26 / 04 / 2024

bina mantolama masrafı kime aittir

bina mantolama masrafı kime aittir

Anagayrimenkulde mantolama uygulaması yapıldığını düşünelim. Bina çıkmalarında yapılacak mantolama masrafı 1. kat malikine mi aittir yoksa tüm kat maliklerine mi? Bina çıkmaları mantolama masrafı kime aittir?

Bina mantolama zorunlu mu?

Mantolama Yasası ile inşaat alanı 1000 metrekareden fazla binalarda Enerji Kimlik Belgesi şartı aranıyor. Peki bina mantolama zorunlu mu? Binalarda mantolama yasası neyi ifade ediyor? İşte tüm merak edilenler...

Her daire asansör masrafı öder mi? 

Takvim Gazetesi köşe yazarı Feride Hilal İmal, bugünkü yazısında bina içerisinde bulunan her dairenin asansör masrafı ödeyip ödemeyeceğini sorusunu yanıtladı. İşte İmal'ın o yazısı...

Bina dış cephe temizliği masrafı kime ait?

Bina dış cephe temizliği söz konusu ise bu masraflar kime ait olmalıdır? Kiracıyı mı yoksa ev sahibini mi ilgilendirir?

Arsa tapusunu kat mülkiyetine çevirme masrafı!

Kat Mülkiyeti hakkı ise bağımsız bölümler üzerinde kurulan hak olarak karşımıza çıkıyor. Bir arsa üzerinde bina inşa edildikten sonra kat mülkiyetinin alınması gerekiyor. Peki, arsa tapusunu kat mülkiyetine çevirme masrafı ne kadar?

Mantolama yapmak şart mı?

Günümüzün, en fonksiyonel bina ısı yalıtım sistemi olan mantolama; daire içi ve bina dış cephe mantolama sistemi olarak uygulanabiliyor. Peki, mantolama yapmak şart mı?

Dış cephe mantolama yapılması zorunlu mu?

Yalıtım uygulaması ile binalardaki sıcaklık dışarıya çıkmazken dışarıdaki sıcaklık da içeriye giremiyor. Böylece bina içindeki sıcak ve soğuk havalara karşı dayanıklılık artıyor. Peki, dış cephe mantolama yapılması zorunlu mu?

Kentsel dönüşümde noter masrafı ödenir mi?

Riskli binası yıkılan, yeni bina yaptıran veya yeni bina satın alan hak sahiplerinin bazı masrafları oluyor. Kentsel dönüşüm mevzuatı gereğince bazı masraf muaf tutuluyor. Peki, kentsel dönüşümde noter masrafı ödenir mi?

Bina mantolama sözleşmesi örneği!

Mantolama dış yada iç cepheler için yapılan enerji tasarrufu sağlayan işleme deniyor.Mantolama işlemi için işveren ile işi yapacak firma arasında mantolama sözleşmesi imzalanması gerekiyor.İşte bina mantolama sözleşmesi örneği!

Mantolama fiyatları 2015!

Bina mantolama, yapılar üzerinde yapılan dış cephe yalıtım uygulamasına deniyor.2000 yılından beri zorunlu olan mantolamanın ücretleri malzemeye,yere göre değişiklik gösteriyor.İşte mantolama fiyatları 2015!

Bina ısı yalıtımı ortak gider mi?

Isı yalıtımı, bir ortamdan dışarıya enerji akışını ve ortama dışarıdan gelen enerji akışını en aza indirgemek için yapılıyor. Peki, bina ısı yalıtımı ortak gider mi? Isı yalıtımı masrafını kim öder?

Mantolama masrafını kim öder?

Bir binaya mantolama yapılması için tüm kat maliklerinin onayının alınması şart mı? Kat malikleri ile dükkan sahipleri, mantolama bedeline katılmak zorunda mı? Mantolama masrafını kim öder?

Bina çıkmaları mantolama masrafı kime aittir?

Anagayrimenkulde mantolama uygulaması yapıldığını düşünelim. Bina çıkmalarında yapılacak mantolama masrafı 1. kat malikine mi aittir yoksa tüm kat maliklerine mi? Bina çıkmaları mantolama masrafı kime aittir?

Yeni binalarda mantolama şart mı?

Bina mantolama, yapılar üzerinde yapılan dış cephe yalıtım uygulaması olarak tanımlanıyor. Peki, yeni binalarda mantolama şart mı? Mantolama projesinde bulunması istenilen bilgiler nelerdir? İşte yanıtı...

bina mantolama masrafı kime aittir Haberi

bina mantolama masrafı kime aittir

Bina çıkmaları mantolama masrafı kime aittir?

Bina çıkmaları, binalarda döşemelerin uzantısı olarak yapılan, parsel sınırları dışına taşmayan, en az bir ucu serbest, mesnetli olan açık veya kapalı olan derinliği uygulama imar planı veya yönetmelikle belirlenen yapı elemanları olarak tanımlanıyor.


Anagayrimenkulün bağımsız bölümleri dışında kalıp, korunma ve ortaklaşa kullanma veya faydalanmaya yarıyan yerleri ise ortak yerler olarak karşımıza çıkıyor. Buna göre bina çıkmaları da anagayrimenkulün ortak alanları kapsamında yer alıyor.


Kat Mülkiyeti Kanunu gereğince, ortak alanlarda yapılacak her türlü masraflar tüm kat malikleri tarafından karşılanıyor.


Örneğin apartmanda yapılacak mantolama uygulamasında bina çıkmaları da ortak alan sayıldığından buranın masrafı da tüm kat maliklerini ilgilendiriyor. 


Kat Mülkiyeti Kanunu uygulamalarından doğacak her türlü anlaşmazlık Sulh Hukuk Mahkemelerinde çözümleniyor. Buna bağlı olarak bina çıkmalarında uygulanacak ısı yalıtım masrafları için...