25 / 04 / 2024

Camiye çevrilen kiliseler listesi

Camiye çevrilen kiliseler listesi

Tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış İstanbul dini yapılarıyla da dikkat çekiyor. Bizans Dönemi'nde kilise olan birçok yapı, şehir Türklerin eline geçtikten sonra zaman içinde camiye çevrilmiş.

Ağır hasarlıdan orta hasarlıya çevrilen bina herkesi şaşırttı!

Akademisyen İnşaat Mühendisi Mayk İnşaat, X sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, ağır hasarlıdan orta hasarlıya çevrilen binanın son halini paylaştı. İşte o paylaşım ve paylaşıma gelen yorumlar...

Bankaların bu kampanyası herkesi mest edecek! Yastık altı doları olanlar bu habere dikkat

Düşük faizli hazine bonosuna yanaşmayan bankalar dövize çevrilen kur korumalı mevduatta adeta para seçiyor. Büyük bir banka 10 bin doları 3 aylık olmak kaydıyla getirene 598 dolar artı faiz avantajı başlattı.

Memurları havalara uçuran karar! Artık değişti

Kamu Denetçiliği Kurumu (KDK), eşinin çalıştığı ildeki Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) tayin talebi kadro olmadığı gerekçesiyle geri çevrilen SGK personelinin başvurusunu onayladı.

Sürdürülebilir gayrimenkule talep arttı!

Denge Değerleme, sürdürülebilirliğin stratejik önemine de vurgu yapmak her gün gelişen, değişen ve evrilen, ‘sürdürülebilirlik’ kavramanı en etkin anlamda özümsemek adına konunun uzmanları ile ‘Kalıcı Refahın Anahtarı Sürdürülebilirlik’ web konferansı düzenledi. 

Resmen kabul edildi! Dolar ve Türk lirası olanlar dikkat.. 2022 yılı sonuna kadar süre verildi

TBMM'de yasa resmen kabul edildi. Yıl sonuna kadar TL'ye çevrilen dövizde faiz ve kâr payı vergi istisnası kabul edilecek. Resmi kuruluşlar, kredi kuruluşları ve finansal kuruluşlara ait olanlar dışındaki tüm ticari mevduat ve katılım fonu, TMSF tarafından sigorta edilecek

Resmi Gazetede yayımlandı! Altından TL’ye çevrilen mevduatta stopaj kararı!

Altın mevduattan TL'ye çevrilen mevduatta stopaj oranı sıfır olarak uygulanması, Cumhurbaşkanı kararı ile Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlandı.

İmar barışıyla konuta çevrilen taşınmaza vergi sürprizi!

Dünya gazetesi yazarı Abdullah Tolu bugünkü yazısında imar barışıyla ilgili bir yazı kaleme aldı. İşte Tolu'nun o yazısı...

Çimento sektöründe 'teknoloji' dönüşümü!

Yeni teknolojilerle daha çevreci çimento fabrikalarına doğru evrilen çimento sektöründe, yeni teknolojileri araştıran CTN Makine, patentini aldığı ORC sistemi ile çimento sektöründe önemli bir dönüşüm amaçlıyor.

Pamukkale'de eğitim alanının planı ticaret alanı oldu!

Denizli Pamukkale'de eğitim alanı olarak ayrılan bölge, ticaret alanı olarak kullanıma açılıyor. Karşıyaka Mahallesi’nde 2011'de Denizli Büyükşehir Belediyesi Meclisi kararıyla imar planı değiştirilerek ‘eğitim alanı’na çevrilen bölgeye 9 yıldır kamulaştırma yapılmadı.

Fethiye'deki hayalet köyün tarihi kiliseleri restore edilecek!

Muğla Fethiye'de "hayalet köy" olarak bilinen Kayaköy'deki tarihi kiliseler, restore edilecek.

Bursa'da 700 yıllık Alaeddin Bey Cami’nin restorasyonu tartışma yarattı! 

1326’da Bursa'da inşa edilen Alaeddin Bey Camii’nde 2 yıl önce yapılan restorasyon, krize neden oldu. Parlak led aydınlatma sistemleri takılan, girişi PVC doğramalarla kapatılan camiye takılan bakır kapı kebapçı kapısını benzetildi.

Bursa'daki Özlüce Kilisesi bakımsızlıktan yıkıldı!

Bursa’da metruk bir haldeyken Nilüfer Belediyesi tarafından restore edilerek Kültürevi’ne çevrilen, fakat Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nün açtığı dava sonucu belediyeden alınan Özlüce Kilisesi, bakımsızlıktan yıkıldı. 

Ayasofya'nın kopyası Suriye'de inşa edilecek: Kilise olarak kullanılacak!

Türkiye’de müzeden camiye dönüştürülen Ayasofya’nın bir kopyasının, Suriye'de inşa edileceği ve kilise olarak kullanılacağı iddia edildi.

Camiye çevrilen kiliseler listesi Haberi

Camiye çevrilen kiliseler listesi

Tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış İstanbul dini yapılarıyla da dikkat çekiyor. İstanbul medeniyetlerin kaynaştığı yer olarak nitelendirilse de egemen olan kültürün bir başka kültürü ister istemez asimile etmesi kaçınılmaz son. İşte tam da bu sebepten Bizans Dönemi'nde kilise olan birçok yapı, şehir Türklerin eline geçtikten sonra zaman içinde camiye çevrilmiş.


1)Ayasofya Müzesi 

Daha önce yapılan 2 Ayasofya'nın çeşitli sebeplerle tahrip olup yıkılmasından sonra imparator I. Jüstinyen tarafından 6. yüzyılda inşa ettirilen bu 3. yapı günümüze kadar gelmeyi başarmıştır. Fatih'in İstanbul'u fethinden hemen sonra camiye çevrilen bu yapı 1 Şubat 1935'te müze olmuştur.



2-)Eski İmaret Camii

Pantepoptes Manastır Kilisesi adıyla Komnenos Hanedanı'nın kurucusu Aleksios Komnena tarafından 1081-1087 yılları arasında inşa ettirilen bu yapı İstanbul'un Zeyrek semtinde bulunmaktadır. Fatih Sultan Mehmet döneminde...