19 / 04 / 2024

gabari ölçüleri

gabari ölçüleri

Gabari kelimesi, trafik ve gayrimenkul gibi farklı alanlarda kullanılan bir kelime olarak karşımıza çıkıyor. Peki arsada gabari nedir, gabari ölçüleri nasıl ve kim tarafından hesaplanır?

İzmirlilere müjde! Çiğli Tramvayı'nda test sürüşleri başlıyor!

İzmirlilerin merakla beklediği Çiğli Tramvayı’nda test sürüşleri başlıyor. Söz konusu tramvay hattının 15 Şubat 2024 tarihinde resmen hizmete açılması bekleniyor. 

Deprem uzmanı Prof. Dr. Naci Görür'den son dakika uyarısı geldi: Daha güçlüleri geliyor!

Prof. Dr. Naci Görür, daha güçlü afetlerin kapıda olduğunu aktararak, deprem dirençli kentlerin inşa edilmesi gerektiğini vurguladı. İşte Görür'ün o açıklamaları... 

İçişleri Bakanlığı'ndan 1.000 TL bayram harçlığı açıklaması! Hemen şimdi buraya bakın, son dakika!

İçişleri Bakanlığı, yaklaşan bayram öncesi vatandaşların merakla beklediği bayram harçlığı konusunda açıklama yaptı. İşte ayrıntılar...

DSİ yeni yılın ilk müjdesini patlattı! 1273 personel alacak! İşte Devlet Su İşleri iş başvuru şartları...

Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü sözleşmeli 1273 personel alımı yapacağını açıkladı. Peki, DSİ personel alımının şartları neler? İşte detaylar...

Bahçelerin dostu Hattat B Serisi! Hattat 17 Ekim 2022 fiyat listesi

Hattat Bahçe Serisi uygun boyutsal ölçüleri ve yüksek performansı ile bağ ve bahçelerde büyük kolaylık sağlayacak gibi duruyor. Ergonomik yapısı konforlu sürüş sağlarken üstün manevra kabiliyeti zahmetsiz ve rahat dönüş imkanı sunar. Peki Hattat B serisi ne kadar?

Royal Halı’da en beğenilen seriler hangisi? Royal Halı’da fiyatlar ne kadar? Royal Halı 26 Eylül 2022 fiyat listesi..

Royal Halı çok satan seriler hangileridir diye araştıranlar için bu habere muhakkak göz atın. Çok satan 4 seride metrekare fiyatları ve ölçüleri belli oldu. Royal Halı, en çok araştırılan ve merak edilen halı markaları arasındadır. İşte, Royal Halı 26 Eylül 2022 ebat ve fiyat bilgisi…..

DSİ personel alımı 2022 başvuruları yarın başlıyor! Devlet su işleri 2022 personel alımı başvurusu nasıl yapılır?

Devlet Su İşleri Kamu Personeli alımının ayrıntıları belli oldu. Devlet Su İşleri personel alımı 2022 başvuruları yarın başlıyor! İş arayanlar sakın kaçırmayın! Mülakatsız başvurular yarın başlıyor! Peki, Devlet Su İşleri (DSİ) personel alımı başvuru şartları neler? İşte detaylar...

Devlet Su İşleri personel alımı başvuru tarihleri açıklandı! DSİ 2022 personel alımı başvurusu nasıl yapılır?

Devlet Su İşleri (DSİ) 40 ilde  personel alımı yapacağını duyurdu. Peki, DSİ 2022 personel alımı başvurusu nasıl yapılır, DSİ hangi illerde ne şartlarla personel alacak?  İşte DSİ personel alımı detayları ve başvuru ekranı...

Emlak Konut GYO, gayrimenkul yatırımı artış lideri oldu!

Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği’nin düzenlediği ‘6. TSPB Altın Boğa Ödül’leri kapsamında Emlak Konut GYO, gayrimenkul yatırımı artış lideri ve piyasa değeri lideri oldu. 

İstanbul Havalimanı-Gayrettepe Metro Hattı'nda test sürüşleri başlıyor!

İstanbul Havalimanı-Gayrettepe metro hattının ilk etabı için test sürüşleri bugün itibariyle başlıyor. 

İstanbul Havalimanı-Gayrettepe metrosunda test sürüşleri 8 Kasım'da başlıyor!

İstanbul Havalimanı-Gayrettepe metro hattının ilk etabında test sürüşleri 8 Kasım itibariyle başlıyor.

Yasakların kalkması AVM'leri nasıl etkileyecek?

Venezia Mega Outlet Yönetim Direktörü Oğuz Isıgöllü Yasakların kalkmasının AVM'leri nasıl etkileyeceği ile ilgili bazı bilgiler verdi. İşte Isıgöllü'nün o açıklamaları...

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünden tapuda randevu krizi iddialarına cevap!

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü, bugün basında çıkan "tapuda randevu krizi" başlıklı haberlere yanıt verdi. 

gabari ölçüleri Haberi

gabari ölçüleri

Gabari nedir?

Gabari kelimesinin anlamı, yapılacak bir binanın belediyece öngörülen azami yüksekliğine deniyor. Buna göre gabari arsa üzerindeki yapıların yüksekliklerini belirliyor.


Gabari sınırlaması

Gabari ölçüleri, arazinin yüzölçümü boyuna ve emsaline uygun olarak belirleniyor. Arsa gabari ölçüleri, arsa üzerinde yapılacak binanın bağlı olduğu belediye tarafından belirleniyor.


Gabari nasıl hesaplanır?

Gabari hesaplamaları nda; Gabari "H" olarak ifade ediliyor. Gabari boyutunu 0,5 kat farkını çıkarıp 3’e bölündüğünde binanın kat sayısı bulunmuş oluyor. 


Örnek: 

Elinizde 1.000 metrekarelik bir arsanızın olduğunu ve sizin bu arsa üzerine apartman yapmak istediğinizi düşünelim. Söz konusu arsanın emsal değeri de 1.5 olursa ikisinin çarpımı yani toplamları bin 500 metrekareyi geçmeyecek kadar daire yapabiliyorsunuz. 


Kontür gabari nedir?

Mevcut bir binanın parsel üzerindeki zemin oturumunun, parsel ölçütlerinin ve bina yüksekliğinin tespit edildiği belgeya kontür gabari deniyor.


Arsa emsal gabari...