29 / 03 / 2024

apartmanda kat maliklerinin hakları

apartmanda kat maliklerinin hakları

Daire sahipleri, apartmanda ortak alanlarda söz sahibi oluyor. Apartmanda kimi giderler, eşit olarak ödenirken kimi giderler ise arsa payı oranında ödeniyor. Peki, apartmanda daire sahiplerinin hakları nelerdir?

Çatıyı teras olarak kullanan kat maliki şikayet edilebilir mi?

Takvim gazetesi yazarı Feride Hilal İmal bugünkü yazısında, çatı katını teras olarak kullanan kat maliklerinin şikayet edilip edilemeyeceği sorusunu yanıtladı.

Emlak Katılım’dan kentsel dönüşümde güven verici finansman çözümleri!

Türkiye Emlak Katılım Bankası, kentsel dönüşüm ile riskli yapılarda ya da riskli alanlarda ikamet eden kat maliklerinin daha sağlam ve modern binalarda oturmalarını sağlamak amacıyla yeni finansman çözümleri geliştirdi. 

Binasında kaçak kat olanlar dikkat!

Posta köşe yazarı Tamer Heper, 'Beş katlı apartmanda kat irtifak tapusu ile beşinci katı satın aldım. Benim üzerimde tapu kaydı olmayan bir daire var, bu da satılmış. Bu kat kaçak ama öyle haricen alan çıkmış. Şimdi ben burayı kullanandan ecrimisil talep edebilir miyim?' sorusunu yanıtladı.

Gayrimenkul hukukunda kat maliklerinin hakları neler?

Özellikle, son yıllarda hayata geçirilen siteler, iş merkezleri metropol yaşamında ihtiyacımız olan konfora ulaşmamız için adeta bir köprü oldu. Peki sitelerde kat mülkiyeti konusu nedir? İşte detaylar...

Bina bahçesinden önceki arsa sahibi yararlanabilir mi?

Posta yazarı Tamer Heper '31 bağımsız bölümü bulunan bir binada kat malikiyim. Bahçemizde bir ceviz ağacı var. Peki bu ağaç bizim binaya ait bahçedeyken bu ağaç bir başkasının olabilir mi? Bu üründen bizim binanın kat maliklerinin bir hakkı yok mu?' sorusunu yanıtladı.

Balkonu kapatmak için site yönetiminin izni şart!

634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu'na göre, kat maliklerinden biri, bütün kat maliklerinin beşte dördünün yazılı rızası olmadıkça ana taşınmazın ortak yerlerinde inşaat, onarım, tesis ve değişiklik yaptıramaz. 

Balkonu odaya katmak için izin almak gerekiyor mu?

Kat maliklerinden biri, bütün kat maliklerinin beşte dördünün yazılı rızası olmadıkça ana taşınmazın ortak yerlerinde inşaat, onarım, tesis ve değişiklik yaptıramıyor.

7 maddede sitelerde kat maliklerinin yükümlülükleri!

Konut Siteleri Yönetimleri Danışmanı Nihat Dönmez, "sitelerde kat maliklerinin yükümlülükleri" konusunu Emlakkulisi.com okurları için kaleme aldı. İşte Nihat Dönmez'in yazısı...

13 maddede sitelerde kat maliklerinin medeni hakları!

Konut Siteleri Yönetimleri Danışmanı Nihat Dönmez, "sitelerde kat maliklerinin medeni hakları" konusunu Emlakkulisi.com okurları için kaleme aldı. İşte Nihat Dönmez'in yazısı...

Apartmanda internet kafe nasıl açılır?

İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmeliğe göre, tapuda iş yeri olarak görünen yerlerde, yönetim planında aksine bir hüküm yoksa kat maliklerinin oyçokluğu ile aldığı kararla internet kafe açmak mümkün...

Site kararlarında kat maliklerinin sayısı esas alınır mı?

Posta Gazetesi köşe yazarı olan Tamer Heper, bugünkü yazısında okuyucusunun sorduğu ''Sayı ve arsa payı çoğunluğu’ ifadesi, bir kat malikleri kurulu toplantısına katılanlar çerçevesinde mi düşünülmelidir, yoksa mutlaka toplam kat malikleri sayısı mı esas alınmalıdır?'' sorusuna cevap verdi...

Kat maliklerinin onayı alınmadan onarım yapılabilir mi? 

Posta yazarı Tamer Heper, bir okuyucusunun 'Sitelerde kat maliklerinin rızası alınmadan inşaat, onarım, dış badana ve boya yaptırılabilir mi? Bağımsız bölümlerin onarımı için kat maliklerinin rızası gerekli midir?' sorusunu yanıtladı.

Kat maliklerinin hakları nelerdir?

Posta yazarı Tamer Heper, bir okuyucusunun 'Binamızın dış cephesinin boyanması için kat malikleri toplantısında karar alındı. Daha sonra bir olağanüstü kat malikleri kurul kararı daha alındı bu defa karar mantolama yönünde idi. Bu durumda kat maliki olarak bizim haklarımız nedir?' sorusunu yanıtladı

apartmanda kat maliklerinin hakları Haberi

apartmanda kat maliklerinin hakları

Apartmanda daire sahiplerinin hakları nelerdir?

Daire sahipleri, apartmanda ortak alanlarda söz sahibi oluyor. Apartmanda kimi giderler, eşit olarak ödenirken kimi giderler ise arsa payı oranında ödeniyor. Kat Mülkiyeti Kanunu gereğince apartman daire malikleri tarafından yönetiliyor.


Apartman yöneticisi yine daire sahipleri tarafından seçiliyor. Kat malikleri kurulu, yöneticinin bu görevdeki tutumunu devamlı olarak denetleme hakkına da sahip oluyor. Hesapların denetlenmesi için yönetim planında, belli bir zaman konulmamışsa; bu denetim her üç ayda bir yapılabiliyor. 


Bununla beraber haklı bir sebep çıkarsa, hesap denetlenmesi her zaman yapılabiliyor.


Yönetimin denetlenmesi:

Madde 41 – Kat malikleri kurulu, yöneticinin bu görevdeki tutumunu devamlı olarak denetler ve haklı bir sebebin çıkması halinde onu her zaman değiştirebilir.


Hesapların denetlenmesi için yönetim planında, belli bir zaman konulmamışsa; bu denetim her üç ayda bir yapılır; bununla...