26 / 04 / 2024

Faiz artıran merkez bankaları sadist mi? Merkez bankaları neden faiz artırıyor?

Faiz artıran merkez bankaları sadist mi? Merkez bankaları neden faiz artırıyor?

Avrupa Merkezi Bankası, Amerikan Merkez Bankası'nın peşi sıra bugün de İngiltere Merkez Bankası ve İsviçre Merkez Bankası faiz artırımına gitti. Dünya Gazetesi köşe yazarı Servet Yıldırım dünya merkez banklarının faiz artırımının ardındaki nedeni masaya yatırdı.



Dünya Gazetesi Yazarı Servet Yıldırım, bir biri ardına faiz artıran dünya merkez bankalarının resesyon beklentilerine rağmen neden faiz artırdıklarını bugünkü köşe yazısında irdeledi. "Merkez bankaları sadist mi?" diye soran Servet Yıldırım, resesyona girileceğini bile bile faiz artıran Merkez banklarının başka çareleri olmadığını çünkü yüksek enflasyonun topluma maliyetinin çok yüksek olduğunu ifade etti. Sabit ücretliler ve dar gelirlilerin enflasyondan büyük zarar gördüğünü kaydeden Yıldırım, "Yüksek enflasyon dönemlerinde belirsizlik artıyor; gelecek endişesi doğuyor; bireyler ve firmalar uzun vadeli karar almaktan kaçınıyorlar" dedi.

Para politikasında gereken adımları atmanın fiyat istikrarının önemini bilen merkez bankaları için zorunluluk haline geldiğini ifade eden Yıldırım, "Ekonominin bir durgunluğa ya da resesyona girmesi pahasına da olsa bu adımlar atılmalı ve görünen o ki; atılmaya da devam edilecek. Hatta yaşanacak kısa süreli bir resesyon, dezenflasyon sürecinin doğal bir sonucu ve ama aynı zamanda ekonomideki “düzeltme”nin de bir adımı olarak görülüyor" ifadesini kullandı.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön