28 / 03 / 2024

3 derece sit alanı nedir

3 derece sit alanı nedir

Ülkemizde belirlenen sit alanlarına, derecesine göre farklı muhafaza sınırlaması uygulanıyor. Örneğin 1. derece sit alanı korumaya yönelik bilimsel çalışmalar dışında olduğu gibi korunması gereken sit alanı oluyor...

Datçalılardan kaçak inşaat isyanı: Kaçak yapıların inşaatı sürüyor, hukuk işlemiyor!

Datça’nın Emecik Mahallesi Karaincir mevkiindeki mahalle sakinleri, 3. derece sit alanında Yapı Tatil Tutanağına rağmen inşaat çalışmaları süren 40 adet kaçak inşaatın durdurulmasını istedi. 

Maltepe Dragos 1/1000 ölçekli imar planı değişikliği askıya çıkarıldı!

İstanbul İli, Maltepe İlçesi, Dragos 3. Derece Doğal Sit Alanı 1/1000 ölçekli Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planı Değişikliği askıya çıkarıldı.

Zekeriyaköy Toplu Konut Alanı imar planı değişikliği askıda!

İstanbul İli, Sarıyer İlçesi, 3. Derece Doğal Sit Alanı, Zekeriyaköy Toplu Konut Alanı 1789 Ada 1 Parsel, 1790 Ada 1 Parsel Ve 1791 Ada 3 Parsele İlişkin Koruma Amaçlı UİP Değişikliği askıya çıkarıldı.

Sahilde oturanların evleri sular altında kalacak!

İklim değişikliğinin olumsuz etkileri şimdiden görülmeye başlandı. Tedbir alınmazsa 2060’a kadar ortalama sıcaklığın 3 derece yükseleceği öngörülüyor. Bu, deniz kıyısındaki birçok şehrin sulara gömülmesi demek. İstanbul ve İzmir için de risk büyük.

Zonguldak Tios antik kentinde konut mu inşa edilecek?

Karadeniz'in kıyısında yer alan ve antik kent özelliğine sahip olan Zonguldak Tios'ta  bulunan 1. derece sit alanı, 3. dereceye düşürüldü. Böylelikle kentte inşaat yapılabilecek. 

Aksaray Pazartepe Höyük doğal sit alanı ilan edildi!

Aksaray İli, Merkez İlçesi, Karaören Köyü sınırları içerisinde kalan Pazartepe Höyük'ün 1. ve 3. Derece Arkeolojik Sit Alanı olarak tescil edilmesine karar verildi. 

İzmir Kyme kenti 3.Derece Sit alanı yapıldı!

Kyme, İzmir Aliağa'da, Çandarlı Körfezinin Nemrut Koyu'nun kıyısında yer alan bir antik kent. Bugün, dar bir alanda kalmış, çevresi yaygın sanayi tesisleriyle kaplı bir ören yeri. Kyme’nin bir bölümü 1.Derece Sit alanından 3.Derece Sit alanına düşürüldü.

Küçükçekmece'ye yeni kentsel dönüşüm planı!

Küçükçekmece'deki Fatih Mahallesi'nin yeni kentsel dönüşüm planları düzenlendi. 3. derece arkeolojik sit alanı olan ve riskli alan ilan edilen mahallede daha önce iptal edilmiş plandaki inşaat alanı azaltıldı.

Bodrum Çevre Platformu'ndan Bodrum'daki arazi satışına tepki!

Bodrum’da 2. ve 3. derece sit alanında yer alan zeytinlik araziler satışa sunuldu. Satışa sunulan parseller ormanlık alanın içinde ve koy manzaralı. Çevreci avukat Remzi Kazmaz, konuya ilişkin açıklamalarda bulundu.

Aydın Efeler'de bir metruk bina yıkıldı! 

Aydın Efeler Belediyesi, Mesudiye Mahallesi’nde bulunan 3. Derece Arkeolojik Sit Alanı içindeki metruk binanın yıkımını gerçekleştirdi. 

Antalya'daki kaçak yapı çalışması durduruldu! 

Antalya'da üçüncü derece sit alanında inşa edilen kaçak yapı çalışmaları belediye ve jandarma ekipleri tarafından durduruldu. 

Muğla Bodrum'daki sit arazisi Katarlılara satılacak iddiası!

Muğla Bodrum'a bağlı Ortakent Mahallesi’nde daha önceden 3. Derece Doğal Sit Alanı olarak tescillenen, fakat pandemi sürecinde Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile imara açılan 1.1 milyon metrekarelik arazinin Katarlılara satılacağı iddia edildi.

Topkapı Sarayı'ndaki askeri okul binası yıkıldı iddiası!

CHP’li Gamze Akkuş İlgezdi, Cumhurbaşkanlığı Milli Saraylar Başkanlığı’na bağlanan Topkapı Sarayı’nın 1’inci derece sit alanındaki ağaçlarının kesildiğini, askeri okul binasının ise yıkıldığını belirtti.

3 derece sit alanı nedir Haberi

3 derece sit alanı nedir

Sit alanı!

Sit alanı, ülkemizde yer alan tarihi ve güzelliklere sahip ender bulunan ve bu nedenle korunması gereken alanlar, "sit alanı" olark ifade ediliyor. Sit alanı kanununa göre sit alanları önem sırasına göre derecelendiriliyor.


Sit alanları, özelliklerine göre doğal sit alanı, arkeolojik sit alanları, kentsel sit alanları ve tarihi sit alanları olarak 4 gruba ayrılıyor.


Doğal sit alanları

Doğal sit alanı, tarih öncesi ve tarihi devirlere ait; ender bulunan ve özellikleri ve güzellikleri bakımından ender bulunan; korunması gereken alanlara deniyor.


Arkeolojik sit alanları

Arkeolojik sit alanları, insanlığın varoluşundan günümüze kadar ulaşan eski uygarlıkların ürünlerini, yaşadıkları devirlerin sosyal, ekonomik ve kültürel özelliklerini yansıtan her türlü kültür varlığının yer aldığı yerleşmeler ve alanlar olarak karşımıza çıkıyor.


Kentsel sit alanları

Kentsel sit alanları, "Tarih öncesinden günümüze kadar gelen çeşitli medeniyetlerin...