25 / 04 / 2024

Faiz artıran merkez bankaları sadist mi? Merkez bankaları neden faiz artırıyor?

Faiz artıran merkez bankaları sadist mi? Merkez bankaları neden faiz artırıyor?

Avrupa Merkezi Bankası, Amerikan Merkez Bankası'nın peşi sıra bugün de İngiltere Merkez Bankası ve İsviçre Merkez Bankası faiz artırımına gitti. Dünya Gazetesi köşe yazarı Servet Yıldırım dünya merkez banklarının faiz artırımının ardındaki nedeni masaya yatırdı.



Kriz kahini Nouriel Roubini'nin korkutan resesyon tahminine değinen Servet Yıldırım, Roubini'nin Amerikan Merkez Bankası'nın enflasyon hedefi olan yüzde 2'ye ulaşmak için ekonomide sert bir iniş gerektiğini açıklamasına vurgu yaptı. Fed'in bundan sonraki süreçte de faiz indirmeye devam edeceğini dile getiren Yıldırım, resesyona girecek ekonomileri canlandırmak için hükümetlerin hareket alanının kısıtlı olacağına dikkat çekti. Hükümetlerin atacağı her adımın hem borç sorununu hem de yüksek olan enflasyonu daha da artırması riski ile karşı karşıya bırakacağını dile getiren Yıldırım, New York Borsası’nda yüzde 40’a varabilecek sert bir düzeltme öngören Roubini'nin faiz oranları yükseldikçe, borç ödeme maliyetleri arttıkça birçok zombi kurum, şirket, hane halkı, banka ve zombi ülkenin öleceği öngörüsünü yineledi.  

Yıldırım, böyle bir resesyon dalgasının gelişmekte olan piyasalara ve gelişmekte olan ekonomilere yansımasının çok daha büyük olacağını dile getiren Yıldırım, "Bu ülkelerin bazılarında finansal krizler yaşanabilir. İşsizlik çok yüksek seviyelere çıkabilir; stagflasyon ve hatta depresyon yaşanabilir. Bunlar da resesyonun “çirkin” yüzüdür" ifadesini kullandı.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön