16 / 04 / 2024

kooperatif yevmiye defteri kapanış tasdiki

kooperatif yevmiye defteri kapanış tasdiki

Kooperatiflerde yevmiye defteri, kayda geçirilmesi icap eden işlemleri vesikalardan çıkararak tarih sırasıyla ve madde halinde tertipli olarak yazmaya mahsus defter olarak tanımlanıyor. İşte kooperatiflerde yevmiye defteri özellikleri...

Kooperatif tapu harcında esas alınacak vergi değeri!

Kooperatif tarafından yapılan binaların üyelere teslimi sırasında ödenecek tapu harcının nasıl yapılması gerektiği Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından açıklanıyor. İşte kooperatif tapu harcında esas alınacak vergi değeri..

Kooperatif tapusu nasıl alınır?

Yapı kooperatiflerinde konut, işyeri ve ortak sayısı genel kurulca belirleniyor. Yönetim Kurulu, genel kurulca kararlaştırılan sayının üzerinde ortak kaydedemiyor. Peki, kooperatif inşaatı bittikten sonra kooperatif tapusu nasıl alınır?

Kooperatif yönetim kurulu nasıl kurulur?

Kanun ve anasözleşme hükümleri içinde kooperatifin faaliyetini yöneten ve onu temsil eden icra organ kooperatif yönetim kurulu oluyor. Kooperatif yönetim Kurulu en az üç üyeden kuruluyor. Peki, kooperatif yönetim kurulu nasıl kurulur?

Kooperatif genel kurul toplantı kararı nasıl alınır?

Kooperatif genel veya olağan üstü toplantılarında; Kanun veya anasözleşmede aykırı hüküm bulunmadıkça Genel Kurul kararlarında ve seçimlerde oyların yarıdan bir fazlasına itibar olunuyor. Peki, kooperatif genel kurul toplantı kararı nasıl alınır?

Kooperatif genel kurul toplantısında oy nasıl kullanılır?

Kooperatifler genel ve olağanüstü kurul toplantıları yapabiliyor. Toplantının konusu toplantı çağrı ve ilanında belirtiliyor. Peki, kooperatif genel kurul toplantısında oy nasıl kullanılır? Kimler oy kullanamaz?

Kooperatif genel kurul toplantı yeter sayısı!

Kooperatif genel kurul toplanamadığı takdirde ilgili bakanlık genel kurulu toplantıya çağırma yetkisine sahip oluyor. Peki, kooperatif genel kurul toplantı yeter sayısı nedir? Karar alma yeter sayısı nedir?

Kooperatif genel kurul toplantısı başvuru müracaat formu!

Kooperatif genel kurul toplantısı için Valilikten temsilci isteği yapılabiliyor. Bu istek Kooperatif genel kurul toplantısı başvuru müracaat formu ile yapılabiliyor. İşte kooperatif genel kurul toplantısı başvuru müracaat formu..

Kooperatif genel kurul toplantısı için gerekli evraklar!

Kooperatif Genel kurulu olağan ve gerektiğinde olağanüstü olarak toplanıyor. Kurulun idaresi, ortaklar veya seçilen başkan ve üyeler tarafından sağlanır. Peki, kooperatif genel kurul toplantısı için gerekli evraklar nelerdir?

Kooperatif genel kurul toplantısına çağrı nasıl yapılır?

Kooperatif genel kurulu, bütün ortakları temsil eden en yetkili organdır. Genel kurul olağan ve gerektiğinde olağanüstü olarak toplanıyor. Peki, kooperatif genel kurul toplantısına çağrı nasıl yapılır?

Kooperatif genel kurul toplantısı ne zaman yapılır?

Yapı kooperatiflerinde konut, işyeri ve ortak sayısı genel kurulca belirlenir. Yönetim Kurulu, genel kurulca kararlaştırılan sayının üzerinde ortak kaydedemiyor. Peki, kooperatif genel kurul toplantısı ne zaman yapılır?

Kooperatif dağılma sebepleri nelerdir?

Kooperatif adını ancak Kooperatifler kanununa göre kurulmuş teşekküller kullanabiliyor. Kooperatifler kanunen bazı durumlarda ise dağılabiliyor. Peki, kooperatif dağılma sebepleri nelerdir? İşte kooperatif dağılma sebepleri..

Kooperatif ne zaman fesh olur?

Bir kooperatif en az 7 ortak tarafından imzalanacak ana sözleşme ile kuruluyor. Kooperatif adını ancak bu kanuna göre kurulmuş teşekküller kullanabiliyor. Peki, kooperatif ne zaman fesh olur?

Kooperatif feshi nasıl yapılır?

Bir kooperatifin konut inşası için toplandığını ve konutlarını yaparak tapularını üyelere dağıttığını düşünelim. Bu durumda kooperatif feshi nasıl yapılır? İşte kooperatif feshi işlemleri..

kooperatif yevmiye defteri kapanış tasdiki Haberi

kooperatif yevmiye defteri kapanış tasdiki

Kooperatiflerde yevmiye defteri!

Kooperatifler, Kooperatif Birlikleri, Kooperatif Merkez birlikleri ve Türkiye Milli Kooperatifleri Birliği Muhasebe Yönetmeliği hükümlerine göre kooperatiflerin tutmakla zorunlu olduğu defterler arasında yevmiye defteri de bulunuyor.


Yevmiye defteri kayda geçirilmesi icap eden işlemleri vesikalardan çıkararak tarih sırasıyla ve madde halinde tertipli olarak yazmaya mahsus defter olarak tanımlanıyor.


Yevmiye defteri ciltli ve sahifeleri müteselsil sıra numaralı oluyor. Vergi kanunlarına göre, müteharrik yapraklı yevmiye defterinin kullanılmasına müsaade olunduğu takdirde, vergi kanunlarına uygun olarak bu defterler de kullanılabiliyor.


Yevmiye defterinin en az aşağıdaki bilgileri taşıması gerekiyor:

- Madde sıra numarası,

-Tarih,

-Borçlu hesap,

-Alacaklı hesap,

-Meblağ (Yardımcı hesaplara taksim edilenlerin izahat sütununda gösterilmesi şarttır)

-Her kaydın dayandığı vesikaların nev' i, varsa tarih ve numarası.


Bu defter; borç, alacak, izahat, fiş numarası, yevmiye defteri, madde numarası, defteri kebir sahife numarası ve varsa...