20 / 04 / 2024

mirasçıların gelir vergisi

mirasçıların gelir vergisi

Ölüm halinde, miras bırakanın işletme sahibi olması halinde bu durumun bir ay içerisinde vergi dairesine bildirilmesi gerekiyor. İşte Gelir İdaresi tarafından açıklanan mirasçıların vergi sorumluluğu esasları..

Mirasçıların gelir vergisi ne zaman ödenir?

Mirasçıların gelir vergisi ne zaman ödenir?: Vergi Usul Kanununa göre memleketin terki ve ölüm gibi mükellefiyetin kalkmasını gerektiren haller dolayısıyla beyan üzerine tarh olunan vergiler beyanname verme süreleri içinde ödeniyor...

Mirasçı gelir vergisi!

Mirasbırakanın ölümünden sonra mirasçıların vergi sorumlulukları arasında gelir vergisi de bulunuyor. Mirasçıların ölüm olayından sonra mirasçıların bildirimde bulunmaları için dört aylık süreleri bulunuyor. İşte mirasçı gelir vergisi...

Arsa mirasçılarına talih kuşu kondu! İşlenmeyen araziler artık kiralanacak!

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından, annesinden ya da babasından miras kalanlara sevindiren haber geldi. Mirasçıların işlenmeyen arazileri artık kiralanacak.

Mirasçılar arasında hisse devri nasıl olur? Tapuda hibe etmek ne demek?

Hisseli tapuda mirasçıların aklını kurcalayan bazı noktalar bulunmaktadır. En çok sorulan sorular hisseli tapu devri olmaktadır. İşte detaylar!

Mirasçılar soruyor! Paylaşılamayan miras nasıl satılır?

Miras kalan gayrimenkul her zaman mutlu etmeyip, mirasçıların başına dert de olabilir. İşte bu konuda merak edilenler!

Gelir vergisi beyanında son gün bugün!

Gerçek kişiler tarafından 2021'de elde edilen serbest meslek kazancı, ticari, ücret geliri, zirai gibi kazançlar için yıllık gelir vergisi beyannamesinin verilme süresi bugün itibariyle sona eriyor.

Mirasçılar vasiyete itiraz edebilir mi?

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper bugünkü köşesinde mirasçıların bırakılan vasiyete uymak istememeleri durumunda buna itiraz hakkı olup olmadığını kaleme aldı. İşte Tamer Heper'in o köşe yazısı...

Maradona'nın mirasçıları anlaşamadı! Evi yıkılıyor!

Dünya futbolunun efsane ismi Luis Armando Maradona'nın Villa Devoto'daki evi mirasçılarının anlaşamamsı üzerine yıkılacak. Yıkılacak olan yapının yerine otopark ve yeni konutlar inşa edilecek.

Mirasçılar 2022'de ne kadar vergi ödeyecek?

Hürriyet Gazetesi köşe yazarı Ahmet Karabıyık, bugünkü köşesinde 2022'de mirasçıların ödeyeceği vergileri kaleme aldı. İşte Ahmet Karabıyık'ın 'İşte yeni yılda mirasçıların ödeyeceği vergiler' başlıklı yazısı...

Mirasçılar emlak vergisinden muaf mı?

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper bugünkü köşesinde mirasçıların emlak vergisinden muaf olup olmadığını kaleme aldı.

Bağışlanan gayrimenkulde mirasçılar hak iddia edebilir mi?

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper bugünkü köşesinde bağışlanan gayrimenkullerde mirasçıların hak iddia edip edemeyeceğini kaleme aldı. 

Bendevi Palandöken'den gelir vergisi ve stopaj önerisi!

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, koronavirüs salgını boyunca esnafın gelir vergisi ve stopaj gibi vergilerden muaf tutulması yönünde öneride bulundu. 

Mirasçılar dikkat! Veraset ilamı ile mal varlığını öğrenin!

Mirasçıların notere başvurarak mirasçılık belgesi, eski adıyla veraset ilamı alması gerekiyor.  Miras bırakan bu yolla öğrenemediği mal varlığı için terekenin tespiti davası açarak mal varlığının mahkeme kanalıyla da tespitini sağlayabiliyor.

İkinci derece mirasçılar dava açabilir mi?

İkinci derece mirasçıların mahfuz hissesi yoktur. Bu nedenle miras bırakan malvarlığından dilediği gibi tasarruf edebiliyor.

Gurbetçilerin ve Yabancıların Veraset Vergisi!

Kurtulus Partners Vergi Uzmanı Mustafa Bey, veraset vergisi ile ilgili yazı dizisi kaleme aldı. Gurbetçilerin ve yabancılar veraset vergisi ile ilgili merak ettiği he şey bu yazıda... İşte "Gurbetçi̇leri̇n ve Yabancıların Veraset Vergi̇si̇ Yazı Dizisi 4. Bölüm"...

mirasçıların gelir vergisi Haberi

mirasçıların gelir vergisi

Mirasçıların vergi sorumluluğu!

Mirasçıların vergisel yükümlülükleri, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanan rehber kapsamında açıklanıyor. Rehber gereğince, miras bırakanın işletme sahibi olması halinde, ölüm olayı işi bırakma hükmünde olup, bu durumun bir ay içerisinde vergi dairesine bildirilmesi gerekmekte olup, mirası reddetmemiş bir mirasçının ölüm olayını bildirmesi yeterli bulunmaktadır.


Bununla birlikte Vergi Usul Kanununun 16 ncı maddesine göre ölümle birlikte beyanname verme ve bildirim sürelerine üç ay eklenmesi gerekmektedir. Dolayısıyla, ölüm olayından sonra mirasçıların bildirimde bulunmaları için süre dört ay olmaktadır.


Gelir Vergisi Kanununun 92 nci maddesinde ölüm halinde beyanname vermek için ölüm tarihinden itibaren 4 aylık bir süre belirlenmiştir. Yani ölüm halinde içinde bulunulan yıla ait ve geçmiş yıla ait beyanname 4 aylık bir süre içinde verilmelidir.


Örneğin, 20 Şubat 2013 tarihinde vefat olayı...