23 / 04 / 2024

gayrimenkul rehin edilir mi

gayrimenkul rehin edilir mi

Teminatın konusunu taşınmazların oluşturduğu; belirli bir alacağı, belirli bir gayrimenkulün bedelinden öncelikle istemek ve almak yetkisi veren ayni bir hak olarak gayrimenkul rehni nedir? sorusunu cevaplayabiliriz...

İhtiyati tedbiri bulunan gayrimenkul satılır mı? İhtiyati tedbir ne demek?

İhtiyati tedbiri bulunan gayrimenkulün satış durumu, bazı kişiler tarafından merak edilir. Bunun için öncelikle ihtiyati tedbirin ne anlama geldiğini bilmek önemlidir. Hukuki süreçlerde bazı durumlarda hakkın alınmasını sağlayan ihtiyati tedbiri kararı gayrimenkuller için de alınabilir.

Hisseli tapuda habersiz satış iptal edilir mi? Hisseli tapu satışı nasıl iptal edilir?

Hisseli tapu, mülkiyeti birden fazla kişiye ait olan bir gayrimenkulün belgesidir. Peki, hisseli tapuda habersiz satış yapılır mı? Hisseli tapuda habersiz satış iptal edilir mi? Hisseli tapu satışı nasıl iptal edilir?  İşte ayrıntılar...

Kira sözleşmesi hangi durumlarda fesh edilir?

Bir gayrimenkulün kiralanması esnasında mülk sahibi ile kiralayan arasında yapılan yazılı anlaşmalara kira sözleşmesi deniyor. Peki, Kira sözleşmesi hangi durumlarda fesh edilir? İşte tüm merak edilenler...

Tapuda bağış bozulur mu, tapu bağışı iptal edilir mi?

Gayrimenkul sahipleri taşınmazlarını satabildiği gibi bedelsiz olarak bağışlama hakkına da sahip oluyor. Peki, tapu bağışı iptal edilir mi? Tapuda bağış bozulur mu?

GSD Denizcilik Gayrimenkul'ün TFRS bilançosu varlık toplamı yüzde 0 oldu!

GSD Denizcilik Gayrimenkul'ün SPK düzenlemeleri çerçevesinde verilen teminat, rehin, ipotek ve kefaletlerin toplamının kamuya son açıklanan konsolide TFRS bilançosu varlık toplamına oranı yüzde 0 oldu.

GSD Denizcilik Gayrimenkul'ün TFRS bilançosu varlık toplamı yüzde 13,32 oldu!

GSD Denizcilik Gayrimenkul'ün teminat, rehin, ipotek ve kefaletlerin toplamının kamuya son açıklanan konsolide TFRS bilançosu varlık toplamına oranı, 4 Ocak 2019 tarihi itibarıyla yüzde 32,78 iken 20 Kasım 2020 tarihi itibarıyla yüzde 13,32 olarak gerçekleşti. 

Gayrimenkul üzerindeki hacizler ve ipotekler nasıl kaldırılır?

Posta yazarı Tamer Heper, okuyucusunun 'Senet alacağımızdan dolayı gayrimenkulü icra yoluyla satışa çıkardık. Borçlunun boşandığı eşiyle tazminat davası varmış. Dosya Yargıtay’a taşındı. Satış bedeli Yargıtay’ın kararı bozması sonucu tarafımıza iade edilir mi?' sorusunu yanıtladı.

Satış vaadi sözleşmesi tapuya şerh edilir mi?

Gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi, gayrimenkul alım satımında taraflar arası bir ön sözleşme niteliği taşıyor. Peki, satış vaadi sözleşmesi tapuya şerh edilir mi?

Gayrimenkul üzerindeki rehin nasıl kaldırılır?

Gayrimenkul üzerindeki ipotek kaldırıldıktan sonra gayrimenkul, krediyi alan kişi adına tahsis edilir. Peki İpotek borcu ödendikten sonra gayrimenkul üzerindeki rehin nasıl kaldırılır?

Kira artışına itiraz edilir mi?

Gayrimenkulünü kiraya veren mal sahipleri kiracılarına sözleşmenin yenilenmesi halinde yıllık zam yapabiliyor. Peki, mal sahibinin size fazla zam yaptığını düşünelim. Bu durumda kira artışına itiraz edilir mi?

Kira sözleşmesi nereden temin edilir?

Belirli ve belirli olmayan bir süre için gayrimenkul kiralamalarında taraflar arasında sözleşme imzalanıyor. Peki, kira sözleşmesi nasıl imzalanır? Kira sözleşmesi nereden temin edilir?

Gayrimenkul nasıl rehin edilir?

Gayrimenkul rehni, ancak ipotek, ipotekli borç senedi veya irat senedi şeklinde kurulabilir. Rehin hakkı, ancak tapuya kayıtlı gayrimenkuller üzerinde kurulabilir. Peki, gayrimenkul nasıl rehin edilir?

İrtifak hakkı tapuya şerh edilir mi?

Gayrimenkul hukukunda irtifak hakkı sahibine, gayrimenkulün kullanım hakkını veriyor. Kanunen malik kendisine ait iki taşınmazdan biri üzerinde diğerinin lehine irtifak hakkı kurabiliyor. Peki, irtifak hakkı tapuya şerh edilir mi?

gayrimenkul rehin edilir mi Haberi

gayrimenkul rehin edilir mi


Gayrimenkul rehni nedir?


Gayrimenkul rehni nedir? sorusuna, teminatın konusunu taşınmazların oluşturduğu; belirli bir alacağı, belirli 

bir gayrimenkulun bedelinden öncelikle istemek ve almak yetkisi veren ayni bir hak olduğu cevabını verebiliriz.


Gayrimenkul rehni ya bir sözleşme ile yapılabiliyor ya da kanundan doğan bir hak şeklinde yapılabiliyor. İpotek, ipotekli borç senedi veya irat senedi şeklinde tesis olunabiliyor. Ancak bazı istisnalar dışında sözleşmeler, kural olarak tapu sicil müdürlüğünde düzenleniyor. 


Kanundan doğan gayrimenkul rehni olarak, işçi ve müteahhitlerin; satıştan arta kalan alacak için satıcının; ölünceye kadar bakma sözleşmesinde bakım alacaklısının; taksimden doğan alacaklarda hissedarların; toprağın ıslahında (bataklık bir arazinin kurutularak tarım arazisine dönüştürülmesi gibi) alacaklı duruma geçenin ve kat karşılığı inşaat sözleşmelerinde arsa verenin kanuni ipotek hakkı bulunuyor.



Merhun ne demektir?
Rehin derecesi!
Arazinin iyileştirilmesi hâlinde rehin...