25 / 04 / 2024

karşılıklılık esası

karşılıklılık esası

Türkiye'den yabancıların ev satın alması için iki şartın bir arada olması gerekiyor. Bunlardan birincisi karşılıklılık esası, ikincisi ise kanuni sınırlamalara uygun olması esasıdır. Bu kuralların açıklaması haberimizde...

Ömer Fethi Gürer: Her 13 daireye karşılık olarak bir daire yabancıların oldu!

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yabancıya konut satışı ile ilgili önemli rakamları paylaştı. Yabancıya satışları Meclis gündemine taşıyan her 13 daireye karşılık olarak bir dairenin yabancılar tarafından alındığını belirtti. İşte o açıklama...

Mehmet Şimşek'in enflasyon açıklamasına ünlü ekonomistten karşılık geldi: Gıda enflasyonunu azaltabilirsiniz!

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek: "2024 yılında da başta enflasyon olmak üzere programımızın hedeflerine ulaşmak için ne gerekiyorsa yapmaya devam edeceğiz." dedi. Açılamanın ardından, ünlü ekonomist Tunç Şatıroğlu'ndan karşılık geldi. İşte o değerlendirme...

Demirören’in borcuna karşılık devrettiği villalarına mahkemeden ‘mühürle’ kararı çıktı!

Demirören Grubu’nun, kredi borcuna karşılık Ziraat Bankası’na devrettiği araziye yapılan villalara yönelik idare mahkemesi önemli bir karar verdi. Mahkemenin kararı üzerine, davayı açanlar bu defa Eyüpsultan Belediyesi’ne müracaat ederek inşaatın mühürlenmesini istedi.

Resmi Gazete'de yayımlandı: Kur Korumalı Mevduat'ta zorunlu karşılık oranı yükseltildi!

Zorunlu Karşılıklar Hakkında Tebliğ’de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ, bugünkü Resmi Gazete’de yayımlandı. Yayımlanan tebliğe göre, Kur Korumalı Mevduat'ta zorunlu karşılık oranı yükseltildi. 

Binalara deprem testi nasıl ve nereden yaptırılır? Deprem dayanıklılık sonucu kaç günde çıkar? Tek tek açıklandı! 

Oturduğu binanın sağlamlığından emin olmak isteyenler bina dayanıklılık testi ile ilgili detayları merak ediyor. Peki binalara deprem testi nasıl ve nereden yaptırılır? Deprem dayanıklılık sonucu kaç günde çıkar?

Devlet hiçbir karşılık olmadan 15 bin TL veriyor! Başvurular devam ediyor!

Devletin hiçbir karşılık beklemeden 15.000 TL yardım yaptığını biliyor muydunuz? evet yanlış duymadınız tamı tamına 15.000 TL destek ödemesinden siz de faydalanabilirsiniz. Yapılan açıklamada bu destek ödemesinden kimlerin faydalanacağı da belirtiliyor.

Eyüpsultan Belediyesi borçlarına karşılık belediye binasını devretti!

Eyüpsultan Belediyesi vadesi geçmiş vergi borçlarına karşılık tescilli eski belediye binasını hazineye devretti. Belediyenin 14 milyon 938 bin TL'lik vergi borcu silindi.

Merkez Bankası'ndan son dakika haberi! TL'de zorunlu karşılık oranları arttı!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), zorunlu karşılık oranlarını Türk Lirası yükümlülükleri için artırdı.

Belediye taşınmazlarından borçlarına karşılık Bakanlıkça satın alınanların sayısı TBMM'de!

2010-2021 yılları arasında belediyelere ait taşınmazlardan borçlarına karşılık Bakanlıkça satın alınanların sayısı meclis gündemine taşındı. CHP'li Ağbaba, konuyla ilgili soru önergesi hazırladı...

Üsküdar Belediyesi vergi borçlarına karşılık arazilerini devir mi etti?

Üsküdar Belediyesi'nin gelecek dönemlerde oluşacak vergi borçlarına karşılık Çengelköy ve Bulgurlu’daki iki arazisini Maliye Hazinesi’ne devrettiği iddia edildi. 

Üsküdar Belediyesi'nin borcu karşılığı Hazine'ye devredilen arsaları TBMM'de!

Üsküdar Belediyesi'nin vergi borcuna karşılık olarak Hazine'ye devredilen arsalar meclis gündemine taşındı. CHP'li Tanal, konuyla ilgili soru önergesi hazırladı...

Merkez Bankası'ndan zorunlu karşılık kararı!

Merkez Bankası, bankaların tabi olduğu zorunlu karşılık uygulamasında değişikliğe gitti.

TCMB'den zorunlu karşılık düzenlemesi!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, yabancı para zorunlu karşılıklardan (ZK) alınan komisyonları azaltırken, Türk lirası zorunlu karşılıklara ödenen faizleri artırdı.

karşılıklılık esası Haberi

karşılıklılık esası


Yabancıların ev satın alması!


Yabancı uyruklu kişiler, devletler özel hukuku çerçevesinde Türkiye'de taşınmaz mal edinebiliyor ve Türkiye'deki taşınmaz malları üzerinde tasarrufta bulunabiliyorlar.Yabancıların ev satın alması için iki şartın bir arada olması gerekiyor:


a) Karşılıklılık esası: Karşılıklılık esasına göre yabancı kişinin taabiyetinde olduğu ülkenin, bu konuda Türk vatandaşlarına aynı hakkı tanımış olması gerekiyor.

b) Kanuni sınırlamalara uygunluk: Kanuni sınırlamalara uygun olma şartı ise yabancıların Türkiye'deki gayrimenkul tasarruflarına, Köy Kanunu, Askeri Yasak Bölgeler ve Güvenlik Bölgeleri Kanunu vd. kanunlarla getirilen sınırlamalara uyulması gerektiğidir. 


Buna göre, yabancı gerçek ve tüzel kişilerin turizm amaçlı yatırımlar dışında köylerde gayrimenkul edinmeleri yasaktır. Yabancı gerçek kişiler, bir köye bağlı olmayan bağımsız çiftliklere ve köy dışında kalan arazinin otuz hektardan fazlasına ancak Bakanlar Kurulu'nun izniyle sahip olabiliyorlar. Yabancılar, askeri yasak bölgeler...