26 / 04 / 2024

Tasarruf finansman şirketlerinin yasal mevzuat düzenlemesinde son durum ne?

Tasarruf finansman şirketlerinin yasal mevzuat düzenlemesinde son durum ne?

Faizsiz konut ve taşıt edindiren tasarruf finans şirketlerine nihayet denetim ve düzenleme getiriliyor. Peki ne oldu? İşte ayrıntılar...



Sözcü Gazetesi köşe yazarı Çiğdem Toker, bugünkü köşesinde faizsiz konut sistemini kaleme aldı. 

İşte Çiğdem Toker'in o yazısı...

Faizsiz konut ve taşıt edindiren tasarruf finans şirketlerine nihayet denetim ve düzenleme geliyor. İktidarın bu konudaki yasa teklifi, kısa süre önce TBMM'deki komisyonda kabul edilmişti. Önümüzdeki hafta da TBMM Kurulu'nda görüşülerek yasalaşması bekleniyor. “Bekleniyor” yazdım ama alışkanlıkla. Bu düzende AKP'nin hem hazırlayıp hem getirip hem de görüştüğü bir teklifinin yasalaşmama ihtimali mi var. Ama konu bu değil.

Bu yasa eninde sonunda çıkacaktı. Çünkü bekleniyordu, çünkü şikayetler çoğalmaya başlamıştı. Hatta Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın TBMM'de partisinin bir grup toplantısı günü, Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan'a “Lütfi şu işe bir çekidüzen verin. Bunlarla ilgili şikayetler artıyor; yakında Kombassan, Çiftlik Bank işine dönecek. Batarlarsa devlete yük olacak hepsi” dediğini Nuray Babacan Hürriyet'te yazdı. (13 Şubat 2021)

Tasarruf finansman şirketlerinin yasal mevzuat düzenlemesinde son durum ne?

Babacan'ın haberine göre, ocak ayı sonundaki bu diyalog, Erdoğan'ın o sıra bulunduğu İdare Amiri'nin odasındaki açık olan TV ekranında faizsiz finans şirketinin reklamını görmesi üzerine gerçekleşmişti.

Bu detayı niye paylaştığıma gelince… Geçen sene haziran ayında bu konuyu işleyen “Faizsiz konutta Joker tehlikesi” başlıklı bir yazı yazdım. Toplanan paraların kullanımı konusunda sektörden gelen şikayetlere ve iddialara yer vererek, bu şirketlerin lisanslanması gerektiğini, BDDK'nın henüz ayrıntılı bir düzenleme açıklamadığını belirttim.

Tasarruf finansman şirketlerinin yasal mevzuat düzenlemesinde son durum ne?

Peki ne oldu?

Bu sorunun cevabı, yakında kanunlaşacak olan TBMM'deki yasa teklifinde apaçık duruyor.

Bu yasa, BDDK'yı faizsiz finans şirketleri konusunda yetkilendiriyor. Şu sözler yasayı anlatan AKP Grup Başkanvekili Mehmet Muş'un AA'ya yaptığı açıklamadan;

Tasarruf finansman şirketlerinin yasal mevzuat düzenlemesinde son durum ne?

“ŞİRKETLER FONU KULLANMAMALI”

“Şu anda mevcut faaliyet gösteren firmalar da BDDK tarafından verilecek izne tabi olacaklar. İzin almak zorundalar ki, faaliyetlerine devam edebilsinler. Tek amacımız, vatandaşımızın tasarruflarının daha güvenceli, daha öngörülebilir şekilde bu fonlarda toplanmasını ve vatandaşımızın buradaki fonlarla beraber ev, konut sahibi olmasını sağlamaktır.

(…) “Sermaye yapılarının güçlü olmasını arzu ediyoruz. Çünkü insanlar buraya parasını yatırıyor. Havuzda toplanan fonları bazı şirketler kullanabiliyor. Bunun kullanılmasını istemiyoruz.

“Vatandaşlardan bir fonda para toplanıyor. Sonra sırasıyla, çektikleri kuraya, belli bir sıraya göre herkes belirlenen rakamı alıyor ve taksidini ödüyor. Dolayısıyla bu fon havuzuna kesinlikle firmalar tarafından müdahale edilmesini istemiyoruz ki, burada ilerleyen süreçlerde vatandaşların bir hak kaybı, zararı oluşmasın.” 

Tasarruf finansman şirketleri yasal mevzuata kavuştu!

Faizsiz konutta yeni dönem başlıyor!


Geri Dön