20 / 04 / 2024

imar hakları

imar hakları

'Torba yasa' taslağı ile kentsel dönüşüm alanlarında imar hakları menkul değere dönüştürülerek 'imar borsası'nda şirketlerce alınıp satılabilecek, Mimarlar Odası Başkanı Eyüp Muhcu "Tapu yurttaş güvence olmaktan çıktı" dedi.

İmar hakkının paylaşılması!

Yrd. Doç. Dr. Ahmet Turan Köksal Zaman Gazetesi'ndeki bugünki yazısında İmar hakkının paylaşımı konusuna değindi. Köksal; "Ülkemizde yıllardır gündemden hiç düşmemesi ise ilginç ve hatta garip sayılabilir." dedi...

Ataşehir'de 40 yıllık imar sorunu: İçerenköy sakinleri imar haklarının geri verilmesini istiyor!

Ataşehir İçerenköy'de 40 yıllık imar sorununa mahalle sakinlerinden tepki geldi. İmar Mağdurları Platformu adı altında toplanan mahalleliler, imar haklarının ellerinden alındığını iddia etti ve taleplerini sıraladı. İşte mağdurların o açıklaması...

İzmir Karşıyaka'da imar hakları artırıldı! 'Yapı stoku kötü, deprem kuşağında' dendi!

İzmir Karşıyaka'nın Bahriye Üçok, Bahçelievler, Bahariye, Aksoy, Tuna, Donanmacı, Alaybey, Tersane Mahalleleri ile Bostanlı Mahallesinin bir kısmını içeren bölgenin imar planında revizyona gidildi. İşte ayrıntılar...

İmar barışı mağdurları haklarını geri istiyor! Yeni düzenleme talebi!

İzmir Konak Meydanı'nda bir araya gelen imar barışı mağdurları, sorunlarını ve taleplerini bir bir açıkladı. Peki imar barışı mağdurları ne istiyor? İşte ayrıntılar... 

İstanbul'da yıkılacak binalara eski imar hakkı verilecek!

İstanbul'da kentsel dönüşümün önünü açacak yeni bir karara imza atıldı. İBB Meclisi'nde alınan karara göre; kentsel dönüşüm ile yıkılacak binalara ilk imar hakları geri verildi. 

Fatih'te iade edilen imar haklarıyla evler yenilenebilecek!

Fatih’te Suriçi bölgesinde yer alan ve 10 bin binayı etkileyen binaların hak sahipleri tarafından yıkılıp, herhangi kayıp olmadan yeniden inşa edilmesi sağlayan 142 plan uygulaması hayata geçiyor. 

İstanbul’da 20 bin kişiyi ilgilendiren kentsel dönüşüme 4 partiden destek!

İBB Meclisi, AKP’li Güngören Belediyesi’nin kentsel dönüşüme ilişkin imar planı değişikliği teklifini oy birliğiyle kabul etti. Mecliste grubu olan 4 partinin de desteklediği, üç mahalleyi kapsayan, yaklaşık 20 bin kişiyi ilgilendiren kentsel dönüşüm kararıyla, daha önce belirlenmiş olan imar haklar

Gülizar Biçer Karaca'dan Denizli’deki imar kararına tepki!

CHP İnsan Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Denizli Milletvekili Gülizar Biçer, Denizli Büyükşehir Belediyesi'nin Pamukkale’deki imar kararına tepki gösterdi.

Ali Öztunç: Yanlış imar ve yapılaşmalar sel felaketlerini tetikliyor!

CHP Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç, Giresun'daki sel felaketine ilişkin, "İnsan kaynaklı doğa tahribatları, yanlış imar ve yapılaşma politikaları, yanlış su yönetimi politikaları, HES'ler, dere ıslah çalışmaları gibi etkenler bu felaketleri tetikliyor." dedi.

Aydınlı imar planı mağdurlarına BŞB’den müjde!

Aydın Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan 1/25 binlik imar planı ile Didim'de bazı bölgelerin imarı iptal edilmesi nedeniyle başlayan olayda olumlu gelişmeler yaşandı. Belediye Başkanı A. Deniz Atabay, bölgede yeri olanların haklarını alacaklarının sözünü verdi.

Balçova arsa mağdurlarından noel baba kıyafetli protesto!

"Balçova arsa mağdurları" olarak bilinen arazi sahipleri, İzmir Büyükşehir Belediyesi önünde "Noel Baba" kıyafeti ile eylem yaptı. İzmir Büyükşehir Belediyesi önünde toplanan arazi sahipleri, yıllardır imar haklarını alamadıklarını belirttiler. 

Giresun'da imar barışı başvuruları sürüyor!

İmar mevzuatına ve mimari projesine aykırı yapılar, imar barışı ile kayıt altına alınıyor.  İmar barışına müracaat ederek yapı kayıt belgesi alan kimselere bazı haklar tanınıyor.

İmar barışı yıkım kararını etkiler mi?

İmar barışı ile mevzuata aykırı yapılar kayıt altına alınarak bazı haklar veriliyor. Peki, imar barışı yıkım kararını etkiler mi?

Tarihi Yarımada kentsel dönüşüme açılıyor!

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, dünya mirası Tarihi Yarımada'yı sil baştan değiştiriyor. İBB’nin belirlediği 22 adet “kentsel dönüşüm fırsat alanı”ndan biri olan Tarihi Yarımada’daki siluet kararları ve imar hakları kentsel dönüşümün önüne açacak şekilde yeniden planlanıyor.

imar hakları Haberi

imar hakları

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan 67 maddelik 'torba yasa' taslağı imar haklan ve kentsel dönüşüm alanlarında önemli değişiklikler getiriyor. Yeni düzenlemeye göre 6306 sayılı yasa kapsamında afet riski altındaki alanlar, kentsel dönüşüm alanları, jeolojik açıdan sakıncalı bölgelerdeki gayrimenkuller sertifıkalandırılaıak menkul değere dönüştürülecek ve bu sertifikalar oluşturulacak 'imar borsasında' alınıp satılabilecek. Yine imar planı kararlarıyla yurttaşların gayrimenkul hisselerindeki değer artışı menkule dönüştürülerek transfer edilebilecek. Torba yasa taslağuıdaki düzenlemeleri konuştuğumuz Mimarlar Odası Başkanı Eyüp Muhcu, düzenlemenin yurttaşların mağduriyetine yol açacağını söylüyor. Muhcu, "Tekelleşmiş gayrimenkul yatırım ortaklıkları ve inşaat şirketleri lehine zorla el koyma süreçleri kolaylaşırken, vatandaşların tapu ile güvence altında olan barınma hakları ortadan kaldırılıyor" dedi. 


Sertifika verilecek Düzenlemenin bir imar borsası oluşturulması ve bu borsanın piyasa kurallarına göre işletilmesi esasına...