25 / 04 / 2024

kentsel dönüşümün iptal olan maddeleri

kentsel dönüşümün iptal olan maddeleri

Anayasa Mahkemesi, belediyelerin, konut, sanayi ve ticaret alanlarında, kentsel dönüşüm projeleri uygulayabilmesini öngören 5998 sayılı Belediye Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun'un bazı hükümlerini iptal etti

İstanbul'un 5 ilçesinde kentsel dönüşüm projelerine karşı 43 iptal davası açıldı! 

İstanbul'da kentsel dönüşümün önünü tıkamak için 5 ilçede 43 dava açıldığı belirtildi. Bu davaların İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Meclis üyeleri ve TMMOB Şehir Plancıları Odası tarafından açıldığı gündeme geldi. İşte ayrıntılar...

Üsküdar 29 Mayıs Sitesi'nde kentsel dönüşüm nöbeti: Rezerv alan ilan edilmişti, tahliye için 29 gün süre verildi!

Üsküdar Çengelköy’de bulunan 29 Mayıs Sitesi'nde kentsel dönüşüm nöbeti başladı. Evlerini tahliye etmek için 29 gün süre tanınan site sakinleri, Bakanlığa çağrıda bulunarak rezerv alan kararının iptal edilmesini talep etti. İşte ayrıntılar...

Kentsel dönüşümü durduran o karar 5 mahalleyi mezara çevirdi!

Devlet, İskenderun'da 5 mahallenin dönüşümü için iki defa karar almış, hem seçim çalışmalarında kentsel dönüşüme hayır kampanyası düzenleyen CHP teşkilatları, hem de kurulan derneklerin itirazlarıyla Danıştay kararı iptal etmişti. Kentsel dönüşüm durduran o karar 5 mahalleyi mezara çevirdi...

İzmir Gültepe'nin kentsel dönüşüm planları iptal edildi! 

İzmir Gültepe'de Konak Belediyesi tarafınca yapılan Gültepe kentsel dönüşüm planları İzmir 4.İdare Mahkemesi tarafından iptal edildi. 

Avcılar’daki kentsel dönüşüm çalışmalarının yüzde 45'i iptal edildi iddiası!

İYİ Parti Avcılar İlçe Başkanı Serkan Yalım, ilçedeki çalışmalarla ve parti vaatleriyle ilgili açıklamalar yaptı. Serkan Yalım, kentsel dönüşümle ilgili de dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

Küçükçekmece'ye yeni kentsel dönüşüm planı!

Küçükçekmece'deki Fatih Mahallesi'nin yeni kentsel dönüşüm planları düzenlendi. 3. derece arkeolojik sit alanı olan ve riskli alan ilan edilen mahallede daha önce iptal edilmiş plandaki inşaat alanı azaltıldı.

Karabağlar'ın kentsel dönüşüm revizyon planları iptal edildi' iddiası!

AK Parti Karabağlar Grup Başkan vekili Fikret Mısırlı, Karabağlar meclis üyelerinin bir kısmının kentsel dönüşüm revizyon planlarının iptali için dilekçe yazdıklarını iddia etti. 

Yargıdan Ankara'da 11 kentsel dönüşüm planına iptal kararı!

Mimarlar Odası Ankara Şubesi'nin 11 kentsel dönüşüm planına açtığı davalarda üst üste iptal kararları çıktı.

Bingöl'de kentsel dönüşüm projesi bir seçim daha görecek!

CHP Belediye Başkan Adayı Vahdettin Uzunyayla, Kültür Mahallesi Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi için Belediyenin İller Bankasından talep ettiği 57 milyon TL’lik kredi talebinin iptal edilmesiyle ilgili konuştu.

Bingöl’de birinci etap kentsel dönüşüm ihalesi yapıldı!

Bingöl’de güvenlik soruşturması gerekçesiyle iptal edilen Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi’nin birinci etabı, yeniden ihale edildi.

TOKİ'nin Avcılar Tahtakale kentsel dönüşüm projesi iptal!

TOKİ'nin Avcılar Tahtakale Mahallesi'nde hayata geçireceği kentsel dönüşüm projesi iptal edildi. Kanal İstanbul'un geçeceği bölgede şimdi ne olacağı bilinmiyor...

Uzundere Kentsel Dönüşüm Projesi 2. ihalesi iptale edildi!

İzmir Büyükşehir Belediyesi Uzundere Kentsel Dönüşüm Projesi'nin ikinci etap ihalesine yine teklif veren firma çıkmadı. İhale bir kez daha iptal edildi. 

Manisa Hafsa Sultan Mahallesi'nde kentsel dönüşüme iptal!

Manisa Büyükşehir Belediyesi Mayıs ayı olağan meclis toplantısı yapıldı. Toplantıda, Hafsa Sultan Mahallesi’nin kentsel dönüşüm projesi iptal edildi.

kentsel dönüşümün iptal olan maddeleri Haberi

kentsel dönüşümün iptal olan maddeleri

    TMMOB Şehir Plancıları Odası'nın, Kanun'a dayanılarak alınan bir kentsel dönüşüm kararının iptali istemiyle açtığı davaya bakan Ankara 3. İdare Mahkemesi de işlemin dayanağı 5998 sayılı Kanun'un Anayasa'ya aykırılığı iddiasıyla Yüksek Mahkeme'ye başvurmuştu. 

     İki davayı birleştiren Anayasa Mahkemesi heyeti, davalarla ilgili ilk incelemesini tamamlamasının ardından iptal istemini esastan görüştü. 

     Heyet, 5393 sayılı Kanun'un 5998 sayılı Kanun'un 1. maddesiyle değiştirilen 73. maddesinin 11. fıkrasındaki, kentsel dönüşüm alanlarında devam eden inşaatlardan belediye izni olmayanların 5 yıl süreyle durdurulması, durdurmanın sürüp sürmeyeceğine belediyenin karar vermesi ve durdurma süresinin 10 yılı geçemeyeceğine ilişkin 2, 3 ve 4. cümlelerini Anayasa'ya aykırı buldu. 

     Heyet, kanunun, boş kadro ve pozisyon bulunması ve bütçe imkanlarının yeterli olması kaydıyla 1 Ocak 2005 tarihinde mevcut...