24 / 04 / 2024

Kira artışına itiraz edilir mi?

Kira artışına itiraz edilir mi?

Gayrimenkulünü kiraya veren mal sahipleri kiracılarına sözleşmenin yenilenmesi halinde yıllık zam yapabiliyor. Peki, mal sahibinin size fazla zam yaptığını düşünelim. Bu durumda kira artışına itiraz edilir mi?



Kira artışına itiraz edilir mi?

Gayrimenkulünü kiraya veren mal sahipleri kiracılarına sözleşmenin yenilenmesi halinde yıllık zam yapabiliyor. Kiracıya yapılacak zam kuralı mesken ve işyerleri için farklılık gösteriyor.


İşyerindeki kiracıya 2020 yılına kadar istenilen oranda zam yapılırken, konuttaki kiracıya dönemin ÜFE oranlarında zam yapılması gerekiyor.


Peki, mal sahibinin size fazla zam yaptığını düşünelim. Bu durumda kira artışına itiraz edilir mi? Kira artışına nasıl itiraz edilir?


Kira artışına itiraz..

Kiraya fazla zam yapılması halinde kiracılar kira bedelinin tespiti için dava açarak bu zamma itiraz edebiliyor.


Kira bedelinin belirlenmesine ilişkin dava her zaman açılabilir. Bu dava taşınmazın bulunduğu yerin Sulh Hukuk Mahkemesi'nde açılıyor.


Ancak, bu dava, yeni dönemin başlangıcından en geç otuz gün önceki bir tarihte açıldığı ya da kiraya veren tarafından bu süre içinde kira bedelinin artırılacağına ilişkin olarak kiracıya yazılı bildirimde bulunulmuş olması koşuluyla, izleyen yeni kira dönemi sonuna kadar açıldığı takdirde, mahkemece belirlenecek kira bedeli, bu yeni kira döneminin başlangıcından itibaren kiracıyı bağlar.


Sözleşmede yeni kira döneminde kira bedelinin artırılacağına ilişkin bir hüküm varsa, yeni kira döneminin sonuna kadar açılacak davada mahkemece belirlenecek kira bedeli de, bu yeni dönemin başlangıcından itibaren geçerli olur.


Kira artış oranları Mart 2016!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön