26 / 04 / 2024

 emsal kira nasıl belirlenir

 emsal kira nasıl belirlenir

Gelir Vergisi Kanunu'na göre; gayrimenkuller emsalinden daha düşük bir bedelle veya bedelsiz olarak kiraya verilmemesi karine olarak kabul ediliyor. Dünya Gazetesi köşe yazarlarından Bumin Doğrusöz bugünkü köşe yazısında AVM'lerdeki emsal kira bedellerini kaleme aldı.

Mirasta, geriye dönük kira nasıl alınır?

Geriye dönük miras hakkından yararlanmak isteyenler, "Mirasta geriye dönük kira nasıl alınır?" sorusuna yanıt arıyor. İşte mirasta geriye dönük kiraya ilişkin tüm ayrıntılar...

Yeni yönetmelik ile emsal hesabı nasıl olacak?

Katlar alanı katsayısı (KAKS) (Emsal), yeni imar yönetmeliği ile yeniden belirlendi. Peki, yeni yönetmelik ile emsal hesabı nasıl olacak? Emsal oranı yüzde kaçtır?

Emsal hesabı nasıl yapılır?

İnşaat emsali, inşaat çalışmalarına başlanacak bir yapının imar planları doğrultusunda olması gereken sınırlarının belirlenmesi olarak biliniyor. Peki, emsal hesabı nasıl yapılır?

Emsal artışı nasıl yapılır?

İnşaat çalışmalarına başlanacak yapının kesin sınırları 0.20 – 0.30 – 0.40 – 1.0 – 1.5 – 2.0 – 2.07 – 2.5 – 3.0 arasında değişen emsal oranları ile belirleniyor. Peki, emsal oranı arttırılabilir mi? Emsal artışı nasıl yapılır?

Emsal kira nasıl hesaplanır?

Kira bedelinin hiç olmaması ya da düşük olması halinde, “emsal kira bedeli” esas alınıyor. Peki, emsal kira bedeli nedir? 2015 yılı emsal kira nasıl hesaplanır?

Kira geliri için e-beyanname nasıl verilir?

2014 yılı içerisinde gayrimenkul kira geliri elde eden kimselerin kazançlarının vergilendirilmesinde öncelikle beyan veriliyor. Peki, internet üzerinden kira geliri için e-beyanname nasıl verilir? İşte yanıtı..

Kira gelirimi nasıl beyan ederim?

2014 yılı içerisinde gayrimenkulünüzü kiraya vererek gelir elde ettiğinizi düşünelim. Gelir Vergisi Kanunu gereğince elde edilen gelir için beyan vererek vergi ödemeniz gerekiyor. Peki, "Kira gelirimi nasıl beyan ederim?" diyorsanız işte yanıtı..

Kira beyannamesi internetten nasıl doldurulur?

Kira vergisi için beyannameler 25 Mart'a kadar veriliyor. Vergi beyannamesi vergi dairesine gidilerek verildiği gibi, internet üzerinden de verilebiliyor. Peki, kira beyannamesi internetten nasıl doldurulur?

Kira vergisi nasıl hesaplanır 2015?

Gayrimenkulünü kiraya vererek 2014 yılı içerisinde gelir elde eden mal sahipleri, 2015 yılında vergi mükellefi oluyor. Peki, kira vergisi nasıl hesaplanır 2015? İşte hesaplama örnekleri...

Yabancı para kira bedeli artış hesabı nasıl yapılır?

Gayrimenkullerin kiralanmasında taraflar arasında sözleşme imzalanıyor. Kira sözleşmesi Türk parası ile kurulabildiği gibi, yabancı para ile de kurulabiliyor. Peki sözleşmenin yenilenmesi halinde yabancı para kira bedeli artış hesabı nasıl yapılır?

Kira sözleşmesinde zam oranı nasıl belirlenir?

Gayrimenkul kiralamalarında, kiracısı ile mal sahibi arasında kira sözleşmesi imzalanıyor. Sözleşmenin yenilenmesi halinde kiraya zam yapılıyor. Peki, kira sözleşmesinde zam oranı nasıl belirlenir? İşte yanıtı..

Kira geliri beyanı nasıl hesaplanır?

Mesken ve işyerini kiraya veren mal sahipleri, elde ettikleri kira geliri için beyanname vererek vergi ödemek zorunda oluyor. Peki kira geliri beyanı nasıl verilir? Kira geliri beyanı nasıl hesaplanır?

Yıllık kira zammı nasıl hesaplanır?

Taşınmaz malların kiraya verilmesi halinde sözleşme imzalanıyor. Belirli ve belirli olmayan bir süre için yapılabilen kira sözleşmesinin yenilenmesi halinde kira bedeline yıllık zam uygulanıyor. Peki, yıllık kira zammı nasıl hesaplanır?

 emsal kira nasıl belirlenir Haberi

 emsal kira nasıl belirlenir

Gelir Vergisi Kanunu'nda yer alan maddeye göre, gayrimenkullerin benzerlerinden daha düşük bedelle kiraya verilmesi veya bedelsiz olarak kiralanmaması karine olarak kabul ediliyor. Dünya Gazetesi köşe yazarlarından Bumin Doğrusöz bugünkü köşe yazısında AVM'lerdeki emsal kira bedellerini kaleme aldı.
Gelir Vergisi Kanunu’nun “ev kirasız-para faizsiz olmaz” şeklindeki iktisadi anlayıştan hareketle düzenlenmiş “emsal kira bedeli” başlıklı 73. maddesi, kimsenin gayrimenkulünü emsalinden daha düşük bir bedelle veya bedelsiz olarak kiraya veremeyeceğini bir karine olarak kabul etmekte ve mükelleflerin emsal kira bedelinden düşük bir kira geliri beyan edemeyeceklerini hükme bağlamaktadır.

Bu maddeye göre binalarda ve arazide emsal kira bedeli, söz konusu yer için yetkili özel mercilerce veya mahkemece tespit edilmiş bir kira bedeli mevcutsa bu tespit edilmiş değerdir. Eğer bu şekilde tespit edilmiş bir kira...