23 / 04 / 2024

İzale-i şuyu yargılama süreci

İzale-i şuyu yargılama süreci

İzale-i şuyu davasını açan taraf maktu bir dava harcı ödüyor. Peki, izale-i şuyu masrafları nelerdir ? İşte, izale-i şuyu yargılama giderleri!

İzale-i şuyu nedir?

İzalei-i şuyu önemli bir hukuk terimidir ve bir davayı ifade eder. Ortaklığın giderilmesi davası olarak da adlandırılan bu dava kişisel mülkiyete geçilmesini sağlar. Peki izale-i şuyu davası nedir, hangi durumlarda açılı ve nasıl sonuçlanır? İşte izale-i şuyu ile ilgili bilgiler...

Özel okul öğretmenlerine uyarı: Yargıtay'dan önemli fazla mesai hükmü!

Özel eğitim sektöründe görev yapan birçok öğretmen için Yargıtay'dan beklenmedik bir karar çıktı. Yüksek Mahkeme, özel okul öğretmenlerinin mesai saatlerinin, okulda geçirilen zaman yerine verilen ders sayısına göre hesaplanması gerektiğini belirtti. İşte konu ile ilgili detaylar...

Resmi tatillerde çalışanlar dikkat! Yargıtay’dan emsal niteliğinde karar! Kıdem tazminatı hesabı baştan sona değişiyor!

Bursa'da, taşeron firma bünyesinde çalıştığı devlet hastanesinde 18 sene süresince yıllık izin kullanmayan işçiye Yargıtay'dan kötü haber geldi. Yüksek Mahkeme, bir çalışanın 18 senede yalnızca 26 gün izin kullanmasının hayatın olağan akışına aykırı olduğunu belirtti.

Müteahhitler için Yargıtay’dan emsal gibi karar! Ağır cezalar geliyor!

Türkiye'yi yasa boğan Kahramanmaraş merkezli depremlerde yıkılan binaların inşaatında kusurlu oldukları öne sürülen müteahhit, mühendis ve bürokratlara yönelik soruşturmalar hız kesmeden sürüyor. Yargıtay’dan bu konuya yönelik emsal niteliğinde bir karar çıktı.

İzale- i şüyu davasında açık artırmaya kimler katılabilir? İzale i şüyu davasında ihaleye kimler girebilir?

İzalei şuyu, emlak literatüründe kullanılan bir terimdir. Peki “İzale- i şüyu davasında açık artırmaya kimler katılabilir?” İşte detaylar!

Emeklilik hesabı yapan milyonları ilgilendiriyor! Erken emeklilik için yargıdan emsal karar çıktı

Bütün gözler EYT düzenlemesine çevrilmişken herkes harıl harıl prim, gün hesabı yaparken yargıdan önemli bir karar geldi. Emeklilik hesabı yapan memurlar için yargıdan önemli bir karar çıktı. Bundan böyle SGK memurlara da işçilerle aynı hakkı tanımak zorunda kalacak.

Emekli maaşı için Yargıtay’dan müjde geldi! Hemen bakın…

Milyonlarca emekli vatandaşa Yargıtay'dan sevindiren bir haber geldi. Kullandığı ihtiyaç kredisi nedeniyle herhangi bir bildirim yapılmadan maaşında kesinti yapılan emekli vatandaşın açtığı dava sonuçlandı ve Yargıtay'dan sevindiren haber geldi.

İzale-i Şuyu dava dilekçesi örneği 2022!

Ortaklığın giderilmesi davası, diğer bir ifadeyle izale-i şuyu davası hem taşınır hem de taşınmaz mallar adına açılan bir dava türü olarak karşımıza çıkıyor. Peki, İzale-i Şuyu dava dilekçesi nasıl yazılır? İşte İzale-i Şuyu dava dilekçesi örneği 2022...

İzalei Şuyu davası nedir? İzale-i Şuyu davası ne zaman açılabilir?

İzale-i Şuyu, paylı veya elbirliği mülkiyetine konu taşınır veya taşınmaz malda ortaklar arasındaki paydaşlığa son vererek kişisel mülkiyete geçişi sağlayan bir dava türü olarak ifade ediliyor. Peki, İzale-i Şuyu davası ne zaman açılabilir?

Tüketici Konfederasyonu, elektrik zamlarının iptali için dava açtı!

Tüketici Konfederasyonu, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu tarafından 1 Ocak 2022 itibarıyla yüzde 50 ila yüzde 12 aralığında yapılan elektrik zamlarının iptali için yargı yoluna başvurdu.

İzmir Konak'ta kentsel dönüşüm için yargı kararları bekleniyor!

İzmir Konak'ı dönüştürmek için yoğun mesai harcayan Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, çalışmalarda gelinen son durum hakkında bilgi verdi. 

Taksim Fransız Başkonsolosluğu ve Kültür Merkezi'nde kira krizi!

İstiklal Caddesi’nde bulunan Fransız Başkonsolosluğu ve Kültür Merkezi'nde binasındaki kafenin işletmecileri, başkonsolosluğun tahliye kararı için yargıya gitti. İşletmenin avukatı, tahliyenin Fransız demokrasisiyle uyuşmadığını dile getirdi. 

İzale-i şuyu açık artırma 2021!

Medeni Kanuna göre ortak taşınmaz malın taksimi yapılamıyorsa mahkeme tarafından satışı yapılarak bedelleri izaleyi şuyu davasıyla paylaştırılıyor. Peki izaleyi şuyu ihalesi nasıl yapılır? İşte izale-i şuyu açık artırma 2021...

İzale-i şuyu yargılama süreci Haberi

İzale-i şuyu yargılama süreci

İzale-i şuyu yargılama giderleri!

İzale-i şuyu davası genellikle aynı mülkün bir kaç kişi tarafından hak sahibi olunduğunda tarafların anlaşmazlığı sonucu açılan davalar olarak karşımıza çıkıyor. 


İzale-i şuyu davası mülkiyete ilişkin ayni bir dava olduğu için, gayrimenkulün bulunduğu yer mahkemesinde açılıyor. Taşınır malların ortaklığın giderilmesi davalarında maktu harç ödenerek dava açılabiliyor. 


Taşımaz malların ortaklığının giderilmesi davalarında ise taşınmaz malın değeri üzerinden binde 5 nisbi harç ödeniyor. 


İzale-i şuyu davasını açan taraf maktu bir dava harcı ödüyor. Bu harcın ev, arsa vs. malların ederleriyle alakası yok. Tabiiki davayı açan taraf her türlü tebligat, bilirkişi ve sair masrafları yapıyor. 


Ancak yapılan bu masraflar bütün mirasçılara eşit şekilde yansıyor. İşte, izale-i şuyu yargılama giderleri!


İzale-i şuyu yargılama giderleri davası!

YARGITAY 6.HUKUK DAİRESİ

Tarih: 26.4.2004 Esas: 2004/3036 Karar:2004/3095


Paylaşma Davasında Yargılama Giderlerinin Tüm...