26 / 04 / 2024

muvazaa ispat yükü

muvazaa ispat yükü

Borcuna karşılık evini kaybetmesi riski olan birinin evini bir tanıdığına satmış gibi göstermesi "muvazaalı satış" oluyor. Peki, muvazaalı tapu iptali davalarında muvazaa ispatı nasıl yapılır?

Muvazaa nasıl ispat edilir?

Gerçek ismi ve niteliği saklanarak, başka bir isim altında üçüncü kişileri aldatmak için göstermelik olarak yapılan satışlar muvazaalı satış olarak nitelendiriliyor. Peki, muvazaa nasıl ispat edilir?

Ahmet Arslan: Dünyanın en büyük köprüsünü yapacağız!

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, 1915 Çanakkale Köprüsü'ne ilişkin, "Dünyanın en büyük köprüsünü yapmış olacağız. Bu, 'Türkler'de çok oluyor' lafının tam da ispatı." dedi.

Muvazaa ispatı nasıl yapılır?

Borcuna karşılık evini kaybetmesi riski olan birinin evini bir tanıdığına satmış gibi göstermesi "muvazaalı satış" oluyor. Peki, muvazaalı tapu iptali davalarında muvazaa ispatı nasıl yapılır?

Sebepsiz zenginleşme davasında ispat yükü!

Bir kimsenin mal varlığında haklı bir nedene dayanmaksızın, başkasının zararına meydana gelen zenginleşme, sebepsiz zenginleşme oluyor. Peki, buna karşılık açılan sebepsiz zenginleşme davasında ispat yükü kimde oluyor?

Ayıplı mal ispat yükü!

Tüketicilerin ayıplı mal karşısında hak ve sorumlulukları Tüketici Kanunu kapsamında açıklanıyor. Ayıplı mal karşısında seçimlik haklarını kullanmak isteyen tüketicilerin öncelikle ayıplı malı ispat etmeleri gerekiyor.İşte ayıplı mal ispat yükü..

Ev alanlara ispat yükümlülüğü geliyor!

Kayıtdışı ekonomiyle mücadele ve vergi kaybını önlemek amacıyla mükellefe ispat yükümlülüğü getirilmesi TBMM Bütçe Komisyonu'nda tartışıldı. Maliye, beyanından şüphelendiklerine, “Evi hangi parayla aldığını ispatla” diyebilecek.

Muvazaa nedeniyle tapu iptali!

Genellikle miras hukukunda karşılaşılan muvazaalı satışların iptalinin gerçekleşmesi için sulh hukuk mahkemelerine dava açılabiliyor. Muvazaa nedeniyle tapu iptali için iptali isteyen tarafın ispat yükü bulunuyor...

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Kartal'da arsa satacak!

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Kartal'da arsa satmak üzere ihale düzenledi

Kayseri Büyükşehir Belediyesi'nden satılık arsa!

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanlığı, ticaret alanı arsası satmak üzere ihale düzenledi

Avcılar'da denize kayan villalar yıkılıyor

İstanbul Büyükşehir Belediyesi ekipleri, Avcılar'da aralarında AKP İstanbul Milletvekili Mehmet Müezzinoğlu'nun tripleks villasının da bulunduğu 15 binayı hayati tehlike arz ettiği için yıkıyor

Joy Group dünyanın en büyük 115. otel grubu oldu

Türkiye'nin büyük otel gruplarından Joy Group, "dünyanın en büyük otel grupları sıralaması"nda 115'inci oldu

Konya Büyükşehir Belediyesi'nden satılık gayrimenkul!

Konya Büyükşehir Belediye Başkanlığı, Selçuklu ve Meram'da 2 adet gayrimenkul satmak üzere ihale düzenledi

Büyükçekmece Belediyesi'nden satılık gayrimenkul!

Büyükçekmece Belediye Başkanlığı 6 adet ofisi satışa çıkardı

Konya Büyükşehir Belediyesi'nden satılık arsa!

Konya Büyükşehir Belediye Başkanlığı, Selçuklu ve Meram ilçelerinde 2 adet arsa satacak

muvazaa ispat yükü Haberi

muvazaa ispat yükü

Muvazaa ispatı nasıl yapılır?

Muvazaa, bir hukuki ilişkinin taraflarının, üçüncü kişileri aldatmak amacıyla, gerçek iradelerine uymayan ve kendi aralarında hüküm ve sonuç doğurmayan bir görünüş yaratmak konusunda yaptıkları gizli anlaşma olarak tanımlanıyor.


Örneğin borcuna karşılık evini kaybetmesi riski olan birinin evini bir tanıdığına satmış gibi göstermesi "muvazaalı satış" (danışıklı satış) olarak adlandırılır.


Bu şekilde yapılan muvazaalı satışların iptal edilmesi için Asliye Hukuk Mahkemesi'nde dava açılabiliyor. Ancak davanın kazanılması için davacının muvazaayı ispat etmesi gerekiyor. Peki, muvazaa ispatı nasıl yapılır?


Muvazaa ispatı

Murisin paraya ihtiyacı yokken durduk yere satış yapmış olması, satış işleminin değerinin altında gösterilmiş olması, satış işleminin ölüme yakın tarihlerde yapılmış olması, murisin sağlığında "onları mirasımdan mahrum edeceğim" kabilinden sözlerinin şahit beyanıyla ispatı gibi vakıa ve şahit beyanlarının toplamıyla mal kaçırma/muris muvazaası ispatlanabilir. 


Dava...