25 / 04 / 2024

kira kontratında damga vergisi oranı nedir

kira kontratında damga vergisi oranı nedir

Damga vergisi, kişiler veya kuruluşlar arası hukuki işlemlerin geçerliliğini belgeleyen kağıtlardan alınan vergiye deniyor. Peki, kira sözleşmesinde damga vergisi oranı nedir? Kira sözleşmesinde damga vergisi ne kadardır?

Kira sözleşmesi damga vergisi oranı!

Kira sözleşmesi damga vergisi oranı, kefil varsa kira sözleşmesi için damga vergisi 2013 yılı için binde 1,89 ve kefalet sözleşmesi için binde 9,48 olmak üzere toplam binde 11,37 olarak uygulanır...

Kira kontratı var ev sahibi evden çıkarabilir mi? En sağlam kira kontratı nasıl yapılır?

Kira kontratı yani sözleşmesi, kiracı ve ev malikinin arasında imzalanan resmi bir belgedir. Bu kontratta olmazsa olmaz birtakım konular bulunmaktadır. İşte bu konuda kiracıların ve ev sahiplerinin sorduğu sorular!

Notersiz yapılan kira sözleşme geçerli mi? Kira kontratında artış oranı yazmıyorsa ne olur?

Kiracılar, kiraladıkları konutlar için ev sahibi ile bir sözleşme imzalarlar. Bu sözleşmede iki tarafında haklarının neler olduğu açık bir şekilde yazılıdır. Peki “Notersiz yapılan kira sözleşme geçerli mi?” İşte detaylar!

Kira kontratı olmayan kiracının hakları nelerdir?

Evinizi kiraya verirken yazılı bir sözleşme yapma zorunluluğunuz bulunmuyor. Ancak sözleşme olmasa da kiracının birtakım hakları vardır. Peki, kira kontratı olmayan kiracının hakları nelerdir? İşte konu hakkında tüm merak edilenler...

Kira kontratı nasıl olmalı? Kira kontratı yaparken nelere dikkat edilmeli?

Bir taşınmazın kiralanması esnasında ev sahibi ve kiralayan arasında yapılan yazılı anlaşmalara kira kontratı deniyor. Kira kontratının kapsamı Borçlar Kanunu’nda yer alıyor. Peki, kira kontratı nasıl olmalı?

Kira kontratı imzalarken nelere dikkat edilmeli?

Ev sahibi ve kiracılar arasında imzalanan kira kontratları yeteri kadar incelenmeyince beklenmedik sonuçlara neden oluyor. Uzmanlar kira kontratı imzalamadan önce dikkat edilecek noktaları ele alıyor. 

Kira kontratı yaparken bunlara dikkat!

Kira kontratı yaparken nelere dikkat edilmeli sorusunun yanıtı milyonlarca kiracı tarafından merak ediliyor. Peki Kira kontratı yaparken nelere dikkat edilmeli? İşte kira kontratında dikkat edilmesi gerekenler...

Kira kontratı otomatik uzar mı?

Takvim gazetesi yazarı Feride Hilal İmal bugünkü yazısında kira kontratının otomatik olarak uzayıp uzamayacağını kaleme aldı.

Kira kontratı örneği 2021 word indir!

Konut ve iş yeri kiralamalarında tarafların imzaladığı sözleşmeye kira kontratı deniyor. Kontratta, kira anlaşmasına ilişkin bilgilere yer veriliyor. Peki, kira kontratı nasıl hazırlanır? İşte kira kontratı örneği 2021 word indir....

Kira kontratı 2021!

Ev veya iş yeri kiralamalarında mal sahibi ile kiracılar arasında anlaşma yapılıyor. Peki, kira kontratı nasıl hazırlanıyor. Kira kontratı için gerekli belgeler nelerdir? İşte kira kontratı 2021...

Kira kontratı 2020!

Ev veya iş yeri kiralamalarında mal sahibi ile kiracılar arasında kontrat imzalanıyor. Peki, kira kontratı nasıl hazırlanıyor. Kira kontratı için gerekli belgeler nelerdir? İşte kira kontratı 2020...

Kira kontratı örneği 2019!

Konut ve iş yeri kiralamalarında tarafların imzaladığı sözleşme kira kontratı oluyor. Kontratta, kira anlaşmasına ilişkin bilgilere yer veriliyor. Peki, kira kontratı nasıl hazırlanır? İşte kira kontratı örneği 2019...

Kira kontratı her yıl yenilenir mi?

Gayrimenkul kiralamalarında taraflar arasında yapılan anlaşmaya ilişkin olarak kira kontratı imzalanıyor. Peki, söz konusu kira kontratı her yıl yenilenir mi?

Kira kontratı damga vergisi 2018!

Kira kontratının noter huzurunda imzalanması halinde belli oranlarda damga vergisi ödenmesi gerekiyor. İşte kira kontratı damga vergisi 2018..

kira kontratında damga vergisi oranı nedir Haberi

kira kontratında damga vergisi oranı nedir

Kira sözleşmesinde damga vergisi oranı nedir?

Damga vergisi, kişiler veya kuruluşlar arası hukuki işlemlerin geçerliliğini belgeleyen kağıtlardan alınan vergiye deniyor. Damga vergisinin mükellefi o kağıtları imzalayan kimse oluyor.


Damga vergisi özellikleri;

- İbraz edilebilir olması lazım.

- İmzalanabilir yada imza yerine geçen ibareler olacaktır.

- Hüküm içermesi gerekiyor.


Kira sözleşmeleri de, damga vergisine tabi tutuluyor. Vergi her bir nüsha için ödeniyor. Sözleşmede kaç nüsha olduğu belirtilmemesi halinde 2 nüsha olduğu kabul ediliyor.


Damga vergisini, sözleşmeye taraf olan kişilerden, herhangi birisinin ödemesi yeterli oluyor. Damga vergisi ve cezasında, imza edenler zincirleme sorumlu oluyor.


Kira sözleşmesinde damga vergisi oranı nedir?

- Kira mukavelenameleri (Mukavele süresine göre kira bedeli üzerinden) (Binde 1,89)


- Kefalet, teminat ve rehin senetleri (Binde 9,48)


Yukarıda yer alan vergi oranlarına göre, kefilli kira sözleşmeleri için 1.89+9,48=11.37 oranında damga...