25 / 04 / 2024

enflasyonu artıran nedenler

enflasyonu artıran nedenler

Cuma günü açıklanan Haziran ayı enflasyon verileri, beklentilerin yaklaşık iki kat üzerinde gelerek senelik enflasyonu yüzde 12,6'ya çıkardı. Peki ne oldu da talebin böylesine düştüğü bir krizin ortasında enflasyon rakamı bu kadar yüksek geldi? İşte cevabı...

Enflasyon yıl sonunda çift haneyi görür mü?

Enflasyonda, kur kaynaklı maliyet artışına dikkat çeken ekonomist Arda Tunca'ya göre yılın geri kalanı için tahminde bulunmak zor.

Düzenli temettü veren ve düzenli temettü artıran 8 hisse!

Borsa İstanbul’da ‘yeni yıl rallisi’ denilebilecek bir hareket yaşanırken, Borsa Filozofu da resmi sosyal medya hesabı üzerinden düzenli temettü veren hisseler ve düzenli temettü artıran hisseleri açıkladı.

Ekonomist Mustafa Sönmez: Doların 24TL'ye ulaşması enflasyon tehlikesini artırıyor!

Ekonomist Mustafa Sönmez, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamalarda doların sürekli olarak rekor seviyelere çıkmasının ve Türk lirasının değer kaybetmesinin enflasyonu artırabileceği uyarısında bulundu. İşte ayrıntılar...

Emekli maaşını artırmanın formülleri! Bunları kimse bilmiyor! Madde madde açıklandı!

Milyonlarca yurttaş, emeklilik hayaline kavuşmak için sistemde belirlenen koşulları sağlamaya çalışıyor. Emekli aylıklarını yükseltmenin de pek çok yöntemi bulunuyor. Emekli aylığını artıran çoğu program olmasına rağmen çok az kişi bu yöntemlere başvuruyor.

Bakanlık yakalarına yapıştı! Deprem haberinden dakikalar sonra fırsat bilip fiyat artıran vicdansızlara soruşturma!

Bu sabah yaşanan Kahramanmaraş merkezli depremin ardından bazı otobüs firmalarının bilet ücretlerini artırdığı iddia edildi. Duruma tepki gösteren vatandaşların artan şikayetleri üzerine harekete geçen bakanlık, konuyla ilgili inceleme başlattı.

Faiz artıran merkez bankaları sadist mi? Merkez bankaları neden faiz artırıyor?

Avrupa Merkezi Bankası, Amerikan Merkez Bankası'nın peşi sıra bugün de İngiltere Merkez Bankası ve İsviçre Merkez Bankası faiz artırımına gitti. Dünya Gazetesi köşe yazarı Servet Yıldırım dünya merkez banklarının faiz artırımının ardındaki nedeni masaya yatırdı.

TÜİK'te şaşırtan istifa kararı! Enflasyon hesabı yürütülen dairede kritik değişim

TÜİK, Geçtiğimiz Nisan ayında enflasyonu yüzde 70 açıkladı. Türkiye'de yaşanan gıda başta olmak üzere enflasyonu artıran etmenleri inceleyen ve istatistikleri açıklayan TÜİK'ten şaşırtan bir istifa haberi geldi. TÜİK Fiyat İşleri Daire Başkanı Cem Baş görevinden istifa etti.

Konut maliyetleri Euro Bölgesi'nde enflasyonu artırıyor!

Avrupa Merkez Bankası (ECB) üyesi ve Avusturya Merkez Bankası Başkanı Robert Holzmann, yaptığı açıklamada, konut maliyetlerinin Euro Bölgesi'nde enflasyonu ilk anda düşünülenden daha çok katkı sağlıyor olabileceğini dile getirdi.

Ayda'nın babası Uğur Gezgin: Vicdansızlar, ev fiyatlarını artırdı!

İzmir depreminde enkazın altından çıkarılan Ayda'nın babası Uğur Gezgin yaşadıklarını anlattı. Acılı baba, ev fiyatlarını artıran fırsatçılara tepki gösterdi.

İmar planı değişikliğinde değer artış payı düzenlemesi!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan ve  Resmi Gazete'de yayımlanan yönetmeliğe göre, parsel bazında nüfusu, yapı yoğunluğunu ve kat adedini artıran plan değişiklikleri yapılamayacak.

Yapıların deprem güvenliğini artıran kompozit malzeme geliştirildi!

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) akademisyenlerinin geliştirdiği ve içerisinde çevre dostu bileşenlerin yer aldığı kompozit malzemeyle yapıların deprem güvenliğinin artırılması planlanıyor.

Konut fiyatlarını artıran fırsatçılara sert tepki!

Kamu bankalarının tarihin en uygun koşullu konut kredisi kampanyasını başlamasıyla konut fiyatlarına fahiş zamlar yapıldı. Konut fiyatlarındaki ciddi artışa birçok şikayet geldi. 

Türkiye Avrupa'da asgari ücreti en fazla artıran ikinci ülke oldu!

Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, asgari ücretin satın alma gücü paritesine oranında Avrupa'da 8'inci sıraya yükselen Türkiye'nin aynı zamanda asgari ücreti en fazla artıran ikinci ülke olduğunu bildirdi.

Akiş GYO kira gelirlerini cadde mağazalarıyla artıracak!

2019 yılında Akasya’da yüzde 95, Akbatı’da ise yüzde 98’lik doluluk oranıyla kira gelirini artıran Akiş GYO'nun 2020’de önceliği devam eden projelerin tamamlanması olacak...

enflasyonu artıran nedenler Haberi

enflasyonu artıran nedenler

Prof. Dr. Selva Demiralp: ''Enflasyon neden yükseldi sorusuna en kolay cevap; düşük faiz ve bol kredi ile coşan talebin fiyatları yükseltmesi olurdu. Düşük faizin talebi canlandırması ve enflasyonist baskıları tetiklemesi uzun vadede elbette beklenir. Ancak böyle bir talep açıklaması için henüz erken olduğunu düşünüyorum.'' dedi.

BBC'de yer alan Koç Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selva Demiralp'ın haberine göre; Haziran ayı enflasyonunun alt kalemlerini incelediğimizde, aylık bazda en fazla artış gösteren üç kalemin sırasıyla ulaştırma, lokanta ve oteller, ve eğlence ve kültür olduğunu gözlemliyoruz. Her üç kalemin de servis sektörüne ait olması, fiyat artışlarının yüksek talebin sonucu olduğu açıklamasını zayıflatıyor. Çünkü COVID-19 salgınında talebin en çok daraldığı kalemlerin yakın temas gerektiren servis sektörüne ait olduğunu biliyoruz.

Koç Üniversitesi'nden Cem Çakmaklı,...