25 / 04 / 2024

arsa payının hesaplanması nasıl olur

arsa payının hesaplanması nasıl olur

Arsa payı nedir, nasıl hesaplanır?: Kat irtifakı veya kat mülkiyeti kurulurken yapının bulunduğu parsel arsasından bağımsız bölümlere rayiç değerleri oranında arsadan pay verilmesi arsa payı olarak ifade ediliyor...

Arsa payı inşaat sektörünü zorluyor, uygun fiyatlı konut bulmak imkansız!

Eskişehir OSB Yönetim Kurulu Başkanı Nadir Küpeli, Eskişehir’deki konut piyasasına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Küpeli, arsa payının yüksek olmasının inşaat sektörünü zorladığını belirtti.

Aşçıoğlu Yönetim Kurulu Başkanı İrfan Aşçıoğlu: Konut fiyatlarının düşmesinin tek çözümü arsa payının düşmesi!

Aşçıoğlu Yönetim Kurulu Başkanı İrfan Aşçıoğlu, Habertürk Gazetesi'ne verdiği röportajda konut fiyatlarına değinerek, konut fiyatlarının düşmesinin tek çözümünün arsa payının düşmesi olduğunu belirtti.

Kentsel dönüşümde arsa payı düzenlemesi nasıl yapılır? 

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper bugünkü köşesinde kentsel dönüşüm ile ortaya çıkan arsa payı düzenlemelerine yönelik davaları kaleme aldı. 

Kentsel dönüşümde arsa payı değiştirilebilir mi?

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper bugünkü köşesinde kentsel dönüşüme giren binalarda arsa payı değişikliğini kaleme aldı.

Fulya Zenginer arsa payını vermeyen anneannesine dava açacak!

Arsa satışı için anneannesine vekalet veren, arsası satılmasına rağmen hakkını alamayan oyuncu Fulya Zenginer, anneannesine dava açacak.

Arsa payı düzeltme davası 2021!

Binada malikler, arsa paylarının hatalı olması nedeniyle dava açılabiliyor. Peki arsa payı düzeltme davası nasıl açılır? Arsa payı düzeltme davası dilekçesi nasıl yazılır? İşte arsa payı düzeltme davası 2021...

Arsa payı hesaplama 2021!

Tapuda arsa paylarının yasalarda belirtildiği gibi dağıtılması gerekiyor. Arsa tapusu payının hesaplaması ileride yaşanacak sorunların önüne geçiyor. Peki arsa payı nasıl hesaplanıyor? İşte arsa payı hesaplama 2021...

Kentsel dönüşümde 'arsa payı'nın önemi!

Kentsel dönüşüm sürecinde olan bir bölgeden ev almak isteyenlerin, arsa paylarını göz ardı etmemesi gerekiyor. İşte kentsel dönüşüm sürecinde 'arsa payı'nın önemi...

Arsa Payı Karşılığı İnşaat Sözleşmeleri Zirvesi 16 Ocak'ta!

Arsa Payı Karşılığı İnşaat Sözleşmeleri Zirvesi 16 Ocak 2021 tarihinde gerçekleştirilecek.

23 maddede bağımsız bölümler ile arsa payı ve ortak alanlar bağlantısı!

Konut Siteleri Yönetimleri Danışmanı Nihat Dönmez, "23 maddede bağımsız bölümler ile arsa payı ve ortak alanlar bağlantısı" konulu yazısını Emlakkulisi.com okurları için kaleme aldı. İşte Nihat Dönmez'in yazısı...

Müge Boz, Kaz Dağları'ndan arsa satın aldı!

Önceki gün Nişantaşı'nda görüntülenen oyuncu Müge Boz, Kaz Dağları'ndan arsa satın aldığını, buraya ev yaptırmayı düşündüğünü dile getirdi. 

Kemal Kılıçdaroğlu: Emlak vergisi payının düşük bir miktarı muhtarlara verilebilir!

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu yaptığı açıklamada, "Emlak vergisi payının düşük bir miktarı muhtarlara verilebilir" dedi.

Sitelerde ortak giderlere katılım arsa payına göre mi belirlenir?

Posta yazarı Tamer Heper 'Biz 254 haneli bir sitede yaşamaktayız. Bazı evler dubleks, bazıları daire. İçme suyu borularımızdaki patlamaların önlenmesi için basınç düşürücü istasyonlar yapılacak. Katılım eşit mi arsa payına göre mi alınmalı?' sorusunu yanıtladı.

arsa payının hesaplanması nasıl olur Haberi

arsa payının hesaplanması nasıl olur


Arsa payı nedir?


Arsa payı, kat irtifakı veya kat mülkiyeti kurulurken, ana yapının veya yapıların bulunduğu parsel arsasından bağımsız bölümlere rayiç değerleri oranında, (değerleme oranında) arsadan pay verilmesi olarak ifade ediliyor. Arsa payı bağımsız bölümlerin sayısına bölünerek eşit pay verilmeyeceği gibi bağımsız bölümlerin büyüklüklerine yani metrekarelerine göre de pay verilmemesi gerekiyor.


Arsa payı nedir, nasıl hesaplanır?


Arsa payı hesaplama örneği!


Tapu senedi üzerinde ana yapının bulunduğu parsel, 1000 m2 dir ve 12 bağımsız bölümden oluşan bu binada 80 m2 bir dükkanın tapu senedin de 20 /169 arsa paylı olduğu yazılmaktadır; buna göre bu gayrimenkule isabet eden arsa kaç metrekaredir? 


Arsa payı hesaplama formülü!



1-Nolu bağımsız bölüm dükkan 80 m2 satış değeri : 200.000 TL = Arsa payı 20/169 = Arsa payı: 118,340 m2


2- Nolu bağımsız...