26 / 04 / 2024

Finansal istikrar

Finansal istikrar

Merkez Bankası, yeni finansal istikrar raporunda konut kredilerinde ve konut sektöründe öngörülen büyüme sürecinin sağlıklı bir şekilde gerçekleşmesi finansal istikrar açısından büyük önem taşıdığı belirtildi.

Güney Kore'de gayrimenkul projeleri daha sıkı denetlenecek!

Güney Kore Maliye Bakanlığı Cuma günü yaptığı açıklamada, finansal istikrarı arttırmak için gayrimenkul projelerinin daha sık izleneceğini açıkladı. 

Bakan Mehmet Şimşek'ten Orta Vadeli Program (OVP) açıklaması

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek sosyal medyada "Orta Vadeli Program: Makro-finansal istikrar, dezenflasyon ve yapısal dönüşüm…" paylaşımında bulundu. İşte detaylar...

Bakan Şimşek yeni haritayı belirledi! Peki şimdi ne olacak?

Türkiye’nin yeni Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek makro finansal istikrar ve fiyat istikrarın sağlanacağını ifade etti. Bakan Şimşek’in ifadelerinin ardından milyonlarca vatandaş gözünü gelecek yeni haberlere çevirdi. İşte tüm detaylar...

Merkez Bankası Liralaşma Stratejisi üstünde duruyor! Finansal istikrar raporunu yayınladı!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın finansal istikrar hedefine yönelik kararlı adımları devam ediyor. Banka, son yayınladığı finansal istikrar raporunda Liralaşma Stratejisi'ni öne çıkardı. Bu strateji ile fiyat istikrarının kalıcı ve sürdürülebilir bir yapıya kavuşması amaçlanıyor.

BDDK’dan kredi kullanımına yeni şart!

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, finansal istikrarın güçlendirilmesi ve kaynakların daha da verimli kullanılarak kredi sisteminin etkin bir şekilde çalışmasına yönelik yeni bir adım attı.

Kredi kulanımında kısıtlama getiren düzenleme BDDK tarafından güncellendi! İlk düzenleme doları düşürmüştü

BDDK, 24 Haziran'da finansal istikrarın güçlendirilmesine ve kaynakların daha verimli kullanılarak kredi sisteminin etkin bir şekilde çalışmasına yönelik yaptığı düzenlemeyi kamuoyundan yükselen 'Sermaye çıkışına neden olur' eleştirileri nedeniyle güncelledi.

Merkez Bankası yeni karar aldı: Dolardan alınan komisyon oranı arttı

Merkez Bankası finansal istikrarın sağlanması ve korunması adına attığı adımlara bir yenisini daha ekledi. Bankadan son dakika açıklaması geldi. İşte döviz piyasasında dengeleri değiştirecek son adım...

Doların kaderini değiştiren adım! Önce düştü sonra yeniden yükseldi

Dolar kuru Bankacılık Düzenleme ve Denetlem Kurulu'nun açıkladığı finansal istikrar adımından sonra 6 Haziran'dan bu yana görülen en düşük seviyesine geldi. Kurdaki düşüş yüzde 3,5 düzeyinde oldu ancak ksıa bir süre içinde gelen alımlarla yeniden 17 lirayı aştı.

Bitcoin'e Biden rüzgarı! Fiyatı 42 bin doları aştı

ABD Başkanı Joe Biden'ın tüketicinin korunması, finansal istikrar ile ulusal güvenliğin sağlanması amacıyla 5 gün önce imzaladığı kripto para kararnamesi Bitcoin'i piyasada adeta uçurdu.

G7'den kripto paralara yönelik açıklama!

G7 maliye bakanları ve merkez bankası başkanları, merkez bankası dijital para birimlerinin merkez bankalarının parasal ve finansal istikrarına yönelik açıklamada bulundu.

IMF Başkanı Georgieva: Kriz 28 trilyon dolara mal olabilir!

Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Kristalina Georgieva, ekonomik ve finansal istikrar için sağlanan desteklerin bir süre daha kritik bir öneme sahip olacağını belirterek, "Fişi çok erken çekerseniz, kendi kendinize ciddi zarar verme riski alırsınız" dedi. 

G20: Sabitkoinler finansal istikrar için risk oluşturabilir!

G20 tarafından kurulan Finansal İstikrar Kurulu (FSB) Facebook’un Libra’sı gibi sabitkoinlerin (Stablecoin) finansal istikrar için risk oluşturabileceğini ve mutlaka sıkı düzenlemeden geçmesi gerektiğini aktardı.

IMF konut fiyatları konusunda uyardı!

IMF, birçok ülkede hızlı biçimde yükselen konut fiyatlarında olası bir sert düşüşün 2008 küresel finansal krizinde görüldüğü gibi makroekonomik performansı ve finansal istikrarı olumsuz etkileyeceğini açıkladı.

Finansal istikrar Haberi

Finansal istikrar

Merkez Bankası, yeni finansal istikrar raporunu yayınladı. Bundan önceki Kasım 2013'te yayınlanan raporun on sekizincisinde, "finansal sistemimizin ulusal ve uluslararası ölçekteki dalgalanmalara karşı dayanıklı yapısını koruduğu ve risk profilinde kayda değer bir değişikliğin olmadığı görülmektedir," dendi.


Raporda, ABD Merkez Bankası Fedin para politikasında normalleşmeye gitmesiyle gelişen ülkelerden para çıkışının yaşandığının altı çizildi. Türkiye'de banka kredilerinin de izlenmesi gerektiği belirtildi.


Genel Değerlendirme 


Fed’in para politikasında yaşanan normalleşme süreci gelişmekte olan ülkelere (GOÜ) yönelik sermaye akımlarını olumsuz etkilemeye devam etmiş, söz onusu ülke merkez bankaları finansal piyasalarda istikrarı sağlamak amacıyla para politikalarında sıkılaşmaya gitmiştir. Bu çerçevede, ülkemize yönelik sermaye akımlarında da zayıflama gözlenmiş, ülkeye özgü belirsizlerin de etkisiyle döviz kurları ve finansal piyasalardaki oynaklık artmıştır. Enflasyon görünümündeki nispi bozulmayı dikkate alan TCMB, 2014 yılı...