29 / 03 / 2024

kredi riski ve dar gelirli

kredi riski ve dar gelirli

Türkiye'de ki toplam konut kredilerinin yüzde 60'ını 0-2.673 lira arasında aylık geliri olanlar kullanıyor. Konut kredisinin daha düşük geliri grubunda yoğunlaşması artan risk unsuru olarak yorumlanıyor.

Bankaların güncel 100 bin TL ihtiyaç kredi oranları ve taksitleri nelerdir?

Vatandaşlar nakit ihtiyacını karşılamak için en uygun ihtiyaç kredisini bulmak istiyorlar. Buna göre, bankaların sunduğu farklı masraflı ve ödeme seçenekleri göz önünde bulundurularak kredi karşılaştırması yapılıyor. 

İstanbul'dan tersine göç başladı: Tekirdağ, Edirne ve Çanakkale'de arsa fiyatları resmen uçtu!

Megakentteki yüksek konut fiyatları, deprem riski ve hayat pahalılığı tersine göçü hızlandırdı. Megakentten kaçanlar, Tekirdağ, Edirne ve Çanakkale'yi mesken tuttu. Söz konusu illerde arsa fiyatları resmen uçtu. İşte detaylar...

Bankalardan sıfır faizli anında kredi imkanı! 

Yaşanan yüksek enflasyon ile vatandaşlar ihtiyaçlarını karşılamakta zorlanıyorlar. Buna göre vatandaşlar kredi kullanmak için bankaların vade ve faizlerini takip ediyorlar. Sıfır faizli kredi imkanı ve ödeme seçenekler neler? 

Otomobil alacaklara Halkbank  ve Vakıfbank'tan taşıt kredisi imkanı!

Otomobil almak isteyen vatandaşlar için taşıt kredi miktarlarını ve ödeme seçeneklerini sürekli araştırıyorlar. Buna göre, Halkbank  ve Vakıfbank'ın sunduğu kredi imkanları ve vade ve ödeme seçenekleri vatandaşların dikkatini çekiyor. 

Kredi faizleri ve satılık ev fiyatlarının pahalılığı konut satışlarını düşürdü!

TÜİK verilerine göre, konut satışları 2023 yılında bir önceki yıla göre yüzde 17,5 azalarak 1 milyon 225 bin 926 olarak gerçekleşti. konut satışlarındaki düşüşün nedeni kredi faizlerinin yüksek olması ve ev fiyatlarının pahalıya satılması gösterildi. 

Kredi kart faizleri bankadan bankaya farklılık gösterebilir! Ekstrenizi mutlaka kontrol edin!

Merkez Bankası, politika faizini yüzde 35'e yükselttikten sonra kredi kartı ve nakit avans kullanımı faizleri de artırıldı. Karşılaştırma sitesi encazip.com’un kurucusu ve tasarruf uzmanı Çağada Kırım kart faizleri konusunda uyarı yaptı.

Kredi kartı olanlara kara haber! Faizlerde yeni dönem resmen başladı!

Para Politikası Kurulu (PPK) faiz kararını açıklayan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), politika faizini yüzde 35'e çıkarttı. Karşılaştırma sitesi encazipcom söz konusu bu durumun kredi kartı ve nakit avans kullanımı faizlerine nasıl yansıdığını masaya yatırdı.

Kredi kartı ve ticari kredi faizlerinde üst limitler yükseldi: İşte 1 Kasım'dan itibaren geçerli olacak rakamlar! 

Merkez Bankası'nın politika faizinde 500 baz puanlık artışa gitmesinin ardından, kredi kartı ve ticari kredi faizlerinde üst limitler yükseldi. İşte 1 Kasım'dan itibaren geçerli olacak rakamlar! 

Kredi kartı kullanımlarında fren patladı: Bireysel kredi kartı borçlanmaları 3 katına çıktı!

Kredi kartı ve nakit avans kullanımına yeniden gelen faiz artırımları borçlandırmaları azaltması beklenirken, tam tersi oldu. Bireysel kredi kartı borçlanmaları 3 katına çıktı.

Kredi faizleri yükseldi! Kredi kartı ve nakit avans çekerken bunlara mutlaka dikkat edin!

Kredi kartı ve nakit avans faizlerinin 1 Eylül’den itibaren yükselmesiyle birlikte artık harcarken bir kez daha düşünmek gerekecek. Uzmanlar, kartlı harcamayı tercih edenler veya nakit avans çekenlerin yüksek faiz oranları nedeniyle dikkatli olması gerektiği konusunda uyardı.

Kredi kartı kullananlara kara haber! Duyanlar neye uğradığını şaşırdı!

Kredi kartı ve nakit avans faizleri tekrar arttı. 1 Eylül tarihinden itibaren geçerli olmak şartıyla kredi kartı kullanımında, azami akdi faiz oranı yüzde 2,81’e, azami gecikme faiz oranı yüzde 3,11’e çıkarıldı. Ayrıca, nakit avanslarda ise azami akdi faiz oranı yüzde 3,57’ye yükseltildi.

İstanbul'da toplu taşımaya kart ayarı; İstanbulkart ile 22,5 TL, kredi kartıyla 60 TL

İstanbul'da toplu ulaşımda kredi kartı ve banka kartlarıyla temassız ödeme yöntemi UKOME kararıyla; 26 Ekim 2022’den itibaren uygulanmaya koyuldu.

İstanbul'da toplu taşımaya kredi kartı ayarı: Metrobüs 60 TL, otobüs 30 TL oldu! 

Megakent İstanbul'da toplu ulaşımda, kredi kartı ve banka kartlarıyla temassız ödeme seçeneği UKOME kararını ardından 26 Ekim 2022 tarihinden itibaren uygulanıyordu. Peki son zamla kartla ödeme tutarları ne kadar oldu? İşte ayrıntılar...

kredi riski ve dar gelirli Haberi

kredi riski ve dar gelirli


Konut sektöründe bir taraftan satışların düşmesi diğer taraftan fiyatların artması,konut kredilerine ağırlıklı olarak da gelirlerin başvurması ve senetli satışların artması endişeleri arttırıyor. 


Merkez Bankası verilerine göre konut kredisinde yoğunluk 2.673 liraya kadar aylık geliri olanlarda artıyor. Buna göre Türkiye'deki toplam konut kredilerinin yüzde 60'ını 0-2.673 lira arasında aylık geliri olanlar kullanıyor. Yıllar içerisinde bu grubun payının artması da dikkat çekiyor.  2009'da bu grupta  yer alanlar toplam konut kredilerinin yüzde 35'ini kullanıyordu. Konut kredisinin yıllar içerisinde daha düşük gelir grubunda yoğunlaşması artan  bir risk unsuru olarak yorumlanıyor. 


TÜİK'e göre Nisan'da 83 bin 610 konut satıldı. Bu satış rakamı geçen yıla göre yüzde 12 düşüşe işaret ediyor. Yılın ilk 4 ayında ise satışlar geçen yıla göre yüzde 7,5 oranında azalarak 341.463 oldu. 2010'dan...