26 / 04 / 2024

ölçü birimleri

ölçü birimleri

Eski Türk ölçü birimleri ile yeni ölçü birimleri hakkında bilgi edinmek için haberimizi inceleyebilirsiniz. İşte Eski Türk ölçü birimleri...

Dolar 20 yılın zirvesinde! Son durum nedir?

Fed Başkanı Powell'ın Cuma günü Jackson Hole toplantılarında verdiği yüksek faiz oranlarının uzun süre devam edeceği mesajı ABD dolarını önde gelen para birimleri karşısında 20 yılın zirvesine taşımış durumdadır. 

Yasa dışı Yahudi yerleşim birimleri protesto edildi!

Filistinliler, yasa dışı Yahudi yerleşim birimleri ve Ayrım Duvarı'nı protesto etmek için cuma namazının ardından Ramallah kentine bağlı Deyr Cerir beldesinde gösteri düzenledi.

AB Kudüs Temsilcisi'nden yeni Yahudi yerleşim birimleri açıklaması!

Avrupa Birliğinin Kudüs Temsilcisi Sven Kühn von Burgsdorff, İsrail'in işgal altında olan Filistin topraklarına yasa dışı yeni Yahudi yerleşim birimleri inşa etmesinin uygulanabilir bağımsız Filistin devletinin kurulma olasılığına zarar vereceğini bildirdi.

2 bin 202 hizmet binası deprem dayanıklılığı açısından incelendi!

İnşaat Emlak Birimleri Eğitim ve Koordinasyon Toplantısı'na katılan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "2007 öncesinde yapılan 2 bin 202 hizmet binasını deprem dayanıklılığı açısından inceledik" dedi.

Ankara Şehir Hastanesi yarın açılıyor!

Avrupa'nın en büyük, dünyanın ise tüm birimleri tek seferde inşa edilen 3. büyük hastanesi olacak olan Ankara Şehir Hastanesinin resmi açılışı yarın yapılacak. 

İsrail, Necef Çölü'nde yeni yerleşim birimleri kuracak!

İsrail hükümetinin, ülkenin güneyinde yer alan Necef Çölü'nde Daniel ve Nitsanit adıyla iki Yahudi yerleşim birimi kurulmasına onay verdiği belirtildi.

Çamlıca Camii'nin açılışı ertelendi mi?

İstanbul Cami ve Kültür Hizmet birimleri Yaptırma ve Yaşatma Derneği Başkanı Külünk "Çamlıca Camii tam olarak bitmeyeceği eksikleri kalacağı için açılışı erteledik" dedi...

İstanbul Üniversitesi Eğitim Birimleri Binası'nın temeli atılıyor!

Sultangazi Belediyesi tarafından inşa edilecek olan İstanbul Üniversitesi Eğitim Birimleri Binası'nın temeli pazar günü atılıyor.

35 sağlık kuruluşu kapatıldı!

Yürürlüğe giren Kanun Hükmünde Kararname ile FETÖ’ye bağlı 35 sağlık kuruluşu, 15 vakıf üniversitesi, 934 eğitim öğretim kurumu, 109 öğrenci yurdu, bin 229 vakıf ve dernek, 19 sendika ve federasyon adı altındaki örgütlenme birimleri kapatıldı.

TOKİ Giresun Üniversitesi Sağlık Birimleri Fakültesi ihalesi 29 Mart'ta!

TOKİ Giresun Üniversitesi Tıp Fakültesi Morfoloji Binası Sağlık Birimleri Fakültesi ve Sağlık Hizmetleri MYO inşaatları ile altyapı ve çevre düzenelemesi işi yapım işi ihalesi 29 Mart 2016 tarihinde gerçekleşecek.

Bezmialem Hastanesi Eyüp'te açılıyor!

Bezmiâlem Vakıf Üniversitesi’ne bağlı Sağlık Birimleri Fakültesi önümüzdeki ay Eyüp’te açılıyor. Eyüp Belediyesi bünyesindeki kampusta 6 bölümle hizmet verilecek

Kocaeli'de sağlık merkezleri yenilenecek!

Kocaeli'de Yürüyüş Yolu üzerindeki Semt Polikliniği ve Kızılay binası yenilenecek. Kızılay binası, Derince Eğitim ve Araştırmaya Hastanesi'ne bağlı olarak hizmet vermeye başlayacak ve her iki binanın hizmet birimleri artırılacak.

Çankaya Halk Sağlığı Merkezi bugün açılıyor!

Çankaya Belediyesi sosyal ve sağlık hizmetlerinin verildiği birimleri tek çatı altında topladı. Mithatpaşa Caddesi 52 Numara’da bulunan ek hizmet binası bundan böyle Halk Sağlığı Merkezi olarak hizmet verecek.

ölçü birimleri Haberi

ölçü birimleri

Eski Türk ölçü birimleri!

Eski Türk ölçü birimleri, ölçü ve tartı için yapılan devrime kadar kullanılan ölçü birimleri olarak karşımıza çıkıyor. Ancak kullanılan bu ölçü birimleri, Avrupa Devletlerinin kullandığı ölçü birimlerinden tamamen farklı olması nedeninden kaynaklanan uyumsuzluklar sonucunda Cumhuriyetten sonra TBMM hazırladığı bir kanunla ölçü birimleri ve takvim sistemini değiştirdi.


Yapılan değişikler sonucunda bugün kullandığımız metre, kilogram, miladi takvim, saat gibi ölçü araçları kabul edildi. Peki "Eski Türk ölçü birimleri nelerdir?" diye soruyorsanız hemen yanıtlayalım.


Eski Türk ölçü birimleri


a) Uzunluk ölçüleri

* 1 büyük pik, halebi: 0,75855 metre

* 1 küçük pik: 0,68712 metre

* 1 berri: 1670 metre

* 1 merhale: 45480 metre

* 1 fersah: 5685 metre

* 1 berid: 227 metre

* 1 kulaç: 1,89 metre

* 1 boğum: 2,5 eski parmak: 10 iplik

* 1 iplik: 100...