28 / 03 / 2024

emlak vergisi matrahı nedir

emlak vergisi matrahı nedir

Matrah, vergi borcunun hesaplanması için, vergi oranının tatbik edildiği ekonomik veya teknik miktar olarak tanımlanıyor. Peki, emlak vergisi matrahı nedir? İşte kanun esasları bu haberde...

İş yerlerinde emlak vergisi hesabı!

İş yerleri için, mülkün rayiç değeri üzerinden büyükşehir olan iller için binde 4, diğer illerde binde 2 oranında ilçe belediyelerine ödeme yapılıyor. Binde 2 veya binde 4 oranlarının uygulandığı Emlak Vergisi rayiç değeri de (matrah) iki kalemin toplamından oluşuyor.

Emlak vergisi matrahı nasıl belirlenmeli?

Sözcü Gazetesi köşe yazarı olan Nedim Türkmen, bugünkü yazısında Emlak Vergisi Mevzuatı ile ilgili açıklamalarda bulundu. İşte o haber..

Emlak vergisi matrahı nasıl belirlenir?

Dünya Gazetesi köşe yazarı olan Bumin Doğrusöz, bugünkü yazısında Emlak vergisi matrahı Emlak Vergisi Kanunu uyarınca belirlenen vergi matrahları ile ilgili açıklamalarda bulundu. İşte o haber...

Tarla emlak vergisi oranı 2015!

Emlak vergisi kanunu gereğince tarlalar için de arazi vergisi ödeniyor. Arazi Vergisinin matrahı arazinin bu kanun hükümlerine göre tespit olunan vergi değeri oluyor. Peki, tarla emlak vergisi oranı 2015 ne kadar?

Bina emlak vergisi nasıl hesaplanır?

Bina Vergisinin matrahı, binanın 1319 sayılı kanun hükümlerine göre tespit olunan vergi değeri oluyor. Peki, bina emlak vergisi nasıl hesaplanır? İşte emlak vergisi hesaplama örneği..

Emlak vergisi için 2015 yılı bina maliyet bedelleri ne kadar?

Emlak Vergisine Matrah Olacak Vergi Değerinin Takdirine İlişkin Mevzuata göre, inşaat maliyet bedelleri her sene yeniden belirleniyor. Peki, emlak vergisi için 2015 yılı bina maliyet bedelleri ne kadar?

Emlak vergisi matrahı nedir?

Matrah, vergi borcunun hesaplanması için, vergi oranının tatbik edildiği ekonomik veya teknik miktar olarak tanımlanıyor. Peki, emlak vergisi matrahı nedir? İşte kanun esasları bu haberde...

Emlak vergisi matrahı!

Emlak vergisi kanununda yer alan emlak vergisi matrahı ve emlak vergisi nispeti hususlarına göre, verginin matrahı, binanın bu kanun hükümlerine göre tespit olunan vergi değeri oluyor...

Emlak vergisi nasıl ödenir?

Emlak vergisinden muaf olmayanların ilgili belediyelere ödemesi gereken emlak vergisi nasıl ödenir? Emlak vergisi ödeme seçenekleri nedir? sorularının cevaplarını merak ediyorsanız detaylı olarak haberimizin içinde bulabilirsiniz..

Emlak vergisi beyannamesi düzenlemesi!

Emlak vergisi beyannamesi düzenlemesi nasıl yapılır? Emlak vergisi beyannamesi düzenlemesinde dikkat edilecek hususlar nelerdir, beyanname formunu nasıl doldurmalıyım? gibi soruların cevaplarını merak ediyorsanız haberimizi inceleyebilirsiniz..

Emlak vergisi oranları!

Emlak vergisi için devlete ödenmesi gereken vergi bedelleri emlak vergisi oranları üzerinden hesaplanıp belirleniyor. Peki emlak vergisi oranları neye göre değişiklik gösterir merak ediyorsanız haberimizi inceleyebilirsiniz..

Emlak vergisi mükellefi kimdir?

Emlak vergisi ödemekle yükümlü emlak vergisi mükellifi kimdir? Emlak vergisi Kanunu'ndaki maddelerde mükelleflik durumu ne şekilde ve hangi ölçütlerde yer alıyor? sorularının cevaplarını haberimizin içinde bulabilirsiniz...

Emlak vergisi neye göre hesaplanır?

Emlak vergisinden muaf değilseniz emlak vergisini ödemekle yükümlü olursunuz. Peki ödeyeceğiniz emlak vergisi neye göre hesaplanır? Hesaplamada hangi değerler dikkate alınır? sorularının cevabını merak ediyorsanız haberimizi inceleyebilirsiniz..

emlak vergisi matrahı nedir Haberi

emlak vergisi matrahı nedir

Emlak vergisi matrahı nedir?

Matrah, vergi borcunun hesaplanması için, vergi oranının tatbik edildiği ekonomik veya teknik miktar olarak tanımlanıyor.


Vergi tarhı yapılabilmesi için vergi konusunun iktisadi bir değer veya sayısal bir ölçü olarak ifadesi gerekiyor. Gelir vergisinde, bir takvim yılında elde edilen kazanç ve iratların net tutarı, iktisadi bir değer olan matrah türüdür. Aynı şekilde emlak vergisinde matrah, bina veya arazinin rayiç değeridir. 


Buna karşılık belli mal vergilerinde (bina inşaat vergisi, gümrük vergisi gibi), vergi borcu sayısal ölçülere göre hesaplanabilir. Halen bazı Afrika ülkelerinde uygulanan baş vergilerinde vergi matrahı, mükellefin kendisidir.


1319 sayılı Emlak vergisi

Emlak vergisinin matrahı

Madde 7 - (1610 sayılı Kanunun 3'üncü maddesiyle değişen şekli) Bina Vergisinin matrahı, binanın bu kanun hükümlerine göre tespit olunan vergi değeridir.


Sabit istihsal tesisatına ait değerler vergi...