20 / 04 / 2024

İnşai hak nedir

İnşai hak nedir

İnşai hak ne demektir? Hangi haklar inşai haklar grubuna giriyor? İnşai haklar kaça ayrılıyor? İnşai hak konusu hakkında detaylı bilgi edinmek istiyorsanız haberimizin devamını inceleyebilirsiniz..

İnşai hak nedir?

Hukuksal bir terim olan inşai hak nedir, yanıtı ve detayları için haberimizi inceleyebilirsiniz...

Barajların son durumu nedir? Barajlarda aktif doluluk oranı ne demek? İstanbul'da barajların doluluk oranı yüzde kaç?

Baraj doluluk oranı artan sıcaklıklardan dolayı merakla araştırılıyor. İşte 17 Mayıs 2023 barajların son durumu nedir? İşte detaylar!

Ortaklığın Giderilmesi Davası nedir? Ortaklığın Giderilmesi Davası nasıl açılır?

Ortaklığın Giderilmesi Davası, ülkemizde genellikle miras hukuku bağlamında mirasçılar arasında sıklıkla karşılaşılan bir dava türü olarak karşımıza çıkıyor. Peki, Ortaklığın Giderilmesi Davası nedir? Ortaklığın Giderilmesi Davası nasıl açılır?

Gümüş fiyatları 12 liranın altına düştü! Yatırımcılar dikkat, gümüş bugün ne kadar? 26 Nisan 2022 gümüş fiyatları...

Gümüş fiyatları, gümüş almak ve gümüşe yatırım yapmak isteyenler tarafından yakından takip ediliyor. Gümüş geçtiğimiz hafta düşüşe geçerken bu hafta da değer kaybederek başladı. Gümüş fiyatları 12 liranın altına düştü. Peki gümüş fiyatları bugün ne kadar? Gümüşün gram fiyatı nedir?

Sakarya Akyazı'da tapular hak sahiplerine teslim edildi!

Sakarya Akyazı Küçücek Mahallesi’ndeki 753 bin 801 metrekarelik alanda imar çalışmaları tamamlandı. İmar projesi tamamlanan alanların tapuları hak sahiplerine teslim edildi.

Beykoz’da kentsel dönüşüm mağduriyeti!

Beykoz Belediyesi'nin kentsel dönüşüm projesi hayata geçiyor. Vatandaşlara evlerinden çıkmaları için 45 gün süre tanınırken, hak sahipleri duruma tepki gösterdi. 

Kentsel dönüşümde dikkat edilmesi gereken konular neler?

Kentsel dönüşümde hak sahipleri ve inşaat firmaları arasında zaman zaman anlaşmazlıklar yaşanabiliyor. Peki, bu durumda nasıl bir yol izlenmeli? İşte kentsel dönüşümde dikkat edilmesi gereken konular...

İş yeri kira geliri beyan sınırı 2021!

İş yerini 2020 yılı içerisinde kiraya verenler 2021 yılında kira gelir vergisi ödemek ile mükellef oluyor. Peki vergi için iş yeri kira beyan sınırı 2021 nedir? İş yeri kira geliri istisnası 2016 ne kadar?

Elazığ'daki 8 bin konut ay sonunda hak sahiplerine teslim edilecek!

AK Parti Genel Sekreteri Fatih Şahin yaptığı açıklamada, Elazığ'da bu ayın sonunda 8 bin konutu hak sahiplerine teslim edeceklerini, haziran ve temmuz aylarında da bütün konutları hak sahiplerine teslim etmiş olacaklarını dile getirdi.

Ortaklığın giderilmesi davası nedir?

Posta yazarı Tamer Heper '‘Ortaklığın giderilmesi’ talepli bir arsamız var. Uzun zamandır ihtilaflı. Yakınlarda e-Devlet’ten sorguladığımda, şöyle bir ibare yazmışlar: “3402 sayılı kanunun 22’nci maddesinin 2’nci fıkrasının (a) bendi uygulamasına tabidir.” Bu ne demektir?' sorusunu cevapladı.

Bağcılar'da kentsel dönüşüm sorunu: Sitenin hurdası satıldı!

Bağcılar’daki 284 daireli Asburçaklar Sitesi sakinlerinden kiminin elektriği kesik, kiminin ise doğalgazı. Sebebi “riskli” sitede başlanması planlanan kentsel dönüşüm. Hak sahiplerine “Evlerinizden çıkın” dayatmasında bulunuluyor, vatandaşlar salgın günlerinde nereye gideceklerini bilemiyor. 

16 yıldır kentsel dönüşümle hak sahibi olduğu evin tapusunu alamadı! 

Melih Gökçek’in başlattığı kentsel dönüşüm kapsamında yapılan çekilişte evi bodrum katından çıkan Ankaralı Hüseyin Şeremet, 16 yıldır verilen sözün tutulmasını bekliyor.

İkinci evlilikten olan çocukların miras hakkı nedir?

Posta yazarı Tamer Heper, '1991’de evlendim. Eşimin ilk evliliğinden iki kızı var. Eşim ev hanımı, 2020 Mart’ta öldü. İlk dairemizi benim kazancımla aldık., tapu eşimin adına. İkinci evi ikramiyemle aldım, yarı yarıya tapu ettik. Eşimin kızı hak istiyor. Hak iddia edebilir mi?' sorusunu yanıtladı.

Çocukların miras hakkı nedir?

Posta yazarı Tamer Heper, 'Babam ve annem birlikte bir ev almışlardı. Evin bedelinin bir kısmını babam yazlığını satarak ödedi. Diğer kısmı için bankadan annem adına kredi kullandılar. Çocukları olarak bizim bugün için bu evde miras hakkımız var mı? ' sorusunu yanıtladı.

İnşai hak nedir Haberi

İnşai hak nedir

İnşai hak ne demektir?


Yenilik doğuran hak anlamına gelen inşai hak;  bir hukuki durumun ortadan kaldırılması, değiştirilmesi veya yeni bir hukuki durumun yaratılması için kişinin kullandığı hak olarak karşımıza çıkıyor.



Yenilik doğuran haklar; taraflar arasında yeni bir hukuki ilişki kuran veya mevcut ilişkide bir değişiklik doğuran ya da bu ilişkiyi sona erdiren bir etkiye sahiptir. Diğer bir deyişle inşai yani yenilik doğuran haklar yeni bir hukuki ilişki kurabiliyor, var olan durumu değiştirebiliyor ya da mevcut hukuki durumu sona erdirebiliyor.


Yukarıda yapılan açıklamalardan da görüldüğü üzere inşai haklar ç başlık altında toplanabilir. Bunlar;


•Kurucu yenilik doğuran haklar

•Değiştirici yenilik doğuran haklar

•Bozucu yenilik doğurucu haklar, olarak sıralanabilir.


Kurucu yenilik doğuran haklar: Kullanıldığında yeni bir hukuki durum yaratıyor.


Örnek: Bir satış sözleşmesi yapmak. Diyelim ki arabasını satmak isteyen Tarık’ın...