25 / 04 / 2024

kırsal sit ne demek

kırsal sit ne demek

Tarih öncesinden günümüze kadar gelen çeşitli medeniyetlerin ürünü olan, yaşadıkları devirlerin sosyal, ekonomik, mimari ve benzeri özelliklerini yansıtan alanlara sit alanları deniyor. Peki, kırsal sit alanı nedir?

Kırsal mahallelerdeki emlak vergi muafiyeti maliyetleri azaltacak!

Büyükşehir sınırlarındayken köyden mahalleye dönüştürülen yerler "kırsal mahalle" statüsüne dahil edilecek. Bu statü ile kırsal mahalleler bazı vergilerden muaf tutulacak. 

Köy yerine gelen kırsal mahalleler neleri değiştirdi?

Son zamanlarda büyükşehir sınırları içinde kalan ve köyden mahalleye dönüştürülen yerleşim birimlerinin sayısı artıyor. Köyler kırsal mahalle oldu. Peki kırsal mahallelerle ne kazanıldı? İşte detaylar...

Kırsal mahalle düzenlemesinde son durum ne?

“Kırsal mahalle” adı ağırlıklı olarak tarımsal faaliyetle uğraşılan eski köyleri ve beldeleri niteliyor. Kırsal mahalle kanununda yapılan değişiklik ile kırsal mahalle olacak yerleşim alanlarında yaşayanlara muafiyetler ve indirimler yapıldı. Peki uygulamada son durum ne?

Kırsal mahalle düzenlemesinin avantajları neler?

Büyükşehir Belediyesi statüsüne sahip 30 ildeki 16 bin 220 köy ve 1053 belde mahalle oldu. Peki nedir kırsal mahalle? İşte detaylar...

Taş Yapı, Kadıköy Belediyesi'ne 6 milyon TL'lik dava açtı!

Taş Yapı, Kadıköy Belediyesi'ne 6 milyon TL'lik zarar davası açtı, bilirkişi zararın miktarını 495 milyon TL çıkardı. Belediye raporu tanımadığını açıkladı.

Marmaris Yat Limanı Büyükşehir Belediyesi'ne devredildi!

Marmaris Yat Limanı Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı III. Bölge Müdürlüğü ile Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından imzalanan protokol ile Büyükşehir Belediyesi’ne devredildi.

Diyarbakır'da kırsal mahalle yolları asfaltlanıyor!

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, 2016 yılı çalışma programı doğrultusunda, Yenişehir’in kırsal mahalle yollarında işin yüzde 80’ini, Kayapınar’ın kırsal mahalle yollarında işin yüzde 50’isini tamamladı.

İzmir Büyük Körfez Projesi'ne ÇED olumlu raporu!

Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir Ekonomik Kalkınma Koordinasyon Kurulu toplantısında konuştu. Kocaoğlu Büyük Körfez Projesi'ne ÇED olumlu raporunun geldiğini açıkladı.

Yusuf Ziya Yılmaz: Kırsal mimari ayağa kaldırılacak!

Tarihi Kentler Birliği (TKB) ve Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, TKB olarak ÇEKÜL Vakfı ile birlikte el ele vererek, ata yadigarı kırsal mimariyi yeniden ayağa kaldıracaklarını söyledi.

Balıkesir Karesi'de kırsal dönüşüm başlıyor!

Balıkesir’de bir ilk olan ve Karesi Belediyesi tarafından hayata geçirilen 17 çeşit Kırsal Tip Proje’ye başvuran vatandaşlardan 11’ine projeleri teslim edildi.

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi'ne geçen taşınmazlar mecliste!

Tüzel kişiliği kaldırılan köylerden Balıkesir Büyükşehir Belediyesi'ne geçen taşınmazlar mesliste konu oldu. Konu ile ilgili olarak Balıkesir Milletvekili İsmail Ok soru önergesi hazırladı..

İşte Osman Gazi Köprüsü'ne kavis verdiren sebep!

İstanbul-Bursa-İzmir Otoyolu Projesi'nin en büyük ayağını oluşturan Osman Gazi Köprüsü'ne kavis verdiren "Hersek Lagünü", 113 kuş türüne ev sahipliği yapıyor.

Şanlıurfa Eyyübiye'deki kırsal bölgelerde ulaşım sorunları ortadan kaldırılıyor!

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi, Şanlıurfa kent genelinde yeni kavşak ve bulvarlarla ulaşım sorununu tamamen ortadan kaldırmanın yanı sıra aynı tempoyla kırsal bölgelerde de çalışmalarını sürdürüyor.

kırsal sit ne demek Haberi

kırsal sit ne demek

Kırsal sit alanı nedir?

Sit alanları, tarih öncesinden günümüze kadar gelen çeşitli medeniyetlerin ürünü olan,  yaşadıkları devirlerin sosyal, ekonomik, mimari ve benzeri özellikleri hakkında bilgi veren alanlar olarak tanımlanıyor. 


Yerleşme düzeni ve boyutları, dokuyu oluşturan yapıların türü ve yapım tekniği, malzemesiyle köy, bağ, yazlık niteliği taşıyan yerlere kırsal sit alanları deniyor. 


Tarımsal üretime dayalı bir yerleşmede her ailenin sahip olduğu ahır, samanlık, serander vb. birimlerin yanyana geliş biçimi, evlerin araziye yerleşme düzeni ilginç kümelenmeler, dokular oluşturabiliyor.


İstanbul'da Göztepe,Yeşilköy ve Prens adalarındaki sayfiye yerleşmeleri, mimari nitelik olarak en üst düzeyde gerçekleştirilmiş kırsal sit örnekleri olarak karşımıza çıkıyor. Safranbolu'nun Yörük Köyü  ve Bağlar bölgesi de, hımış mimarinin özenli örneklerine sahip kırsal sitler olarak biliniyor. 


Güneydoğu Anadolu'da kerpiç, Doğu Karadeniz bölgesinde ahşap, Kayseri-Kappadokya yöresinde taş mimarinin yoğunlaştığı...