26 / 04 / 2024

Kira geliri vergisinde gerçek gider yöntemi nedir

Kira geliri vergisinde gerçek gider yöntemi nedir

Kira gelirinin vergilendirilmesi iki farklı yöntemle yapılabiliyor. Bunlar, götürü gider yöntemi ve gerçek gider yöntemidir. Peki gerçek gider yönetimi nasıl uygulanır? Hangi masraflar gider gösterilebilir? İşte detaylar...

Kira geliri vergisinde hangi giderler indiriliyor?

Kira gelirinin vergilendirilmesinde, elde edilen gelirin safi tutarı 2 farklı şekilde belirlenir. Peki kira geliri nasıl vergilendirilir? Kiraya verilen gayrimenkullerden zarar doğabilir mi? İşte detaylar...

Kira geliri vergisinde gerçek gider yöntemi tercih edilebilir mi?

Kira gelirinin vergilendirilmesi iki farklı yöntemle yapılabilmektedir. Bunlar, götürü gider yöntemi ve gerçek gider yöntemidir. Peki gerçek gider yönteminde ve götürü gider yönteminde hangi giderler hasılattan düşülür?

Kira geliri vergisinde bu şekilde indirim yapılıyor: 2023'te 21 bin TL'den fazla kira geliri elde edenler dikkat!

Kira gelirleri için beyanname dönemi bugün itibarıyla başladı. Peki kira geliri beyanında gerçek gider ile götürü gider arasındaki fark ne? Kira geliri vergisinde nasıl indirim yapılır? İşte merak edilenler...

Evi kirada olanlar dikkat! Kira gelir vergisinde geri sayım başladı: İşte istisna şartları!

Konut ve iş yeri gibi gayrimenkullerinden kira geliri elde edenler, yıllık beyanname düzenleyerek vergi ödüyor. Kira gelir vergisinde geri sayım başladı. Peki kira gelirinde istisna tutarı ne kadar? 

Kira geliri beyannamesinde bunlara dikkat!

Toplam mesken kira geliri 6 bin 600 TL'yi aşan 2 milyonu aşkın mükellef, gayrimenkul sermaye iradı sebebiyle bu ay beyanname verecek. Peki kira geliri vergisinde hangi değerler indirilebilir? İşte gelir vergisi beyannamesinin püf noktaları...

Kira geliri vergisinde hangi giderler indiriliyor?

Kira gelirinin vergilendirilmesinde, elde edilen gelirin safi tutarı 2 farklı şekilde belirlenir. Peki kira geliri nasıl vergilendirilir? Kiraya verilen gayrimenkullerden zarar doğabilir mi? İşte detaylar...

Kira geliri vergisinde istisna tutarı ne kadar?

Posta gazetesi yazarı Bilal Emin Turan bugünkü yazısında kira gelir vergisini kaleme aldı. İşte Turan'ın "Kira vergisinde ince hesap" başlıklı o yazısı...

Kira geliri vergisinde götürü gider yöntemi tercih edilebilir mi?

Kira geliri olan 1 milyon 982 bin 524 vatandaş 25 Mart’a kadar beyanname verecek. Kira gelirlerinin saptanmasında kanun mükelleflere, “götürü gider yöntemi” ve “gerçek gider yöntemi” sundu. Peki bu yöntemler neleri kapsar? İşte bu yöntemlerin içeriği...

Kira geliri olmayanların vergisi 2017!

Kira gelir vergisinde ödemeler Temmuz sonuna kadar devam ediyor. Peki, evini kiraya verip kira bedeli etmeyenler de vergi ödeyecek mi? İşte kira geliri olmayanların vergisi 2017..

Dar mükellefler için kira geliri rehberi 2016!

Dar mükelleflerin Türkiye’de elde ettikleri kazanç ve iratlar vergiye tabi oluyor. Peki, 2015 yılında kira geliri elde eden dar mükellefler nasıl vergi ödeyecek? İşte dar mükellefler için kira geliri rehberi 2016..

Kira geliri olup kirada oturanlar beyanname örneği!

Gayrimenkul kiralamalarından elde edilen gelir için ödenen kira gelir vergisi dönemi 1 Mart itibariyle başlamıştı. Vergide 25 Mart'a kadar beyanname verilmesi gerekiyor. İşte kira geliri olup kirada oturanlar beyanname örneği..

İşyeri kira geliri beyanı 2016!

Kira gelir vergisi, Gelir Vergisi Kanunu gereğince ödeniyor. Bu vergiyi istisna bedelinden yüksek geliri olan kimseler ödüyor. Peki, işyeri kira geliri beyanı 2016 ne zaman verilir? Nasıl verilir?

Konut kira geliri olanlar ne yapmalı?

Ev ve işyerini 1 Ocak - 31 Aralık 2015 tarihleri arasında kiraya veren kimseler 2016 yılında gelir vergisi mükellefi oluyor. Peki, konut kira geliri olanlar ne yapmalı?

Kira geliri olanlar nasıl vergi ödemez?

Kira gelir vergisinde belirlenen sınırın üstündeki gelirler için beyan vererek ödeme yapılıyor. Ancak kira geliri olanlar bazı hallerde vergi ödemeyebiliyor. Peki, kira geliri olanlar nasıl vergi ödemez?

Kira geliri yoksa beyan verilir mi?

Taşınma mal kiralamalarından elde edilen gelirler vergiye tabi tutuluyor. Peki, kira bedeli alınmıyorsa ne olur? Kira geliri yoksa beyan verilir mi? İşte yanıtı..

Kira geliri vergisinde gerçek gider yöntemi nedir Haberi

Kira geliri vergisinde gerçek gider yöntemi nedir

Mart ayı ile birlikte kira geliri elde edenlerin beyanname süreci de başladı. Buna göre; 31 Mart'a kadar beyanname vermesi gereken ev sahipleri için iki yöntem bulunuyor. 

Takvim'de yer alan habere göre; götürü gider yönteminin dışında bir de masraflarınızı indirebildiğiniz gerçek gider yöntemi mevcut. Bu yılki 6 bin 600 TL'nin istisnanın dışında masraflar da düşürülebiliyor. 

GERÇEK GİDER YÖNTEMİ NASIL UYGULANIYOR?

Belgeli gerçek giderde yüzde 15'lik sınır bulunmuyor. Belgeli gerçek giderler, yüzde 15'lik sınıra takılmadan vergi matrahını ve vergiyi düşürüyor.

HANGİ MASRAFLAR GİDER GÖSTERİLİYOR?

-Kiraya veren tarafından, kiraya verilen gayrimenkul için ödenen aydınlatma, ısıtma, su ve asansör harcamaları,

-Kiraya verilen malların idaresi için yapılan ve gayrimenkulün önemi ile orantılı olan idare giderleri,

-Kiraya verilen mal ve haklarla ilgili sigorta giderleri,

-Kiraya verilen mal ve haklar...