25 / 04 / 2024

miras vergisi mükellefiyet başlangıcı

miras vergisi mükellefiyet başlangıcı

Bir kimsenin vefatından sonra geriye bıraktığı menkul ve gayrimenkullerin kabul edilmesi sonucunda devlete ödenmesi gereken vergi olan veraset ve intikal vergisi mükellefiyeti ne zaman başlar?

Miras nasıl pay edilir? Kardeşler arasında çatışma çıkmadan miras paylaşımı nasıl olur? 

Miras paylaşımları konusu, Türkiye'de aileler arasında sorun olmaya devam ediyor. Yaşanan bu süreç, miras paylaşımı için özel kuralların uygulanması ile birlikte daha da karmaşık hale geldiği kaydedildi.

Baba vefat edince miras paylaşımı nasıl yapılır?

Miras paylaşımları aileler arasında yaşanan en çok anlaşmazlık nedeni olarak karşımıza çıkıyor. Bu süreçte, miras paylaşımı nasıl yapılır? Kim, ne kadar miras payı alır? 

Aile içi miras paylaşımı hakkında bilmeniz gerekenler! 

Miras paylaşımları son zamanlarda aile içinde çeşitli sorunlara neden olurken yasal haklarını bilmeyen vatandaşların  maalesef miras hakları ellerinden alınabilmektedir. Buna göre, aile içi miras paylaşımının esasları nelerdir? İşte haberin tüm detayları...

Üvey anne ve çocukların miras paylaşımı nasıl olur? Kime, ne kadar miras payı düşer?

Miras paylaşımlarında uygulanan kurallar değişkenlik gösterebiliyor. Peki üvey anne ile çocukların miras paylaşması durumunda kime, ne kadar miras payı düşer? İşte üvey anne ve çocukların miras paylaşımı ile ilgili detaylar...

Miras paylaşımında kardeşler farklı pay alabilir mi? 

Miras paylaşımında kardeşler farklı pay alabilir mi sorusu sıklıkla merak edilir. Miras hukukunda bu konu ile ilgili yasal düzenlemeler yapılmış olup gerekli yerlerde uygulanır. Peki kardeşler miras sürecinde farklı pay alabilir mi ve farklı pay almak yasak mı? İşte detaylar...

Miras paylaşımı nasıl yapılır? Eşitlik ilkesi nedir?

Miras paylaşımı, miras paylaşım davası ile belirlenen bir meseledir. Bu paylaşımda, mirasçının bıraktığı varlıklar birden çok kişinin arasında yapılır. Ayrıca eşitlik ilkesi uygulanarak, herkes denk şekilde paylaştırılmaya dikkat edilir. Peki miras paylaşımı nasıl yapılır?

Miras vergisi nasıl hesaplanır?

Miras vergisi, önemli vergi sistemlerinden biridir. Bu vergi farklı döviz kurları ve bazı değerler baz alınarak hesaplanır. Ancak hesaplanmasında göz önünde bulundurulması gereken bazı incelikler bulunur. İşte miras vergisi nasıl hesaplanır sorusunun kapsamlı yanıtları...

Gelir vergisi mükelleflerinin sayısı 2,4 milyonu aştı!

Açıklanan son dakika rakamlarına göre, Türkiye'de gelir vergisi mükellef sayısı Mayıs ayında geçen senenin aynı ayına göre 127 bin arttı ve 2,4 milyonu aştı.

Mirasçılardan biri imza vermezse satış yapılır mı? Miras paylaşımında anlaşmazlık olursa ne olur?

Mirasçılar belli durumlarda anlaşma sağlayamaz yani kanıda olamazlar ve bu durumda anlaşmazlıklar çıkar. Peki “Miras paylaşımında anlaşmazlık olursa ne olur?” İşte detaylar!

Miras paylaşımı nasıl hesaplanır? Miras paylaşımı yapılmazsa ne olur?

Miras paylaşımına dair araştırılan birtakım yanıtlar bulunmaktadır. İşte o bilgilere dair detaylar!

Miras hakkımı kardeşlerime devretmek için ne yapmalıyım?

Miras ayrımı, Medeni Kanuna göre yapılmaktadır. Mirasçı olan kız çocuğa da erkek çocuğa mirastan aynı ölçüde pay alır. Bunun dışında miras konusunda devir işlemi mirasçıların kafasını karıştırmaktadır. İşte bu konuda merak edilenler!

Kocası ölen kadın mirastan ne kadar pay alır? Anne sağken miras paylaşımı nasıl olur?

Miras konusunda pek çok soru sorulmaktadır. Onlardan bazıları da “Kocası ölen kadın mirastan ne kadar pay alır? Anne sağken miras paylaşımı nasıl olur?” sorularıdır. İşte bu soruların yanıtları!

Tapuda miras paylaşımı nasıl yapılır? Tapuda intikal için tüm mirasçılar gerekli mi?

Tapuda miras konusu pek çok kişinin kafasını kurcalayan bir konudur. Peki Tapuda miras paylaşımı nasıl yapılır? İşte detaylar!

miras vergisi mükellefiyet başlangıcı Haberi

miras vergisi mükellefiyet başlangıcı

Veraset ve intikal vergisi mükellefiyeti ne zaman başlar?

7338 sayılı Veraset ve İntikal Vergisi Kanunu gereğince miras kalan malın vergisinin ödenmesi gerekiyor. 


Bir kimsenin vefatından sonra geriye bıraktığı menkul ve gayrimenkullerin kabul edilmesi sonucunda devlete ödenmesi gereken vergi veraset ve intikal vergisi olarak tanımlanıyor.


Veraset ve intikal vergisi hesaplanırken öncelikle her mirasçıya isabet eden miras payının tutarları belirleniyor. Daha sonra her birinden ayrı ayrı "istisna tutarı" düşülüyor.


Kalan tutarın vergisi yüzde 1'den başlayıp 10'a kadar çıkan) tarifeye göre hesaplanıyor.


Veraset ve intikal vergisi 2014 tarifesi:

Veraset Yoluyla İntikallerde 

İlk 190.000 TL için yüzde 1

Sonra gelen 440.000 TL için  yüzde 3

Sonra gelen 970.000 TL için yüzde 5

Sonra gelen 1.800.000 TL için yüzde 7 

Matrahın 3.400.000 TL’yi aşan bölümü için yüzde 10


İvazsız İntikallerde 

İlk 190.000 TL için yüzde 10 

Sonra gelen...