29 / 03 / 2024

Tapuda kooperatif ortağı nasıl olunur?

Tapuda kooperatif ortağı nasıl olunur?

Posta Gazetesi ekonomi sayfası köşe yazarı olan Tamer Heper bugünkü yazısında okuyucusunun sorduğu tapuda kooperatif ortağı nasıl olunur? sorusunu yanıtladı.



15 yıl önce kurulan bir kooperatif üç bloğu tamamlamış, şimdi dördüncü yani sonuncu bloğu tamamlamak üzere. Ben bu dördüncü bloktaki bir daireyi kooperatif ortağı olan birinden kat irtifak tapusu ile aidim. Sitede yönetim kuruldu ancak kooperatif henüz tasfiyeye girmedi. Geçen gün kooperatif başkanı iskan izni için para toplanması gerektiğini söyledi. Ben kooperatif ortağı olmadığımı söyledim ama benim kooperatifin tüm giderlerini ödemek zorunda olduğumu yoksa beni mahkemeye vereceğini söyledi. Ben kooperatifin ortağı mıyım, tüm giderlerini ödemek zorunda mıyım? 


Öncelikle şunu söyleyeyim: Okuyucumun sitesinde, daha öncekilerde görülmeyen ve takdire değer bir durum var. Sitede kat mülkiyetine tabi bir yönetim oluşturulmuş. Zira genelde kooperatif yönetimi inşaat bitse bile site yönetimini elden bırakmıyor. Kat mülkiyeti sistemine tabi bir yönetimin kurulmasına izin vermiyor. Okuyucumun sitesinde bu iş doğru yapılmış, bir site yönetimi kurulmuş. Yine pek çok kooperatifte ve hatta kooperatif olmasa bile müteahhidin yaptığı inşaatta, binalar kat irtifak tapusu ile kullanılmakta. Oysa olması gereken kat mülkiyetine geçmek. Sizin sitede iskan izninin alınması ve kat mülkiyetine geçilmesi de olumlu bir gelişme. Bu durumda ödeyeceğiniz para kooperatif aidatı değil. Siz kooperatif ortağı değilsiniz, dolayısı ile kooperatif aidatı ödemeyeceksiniz. Ancak sizin bağımsız bölümünüz için yapılacak olan kat mülkiyetine geçiş masrafını da ödemeniz gerekecek. Bu bir kooperatif aidatı değil kat mülkiyetine geçiş çalışmasıdır. Kat mülkiyetine geçiş çalışmasına katılmak için kooperatif ortağı olmak gerekmiyor, bağımsız bölüm maliki olmak yetiyor. Ancak kooperatif başkanının 'kooperatifin tüm giderlerini ödemekten' neyi kastettiğinin de açıklık kazanması lazım. Siz kooperatif aidatlanndan sorumlu değilsiniz. 


Tamer Heper/Posta


Geri Dön