19 / 04 / 2024

Kiranın elden ödenmesi

Kiranın elden ödenmesi

Kira bedeli, ev veya işyeri gibi taşınmaz mal kiralamalarında kiracının mal sahibine ödediği para oluyor. Bu paranın miktarı kira sözleşmesi kurulurken belirleniyor. Peki, kira elden ödenir mi?

Kiranın elden ödenmesi cezası nedir?

268 sayılı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği gereğince kira bedelinin belli bir miktarı aşması halinde kiranın banka üzerinden ödenmesi gerekiyor. Peki, kiranın elden ödenmesi cezası nedir?

Kiranın elden ödenmesi sorun yaratır mı?

Kiraladığınız ev sahibinin banka hesap numarası olmadığını farz edelim. Bu durumda kiranın elden ödenmesi sorun yaratır mı, detayları haberimizde...

Ev sahibi ve kiracılar dikkat! Kirayı elden ödeyenler yandı!

2023 yılında konuttan yıllık 21 bin TL, iş yerinden 150 bin TL'nin üzerinde kira geliri elde eden gayrimenkul sahipleri için gelir vergisi dönemi geçtiğimiz günlerde başladı. Bu konuda merak edilen bir konu da kiranın elden ödenmesi. Peki kirayı elden ödemek suç mu?

Ev sahipleri yüzde 25 kira zammı sınırına uymazsa ne olur? Hem kiracıları hem ev sahiplerini ilgilendiren flaş detay!

Kiracı ile ev sahipleri arasında, kira artış oranı ve kiranın ne kadar olacağı ile ilgili yaşanan anlaşmazlıklar büyüyor. Peki ev sahipleri yüzde 25 kira zammı sınırına uymazsa ne olur?

Ev arkadaşı arayanlar dikkat! Kiraya ortak ararken evinizden olmayın!

Son zamanlarda İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyükşehirler başta olmak üzere yükselen kiranın çözümü yalnız yaşayan öğrenciler için ev arkadaşı oldu. Fakat alt kiralama için konut sahibinin yazılı iznini almak şart. İzin almayan kiracı mahkeme yoluyla evden çıkmak zorunda kalabilir.

Altını olanlar dikkat! Sakın elden çıkarmayın. Gram altın 10 gün sonra bu kadar olacak

Elinde altını olan vatandaşlar altın fiyatlarının yönünü merak ediyor. Analistlerden altın fiyatları hakkında yeni bir değerlendirme geldi.

Yüzde 300'lük zam dudak uçuklattı! Milyonlarca kiracıya büyük şok! Hemen bakın! 

Kiranın yeniden belirlenmesini isteyen mülk sahipleri, dava dilekçelerine istedikleri rakamı da ekliyor. Ev sahiplerinin zam talepleri dudak uçuklatıyor. Peki ev sahipleri kiralara ne kadar zam istiyor? İşte ayrıntılar...

Kirasını geç ödeyen kiracı nasıl tahliye edilir?

Ev sahipleri ve kiracılar arasında yaşanan en büyük sorunların başında kiranın zamanında ödenmemesi geliyor. Peki, kirasını geç ödeyen kiracıya ne yapılabilir? Kirasını geç ödeyen kiracı nasıl tahliye edilir? İşte tüm detaylar...

Bakan Kurum açıkladı! Ankara ve İstanbul'da ucuz konut müjdesi! Taksit ödemeleri kiranın da altında olacak!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, bu yıldan itibaren, Ankara ve İstanbul'da vatandaşların uygun şartlarda konut yapabilmelerine imkan sağlamak amacıyla Hazine arazilerini satışa çıkaracaklarını dile getirdi.

5 yıllık kiranın damga vergisi nasıl hesaplanır?

Kira sözleşmesini noterde imzalayanların damga vergisini ödemesi gerekiyor. Sözleşmenin uzun süreli olması halinde vergi yükü de artıyor. Peki, 5 yıllık kiranın damga vergisi nasıl hesaplanır?

Kirayı bankaya yatırma limiti 2022 ne kadar?

Gayrimenkul kiralamalarında kiranın banka aracılığı ile ödenmesi zorunluluğu bulunuyor. Ancak ev kirasında belli bir limitin altı elden de ödenebiliyor. Peki, kirayı bankaya yatırma limiti 2022 ne kadar?

İş yeri sahipleri kira sözleşmesinde bunlara dikkat!

İş yeri kiralamalarında sıklıkla karşı karşıya kalınan bir istek stopajın düşük ödenmesi amacıyla kira kontratının az bir bedelle belirtilmesi ve üstünün elden ödenmesi oluyor. Peki stopajın düşük gösterilmesinde risk var mı? İşte ayrıntılar...

Aile bütçesinde aslan payı konut ve kiranın! 

TÜİK İstatistiklerle Aile sonuçları yayınlandı. Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı, konuya ilişkin açıklamalarda bulundu...

Didem Aydın: Zorlu Center olarak mağazalardan Nisan-Mayıs'ta da kira almayız!

Türkiye'de AVM'lerin açılması gündeme geldikten sonra, kira konusunda çeşitli tartışmalar da başladı. Zorlu Center Genel Müdürü Didem Aydın, AVM’lerin açılmasına ilişkin konuştu. Aydın, "Biz martta kiranın yarısını iade ettik. Nisanda almadık. Mayısta da almayız" dedi...

Kırşehir Kaman'da işletmecisinden kiranın yarısını alan iş yeri sahibi örnek oldu!

Kırşehir'in Kaman ilçesinde dükkan sahibi olan Mehmet Demir, kiracısından sıkıntılı süreç geçinceye kadar kira ücretinin yarısını alacak

Kiranın elden ödenmesi Haberi

Kiranın elden ödenmesi

Kira elden ödenir mi?

Kira bedeli, ev veya işyeri gibi taşınmaz mal kiralamalarında kiracının mal sahibine ödediği para oluyor. Bu paranın miktarı kira sözleşmesi kurulurken belirleniyor. 


Senelik olarak yenilenen kiralamalarda kira bedeline belli oranlarda zam yapılabiliyor. Kanunen kira bedelinin belli bir sınırın üstünde olması halinde banka aracılığı ile ödenmesi gerekiyor. 


Peki, ev veya işyeri için kira elden ödenir mi? Kira elden ödenirse ne olur? Kirayı elden ödemenin cezası nedir?


29 Temmuz 2008 tarihinde 26951 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 268 sayılı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği gereğince;


-Konutlarda, her bir konut için aylık 500 TL ve üzerinde kira geliri elde edenlerin,          


- İşyerlerinde, işyerini kiraya verenler ile kiracıların


kiraya ilişkin tahsilat ve ödemelerinin 1/11/2008 tarihinden itibaren banka veya Posta ve Telgraf Teşkilatı...