25 / 04 / 2024

konutta Negatif faiz

konutta Negatif faiz

Taraf Gazetesi köşe yazarı olan Süleyman Yaşar bugünkü yazısında faiz oranlarının konut sektörü üzerindeki etkisini anlattı. Yaşar, negatif faiz oranlarının konut fiyatlarına balon yaptığını belirtti.

Konutta faiz arttıkça talep azalıyor, doğru fiyat bulunamıyor!

Son zamanlarda sık sık gündeme gelen konut sektörü, krediye erişim zorluğu, yüksek faiz ve fahiş fiyatlarla yılı kapattı. Satışlardaki düşüş ve yükselen maliyetlere değinen sektör temsilcileri, “Faiz arttıkça talep azalıyor, doğru fiyat bulunamıyor. Fonların önü açılırsa canlanma olur” dedi.

Altın fiyatlarında Powell etkisi: FED'in faiz kararı sonrası düşüşe geçti

Federal Reserve (Fed), politika faizini yüzde 5,50 seviyesinde sabit tutarak beklenen kararı aldı. Ancak Fed Başkanı Jerome Powell, basın toplantısında gelecekte faiz oranlarına yönelik herhangi bir ipucu vermemesi ve ekonomik büyümede yavaşlama beklentisi ifade etmesi, altın fiyatlarında negatif bi

Küresel piyasalar Avrupa Merkez Bankası’nın faiz kararına kilitlendi!

Jeopolitik gelişmelere paralel olarak geçtiğimiz haftayı negatif tamamlayan küresel piyasalar, Avrupa Merkez Bankası’nın perşembe günü açıklanacak faiz kararını bekliyor.

Konutta 180 ay vade 1.20 faiz fırsatı sektörü nasıl etkiler? Uzmanlar sıraladı: Fiyatlar yüzde 50 artacak! 

Konutta 180 ay vade 1.20 faiz kampanyasının, fiyatları yükseltmesi bekleniyor. İşte sektör temsilcilerinin o açıklamaları...

Fed'in faiz kararına kripto para piyasası ne tepki verecek?

FED’in faiz kararını açıklamasına negatif yönde cevap veren Bitcoin’de (BTC) tekrar bir düşüş olup olmayacağı merak konusu.

Konutta talep ve fiyat artıyor! Peki sektörü gelecek günlerde neler bekliyor?

Habertürk Gazetesi köşe yazarı Abdurrahman Yıldırım, bugünkü köşesinde konut fiyatlarını ve sektörü kaleme aldı. İşte Abdurrahman Yıldırım'ın 'Negatif faiz, pozitif konut fiyatları' başlıklı yazısı...

Konutta faiz düştü, 48 bin TL cepte kaldı!

Merkez Bankası faiz kararları sonrasında kamu bankalarının konut kredisi faizlerini düşürmesiyle vatandaşlar daha az faiz ödeyerek ev sahibi olabilecek. İşte yeni faiz oranları sonrasında ödenecek tutarlar şu şekilde...

Sıfır konutta faiz indiriminin tüm detayları!

Merkez Bankası'nın faiz indirimi kararı sonrasında kamu bankaları da kredi faiz oranlarında indirim yapıyor. Sıfır konutlar için kredi faiz oranları 1 milyon TL tutarı için yüzde 1.20'ye inecek. 

Konutta zamlar yeni başlıyor!

Üç kamu bankası konut kredisi faiz oranlarında indirime gitti. Peki konut kredisi faizlerindeki bu indirim ev fiyatlarına nasıl yansıyacak? Sektör temsilcileri ve ekonomistler, konutta yeni zamların kapıda olduğunu belirtti.

Kamu bankaları konut kredisi faiz oranlarını indirdi!

Ziraat Bankası, Vakıfbank ve Halkbank, kredi faiz oranlarında ürün ve vade yapısına göre 200 baz puana kadar değişiklik gösteren oranlarda indirim uyguladı. Konutta 1 milyon TL'nin altındaki krediler için faiz oranı yüzde 1,29'a çekildi.

Konutta faiz indirimi bekleniyor!

İnşaat sektörünün temsilcileri, konut satış istatistiklerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Kredi faiz oranlarının düşmesinin satışları artıracağını vurgulayan temsilciler,

Konutta kredi kampanyasına ihtiyaç var!

NEF Yönetim Kurulu Başkanı Erden Timur, inşaat maliyetleri ve konut kredisi oranları hakkında yaptığı açıklamada, “Bu dönemde konutta kredi kampanyasına ihtiyaç olacaktır. Bu sene bu faiz oranlarıyla gidilecekse farklı rakamlar görmemiz çok zor" diye konuştu.

Gayrimenkul, düşük faiz oranları sayesinde çekiciliğini koruyor!

Gayrimenkulde Gelişen Trendler Avrupa 2021 raporu sonuçlarına göre, gayrimenkul sektörü hâlâ düşük veya negatif faiz oranlarında bile makul getiri elde edilebilecek yatırım alanlarından biri şeklinde görülüyor. 

konutta Negatif faiz Haberi

konutta Negatif faiz

Türkiye'de politika faizi beklenen enflasyonun altında kalıyor. Bu nedenle reel faiz negatif oluyor. Tabii bu durum konuta talebi çoğalttığından konut fiyatları hızla artıyor. Türkiye konut fiyat endeksi yıllık yüzde 18.60 oranında arttı. Bu artışın sağlıklı olduğunu söylemek mümkün değil. Teorik olarak ekonomiyi canlandıracağı söylenen negatif faiz oranları yeni sorunlar çıkartacak.


Japon Merkez Bankası faiz oranlarını negatife indirdi. Böylece Avrupa Merkez Bankası, İsveç, İsviçre ve Danimarka Merkez Bankalarının ardından japonya Merkez Bankası da negatif faiz verenler kulübüne katıldı. 


İktisat dersi alanlar standart ders kitaplarında nominal negatif faiz oranlarına pek rastlamazlar. Dolayısıyla nominal faizlerin negatif olmasını pek çok meslekten iktisatçı bile 2008 krizinde anlayamamıştı. Bu konuya ilişkin yazdığım yazılara pek çok mesaj gelmişti. Hemen belirteyim, 2008 krizinde Amerikan Hazine bono faizlerinin negatife dönmesine...