20 / 04 / 2024

dönüşüm kanser tehlikesi

dönüşüm kanser tehlikesi

Türkiye’de kentsel dönüşümle yıkılacak 7 milyonu aşkın binada başta akciğer kanseri olmak üzere, birçok solunum hastalığına neden olan asbest bulunuyor.

Kentsel dönüşüm yasasında vatandaşı bekleyen büyük tehlike! Vatandaşın evine ve iş yerine el mi konulacak?

Kentsel dönüşüm yasasının rant yasasına dönüşme tehlikesi gündeme geldi. Kentlerdeki rantı yüksek bölgeler ‘kentsel rezerv alanı’ denilerek kamulaştırılabilecek. Ayrıca, gayrimenkulleri ellerinden alınan vatandaşlar başka semtlere gönderilebilecek.

İstanbul'daki kentsel dönüşüm çalışmalarında asbest tehlikesi!

İstanbul'da hayata geçirilen kentsel dönüşüm projesi dahilinde 1300 binanın yıkımı tamamlandı. Asbest Söküm Uzmanları Derneği (ASUD) Başkanı Mehmet Şeyhmus Ensari, kentsel dönüşüm çalışmalarında asbeste yönelik önlem alınmadığını dile getirdi.

Kentsel dönüşüm yeni deprem haritasına göre yapılacak!

Gazi Üniversitesi Deprem Mühendisliği Uygulama ve Araştırma Merkezi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bülent Özmen, "Marmara Denizi'ne yakın ilçelerde deprem tehlikesi arttı. Kentsel dönüşüm çalışmaları yeni deprem haritasına göre yapılacak" dedi.

İstanbul'un kentsel dönüşümü mercek altında!

Coğrafi konumu ve mimari tarihiyle dikkat çeken İstanbul'da mahalle kültürünün yok olma tehlikesi kentsel dönüşüm çalışmalarını hızlandırdı. Özellikle Anadolu yakasında kentsel dönüşüm süreci başladı.

Ankara'da Kentsel Dönüşüm ve Asbest Tehlikesi paneli düzenlendi!

Ankara'da Kentsel Dönüşüm ve Asbest Tehlikesi başlıklı panel düzenlendi. Türk Toraks Derneği Başkanı Kalyoncu, "Mezotelyoma adı verilen akciğer zarı kanseri, gırtlak kanseri, yumurtalık kanseri, asbestozis denilen bir tür akciğer hastalığı riskler arasındadır" dedi.

Tarihi eserlerde kentsel dönüşüm tehlikesi!

Kentsel dönüşüm sürecinde ortaya çıkan sorunları ve daha sağlıklı bir kentin inşa edilmesi amacıyla çıkartılan Kentsel Dönüşüm Yönetmeliği’nde yapılan son değişiklikler, tüm kesimlerce tartışılmaya devam ediyor.

Ankara'da kentsel dönüşüm geliştirilecek!

Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi, okul önlerinde bulunan yıpranmış hız kesicilerin onarılması, gecekondu bölgelerinde kentsel dönüşümün geliştirilmesi için çalışma yapılması, yaşlı vatandaşlar arasında kanser taraması yapacak ekiplerin oluşturulması gibi bir dizi karar aldı.

Karşıyaka Cumhuriyet Mahallesi'nin dönüşüm projesi hazır!

Karşıyaka Belediyesi, Cumhuriyet Mahallesi'nde, heyelan tehlikesi nedeniyle 'Riskli Alan' ilan edilen 26 bin metrekarelik alan için kentsel dönüşüm projesi hazırladı. Proje Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın onayıyla birlikte uygulamaya geçecek.

Afyon Çay'da kentsel dönüşüm yıkımları başladı!

Çay ilçe merkezindeki hasarlı, görüntü kirliliği yapan ve çökme tehlikesi olan eski tarihi değeri olmayan yapıların kentsel dönüşüm projesi kapsamında yıkılmasına başlandı.

Afyon Sandıklı'da kentsel dönüşüm yıkımları başladı!

Afyonkarahisar'ın Sandıklı ilçe merkezindeki hasarlı, görüntü kirliliği yapan ve çökme tehlikesi olan eski ve tarihi değeri olmayan yapıların kentsel dönüşüm projesi kapsamına da uygun şekilde yıkılmasına başlandı.

Afyon Çay'daki eski binalarda dönüşüm yıkımları başladı!

Çay ilçesinde hasarlı, görüntü kirliliği yapan ve çökme tehlikesi olan eski tarihi değeri olmayan yapılar kentsel dönüşüm projesi kapsamında yıkılmaya başlandı.

Karşıyaka Cumhuriyet Mahallesi'nde kentsel dönüşüm başlıyor!

Karşıyaka Belediyesi, Cumhuriyet Mahallesi'nde, heyelan tehlikesi nedeniyle 'Riskli Alan' ilan edilen 26 bin metrekarelik alan için kentsel dönüşüm projesi hazırladı. . Proje, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı onayından sonra uygulamaya geçecek.

Karşıyaka Cumhuriyet Mahallesi'nde dönüşüm başlıyor!

Karşıyaka Belediyesi, Cumhuriyet Mahallesi'nde, heyelan tehlikesi nedeniyle "riskli alan" ilan edilen 26 bin metrekarelik bölge için kentsel dönüşüm projesi hazırladı.

dönüşüm kanser tehlikesi Haberi

dönüşüm kanser tehlikesi


Her yıl 250 bini İstanbul’da olmak üzere 500 bin konutun dönüşüm kapsamında yenilenmesi hedefleniyor. 7 milyonu aşkın riskli yapısı olan Türkiye için kentsel dönüşüm öncelikli çözüm bekleyen konulardan biri olma özelliği taşıyor.. 2012’de kentsel dönüşüm yasası ile başlayan yıkımlar ise insan sağlığı açısından büyük tehdit oluşturuyor.


Kanserojen bir mineral olan asbestin kullanımının insan sağlığına zarar vermesi nedeniyle Türkiye’de 2010’da yasaklanmıştı. Ancak son yıllarda artan kentsel dönüşüm projeleri ile birlikte 2010’dan önce yapılan binaların yıkımı sırasında asbest ile karşılaşmaya başladık. İşin Uzmanlarına göre binalar yıkılırken asbest araştırması yapılmak zorunda yoksa kentsel dönüşüm kansere dönüşebilir.


Binlerce ton alındı


Vonka Asbest Mühendislik’in sahibi asbest söküm uzmanı, kimyager Kenan Yıldız'a göre, asbestin işlenmesi ve kullanımı 2000’li yılların başından bu yana yasaklanmaya başladı ama, 2004 verilerine göre...