24 / 04 / 2024

Kırsal mahalle düzenlemesinde son durum ne?

Kırsal mahalle düzenlemesinde son durum ne?

“Kırsal mahalle” adı ağırlıklı olarak tarımsal faaliyetle uğraşılan eski köyleri ve beldeleri niteliyor. Kırsal mahalle kanununda yapılan değişiklik ile kırsal mahalle olacak yerleşim alanlarında yaşayanlara muafiyetler ve indirimler yapıldı. Peki uygulamada son durum ne?



Cumhuriyet Gazetesi köşe yazarı Mehmet Şakir Örs bugünkü köşesinde kırsal mahalleleri kaleme aldı.

İşte Mehmet Şakir Örs'ün 'Zorunlu Kentlilikten Seçmeli Köylülüğe' başlıklı yazısı...

Bizim kuşağın çocukluk ve ilk gençlik yılları “Orda bir köy var uzakta” şiirleriyle ve şarkılarıyla geçmiştir. Ahmet Kutsi Tecer’in o çok bilinen “Orda bir köy var uzakta, / O köy bizim köyümüzdür. / Gezmesek de tozmasak da- O köy bizim köyümüzdür” dizeleri, doğrusu yüreklerimize işlemiştir. Bu dizelerin çocuk şarkısına dönüşmüş müzikli biçiminin güzelim tınıları da hiç silinmemecesine adeta kulaklarımıza nakşolmuştur.

Cumhuriyet aydınlanmasının köyü sahiplenmesinin, köylüyü kucaklamasının ifadesi olan ve aynı zamanda rahmetli Tecer’in dizelerine de yansıyan toplumsal anlayış maalesef yok edildi. Onun şiirinde anlattığı yaklaşımdan ve köylerden bugüne ne kaldı, doğrusu bu konu çok tartışılır. Çünkü günümüzde köyler, beldeler mahalleler artık birbirine karıştı. Üstelik şimdi bunlara bir de “kırsal mahalle” kavramı eklendi.

Kırsal mahalle düzenlemesinde son durum ne?

ÇOK SAYIDA KÖY GEÇMİŞTE MAHALLE YAPILMIŞTI

Bu iktidar döneminde yalnızca ülkenin 150 yıllık geleneği olan parlamenter demokrasi oynamakla kalınmadı, aynı zamanda idari sistemde daha birçok tartışmalı değişiklik yapıldı. Bunlardan biri de muhalefetin tüm itirazlarına ve eleştirilerine karşın gerçekleştirilen birçok köyün ve kasabanın mahalle haline getirilmesi düzenlemesiydi.

Siyasal çevrelerde ve yerel yönetimlerde sert tartışmalar yaratan bu düzenlemeyle asırlık geçmişe sahip köyler ve beldeler bir anda mahalle oldu. 12 Kasım 2012’de Büyükşehir Yasası değiştirilerek, 30 ilde 16 bin 220 köy mahalleye dönüştürüldü. Böylece Türkiye’deki 34 bin 434 olan köy sayısı neredeyse yarı yarıya azalarak 18 bin 214’e düşmüştü. Yine bu değişiklikle 1053 belde mahalleye dönüştürüldü. Söz konusu yasa 30 Mart 2014 yerel seçiminden itibaren uygulandı.

Kırsal mahalle düzenlemesinde son durum ne?

‘KIRSAL MAHALLE’ İLE ŞİMDİ YENİDEN KÖYE DÖNÜLÜYOR

O dönemde tüm itirazlara ve eleştirilere kulaklarını tıkayarak zorunlu biçimde uygulamayı gerçekleştiren iktidar bugünlerde sessiz sedasız yeni bir uygulamaya geçti.  “Kırsal mahalle” adıyla getirilen uygulamadan gerçekte murat edilen neydi? İnsan ister istemez bunları da düşünmeden edemiyordu.

“Kırsal mahalle” adı ağırlıklı olarak tarımsal faaliyetle uğraşılan eski köyleri ve beldeleri ifade ediyor. 16 Ekim 2020 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan “Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair 7254 Sayılı Kanun” ile geçmişte mahalleye dönüşen köy ve beldelerle ilgili önemli bir düzenleme yapıldı. Buna göre “kırsal mahalle” olacak yerleşim alanlarında yaşayanlara muafiyetler ve indirimler getirildi. Bu değişiklik yapılırken de sonrasında da kamuoyu yeterince bilgilendirilmedi.

Bu arada yaşanan süreçte kırsal kesimde önemli bir yıkım yaşandı. Köylerin meraları büyük ölçüde korunamadı. Mahalleye dönüşen köylerin ve beldelerin ortak kullanılan tüm malları, meraları, taşınmazları ellerinden alındı. Bugünlerde Bergama’da yapıldığı gibi satışa çıkarıldı. Bazı yerlerde tarım alanları imar değişiklikleri ve benzeri uygulamalarla amaç dışı kullanıma açıldı. Oralarda yaşayanlar önemli mağduriyetlere uğradı. 

Kırsal mahalle statüsü kazanabilmek için yapılan başvurular mecliste!


Geri Dön