25 / 04 / 2024

konut şirketlerinin karı

konut şirketlerinin karı

Bankalar geçen seneye göre iki kat kar elde etti, müteahhitlerin tüm karları finansman maliyetlerine gidiyor, konut faiz oranları daha düşük olması gerekirken gerçekten de vatandaşa yüksek oranlardan mı kullandırıldı? Avukat Kadir Kurtuluş konuyla ilgili yazdı.

2023'te konut dışı satış yüzde 14,31 düşerek 118 bin 417'ye indi!

Konut dışı satışların, konut satışı karşısındaki üstünlüğü hız kesmeden devam ederken, geçen seneyle kıyaslandığı zaman konut dışı satışta da düşüş yaşandığı belirtildi.

Konut fiyatları yatırımcıları İngiltere'ye kaçırdı! Konutlar 25 yıllık kira getirisi sağlıyor... 

Artan konut fiyatları karşısında gayrimenkul yatırımcıları, daha cazip yatırım imkanlarına ulaşabilmek için yurt dışına yönelmeye başladı. 

Kanada'da yaşanan konut krizinin faturası yabancı öğrencilere kesilecek!

Büyük bir konut kriziyle karşı karşıya kalan Kanada'da hükümet, ülkeye gelen uluslararası öğrencilerin sayılarına sınır getirmeyi planlıyor. İşte konu ile ilgili son dakika detayları...

Ev sahibi ve kiracılar bunu merak ediyor! Kombi, petek bakımı, çatı tadilatı masrafları kime ait? İşte cevabı...

Kışın yaklaşması ve havaların soğuması ile beraber kombi, petek bakımı, çatı tadilatı gibi giderler, kiracı ile konut sahiplerini karşı karşıya getiriyor. Temizlik ve bakım kiracıya aitken parça değişikliği ve tamir konut sahibinin sorumluluğunda yer alıyor. İşte yasal hakların detayları...

Ev, araba alacaklara müjde! Sinpaş Yapı faizsiz finansman desteği verecek!

Türkiye'de faaliyetlerine devam eden Sinpaş, hızlı bir ivme ile büyüyen araç ve konut talebine karşılık, faizsiz finansman desteği sağlayacağını duyurdu.

Prefabrik evlerde konut kredisi çıkar mı?

Prefabrik ev almak isteyen fakat yeteri kadar birikimi olmayan vatandaşlar Prefabrik evlerde konut kredisi çıkar mı? sorusuna yanıt arıyor. İşte konuya ilişkin tüm detaylar...

İstanbul'daki yabancı sayısı 6 yılda 2 katına çıktı! Megakentte 1 milyon 147 bin yabancı yaşıyor! 

2017'de konut satışı karşılığı vatandaşlık verilmeye başlanmasından sonra İstanbul’da yaşayan yabancı sayısı 6 yılda 2 kat arttı ve 1 milyon 147 bin oldu. İŞte ayrıntılar...

İspanya'da konut sorununa karşı yeni kararlar alındı!

İspanya'da konut sorununa karşı yeni kararlar alındı. Verilen detaylar göre, İspanya'da 35 yaş altı gençler ile çocuklu ailelere konut satın alımında yüzde 20'ye kadar ipotek desteği sağlanacak ve 63 bin kamu konutu inşa edilecek.

Prefabrik evlerde konut kredisi çıkar mı? Prefabrik ev modelleri nasıl tasarlanmaktadır?

Prefabrik evleri alacak ya da yaptıracak olan vatandaşlar, bu yapılara dair en küçük ayrıntıları bilmek istiyor. İşte prefabrik evlere dair sorulan soruların yanıtları…

Çalışmayan kişiye konut kredisi çıkar mı? Bir kişi iki defa konut kredisi çekebilir mi?

Kredi konusu özellikle konut kredisi konusu şu aralar gündemde olan konulardan biridir. Peki konut kredisine dair bunları biliyor muydunuz? İşte detaylar!

Evini yabancıya kiraya verenlere büyük şok! Sonradan pişman olmayın!

Yabancıya konut kiralamada konut sahiplerinin karşılaşabilecekleri bazı riskler bulunuyor. İşte o riskler...

Konut piyasasında alarm zilleri çalıyor. Ev fiyatları nasıl etkilenecek?

Küresel konut piyasası karıştı. Türkiye'de de konut piyasası durdu. Konut  fiyatları nasıl etkilenecek? Konut fiyatları düşecek mi? Düşecekse ne zaman? Ucuz kredi dönemi geri gelecek mi?

Borsa şirketlerinin karı yüzde 200'e yakın arttı

Borsa şirketlerinin karlılığını gösteren MKK Kar Endeksi bir yıllık dönemde yüzde 197 oranında artarken, ikinci çeyrekteki artış oranı ise yüzde 41,69 oldu.

konut şirketlerinin karı Haberi

konut şirketlerinin karı

Kamu bankalarının Türkiye’nin mega projelerini finanse etmesinden dolayı üzerine almış olduğu yükünü ve hatta bazı bankaların sermaye yeterlilik rasyosunu karşılayamayacak seviyeye gelmesini fırsat bilen diğer özel bankalar hem yüksek oranlarda faizlerle vatandaştan haksız kazanç sağlamış oldu, hem de müteahhitlerin sadece karlarına ortak gibi finansman sağlayarak tüm karlarını hatta bazen tüm varlıklarını finansman maliyetleriyle eritmelerini sağladı. 2015 yılında yapılan tahvil ihraçlarını göze aldığımızda 0.90 seviyelerinde olması gereken konut faizlerini 1.20 seviyelerinden kullandırdılar. Keza bu durum 2016’da da devam etti. 


Kaldı ki bankaların sicili de çok temiz değil. 2007 – 2011 tarihlerinde Rekabet kurumun verdiği ve Danıştay’ca onaylanan karara göre kartel oluşturup piyasaya 0.20 oranında fazla faizle para tedarik edilmiş. Şimdi de kamu bankalarının büyük projelere finansman sağlaması ve Türkiye’nin siyasi ve...