuz konusunda şüpheliyim. Türkiye'nin bugünkü ekonomik durumunda kentsel dönüşümlerin birden bire yapılabileceğini düşünmüyorum. Ancak planlamanın saniye kaybedilmeden yapılması gerekiyor. 


# Ortak akıldan bahsediyorsunuz. 

Sizce İzmir'de ortak akıl var mı? 

İzmir'de ortak akıl maalesef yok. 

Ancak umudumuzu kaybetmememiz gerekiyor. Türkiye'de bugün siyasi bir kaos var. Bunu bir parti kastetmeksizin genel olarak söylüyorum. Herkes kendi aklının bu toplumu refaha çıkartacağına inanıyor. Bu yanlış bir durum. Aslında hepimiz aynı geminin yolcularıyız. Bu gemi batarsa hepimiz batarız. Bu hakikat bizi asgari müşterekte buluşturmalı. Bir parti tek başına ülkemizi refaha taşıyamaz. 


Yenigün


Geri Dön