19 / 04 / 2024

kentsel sit alanı imar planı

kentsel sit alanı imar planı

Kentsel sit alanları, eski kentlerin uyumlu düzenini, mimari bütünlüğünü, donatılarını mimari ve sanat tarihi açısından öğrenebilmek için önem teşkil ediyor. Peki, kentsel sit alanında koruma amaçlı imar planı yapılır mı?

Üsküdar Valide-i Atik Cami ve Çevresi Kentsel Sit Alanı 1/5000 ölçekli imar planı askıda!

Üsküdar ilçesi, Valide-i Atik Cami ve Çevresi Kentsel Sit Alanına ilişkin 1/5000 ölçekli 16 Mart 2023 tasdik tarihli Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı askıya çıkarıldı.

Çatalca Kaleiçi Kentsel Sit Alanı 1/5000 ölçekli imar planına itiraz!

Çatalca ilçesi, Kaleiçi Kentsel Sit Alanına ilişkin 1/5000 ölçekli 13.07.2022 tasdik tarihli Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı itirazı askıya çıkarıldı.

Sazak Köyü ‘kentsel SİT alanı’ ilan edildi!

İzmir’in Karaburun ilçesinde bulunan Sazak köyü, tahliye edilmesinden yıllar sonra İzmir 1 Nolu Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından ‘Kentsel SİT alanı’ ilan edildi. 

Şişli’de binlerce yapıyı etkileyen 'sit alanı' kararı!

İstanbul 2 No’lu Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu kararı ile İstanbul'un Şişli ilçesinde Harbiye ve Teşvikiye'nin de yer aldığı 6 mahalle ‘tarihi ve kentsel sit alanı’ ilan edildi.

Gesi bölgesi kentsel sit alanı olarak koruma altına alındı!

Kayseri Melikgazi Belediye Başkanı Dr.Memduh Büyükkılıç, Gesi bölgesinin Kentsel SİT Alan olarak koruma altına aldıklarını açıkladı. 

Yeşilköy Köyiçi Kentsel Sit Alanı imar planı iptal edildi!

İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan Yeşilköy Köyiçi Kentsel Sit Alanı imar planı sit engeline takıldı. Plan, İmar ve Bayındırlık Komisyonu'nca iptal edildi.

Levent Doğal Tarihi ve Kentsel Sit Alanı imar planı askıya çıktı!

Levent Doğal Tarihi ve Kentsel Sit Alanı Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı bugün İBB tarafından askıya çıkarıldı..

Kadıköy Rasimpaşa Kentsel Sit Alanı imar planı askıda!

İstanbul Kadıköy İlçesi, Rasimpaşa Kentsel Sit Alanına ilişkin 1/5000 ölçekli imar planı askıya çıkarıldı...

Kurbağalıdere-Hasanpaşa Kentsel Sit Alanı imar planı askıda!

İstanbul Kadıköy İlçesi, Kurbağalıdere - Hasanpaşa Kentsel Sit Alanına ilişkin itiraz 1/5000 ölçekli imar planı askıya çıkarıldı...

Kaş Belediyesi'nin sit alanında yürüttüğü meydan çalışmasına tepki!

AKP’li Kaş Belediyesi’nin kentsel sit alanında yürüttüğü vahşi meydan düzenlemesine turizmcilerden ve sivil toplum örgütlerinden tepki geldi.

Kurbağalıdere Hasanpaşa Kentsel Sit Alanı imar planı askıda!

İstanbul Kadıköy İlçesi, Kurbalıdere Hasanpaşa Kentsel Sit Alanına ilişkin 1/5000 ölçekli koruma amaçlı nazım imar planı askıda...

Silivri kentsel sit alanı imar planı askıda!

Silivri Merkez Kentsel Sit Alanı ve Selimbria Antik Kenti Nekropolü III. Derece Arkeolojik Sit Alanı Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı Değişikliği askıya çıkarıldı...

Yeşilköy Köyiçi kentsel sit alanı imar planı değişikliği askıda!

İstanbul Bakırköy İlçesi, Yeşilköy Köyiçi Kentsel Sit Alanı'na ilişkin itiraz 1/5000 ölçekli imar planı tadilatı bugün askıya çıkarıldı...

kentsel sit alanı imar planı Haberi

kentsel sit alanı imar planı

Kentsel sit alanında koruma amaçlı imar planı yapılır mı?

Kentsel ve yöresel nitelikleri, mimari ve sanat tarihi açısından gösterdikleri fiziksel özellikleri ve bu özellikleri ile oluşan çevrenin sosyoekonomik, sosyokültürel yapılanmasına, yaşam biçimini yansıtarak bir arada bulunduran ve bu açılardan doku bütünlüğü gösteren alanlara kentsel sit alanları deniyor. 


Kentsel sit alanları, eski kentlerin uyumlu düzenini, mimari bütünlüğünü, donatılarını mimari ve sanat tarihi açısından koruyabilmiş, yaşam biçimlerini yansıttığından dolayı önem teşkil ediyor. 


Sit alanlarında gerçekleştirilecek koruma amaçlı imar planları ile ören yerlerinde gerçekleştirilecek çevre düzenleme projelerinin hazırlanma, uygulama ve denetim sürecinde uyulacak teknik ve yönetsel esaslar konusunda Koruma Amaçlı İmar Planları ve Çevre Düzenleme Projelerinin Hazırlanması, Gösterimi, Uygulaması, Denetimi ve Müelliflerine İlişkin Usul ve Esaslara Ait Yönetmelik hükümleri geçerli sayılıyor. 


Kentsel sit alanı uygulama hükümlerine...