09 / 05 / 2024

Risturn geliri nedir

Risturn geliri nedir

"Risturn" terimi karşımıza kooperatifçilik ilkeleri ile ilgili bir terim olarak karşımıza çıkıyor. Peki, kooperatifte risturn nedir? Kooperatifte risturn ne anlama geliyor? Yanıtı ve detayları haberimizde...

Kira gelir vergisi nedir? Kimler kira gelir vergisi ödüyor?

Kira gelir vergisini, 2022-2023 yılı içerisinde toplam 9 bin 500 TL üzerinde mesken kira geliri elde edenler beyanname verecek. Peki, Kira gelir vergisi nedir, detayları nelerdir? İşte tüm ayrıntılar...

TOKİ başvuru şartında istenen hane halkı geliri nedir, kimleri kapsar? 

TOKİ 2022 Sosyal Konut başvuruları başladı. Ucuz fiyata ev sahibi olmak isteyen vatandaşlar ise başvuru şartlarını mercek altına aldı. Koşullar arasında bulunan ve kafaları karıştıran en büyük soru ise hane halkının gelir düzeyi oldu. Peki TOKİ başvurusunda istenen hane halkı geliri nedir, kimleri k

GELİR VERGİSİ DİLİMLERİ 2022! Vergi dilimi nedir, nasıl hesaplanır?

Gelir vergisi dilimleri, Maliye Bakanlığı tarafından her sene başında yeniden düzenleniyor ve kişinin yıllık toplam geliri üzerinden yapılan hesaplamalarla belirleniyor. Peki vergi dilimi nedir, nasıl hesaplanır? İşte 2022 yılına ait vergisi dilimleri…

İş yeri kira geliri beyan sınırı 2021!

İş yerini 2020 yılı içerisinde kiraya verenler 2021 yılında kira gelir vergisi ödemek ile mükellef oluyor. Peki vergi için iş yeri kira beyan sınırı 2021 nedir? İş yeri kira geliri istisnası 2016 ne kadar?

2020 tapu harcı geliri ne kadar?

Alıcı ve satıcı tarafından ayrı ayrı ödenen tapu harcı nedir? Tapu harcını kim öder? 2020 tapu harcı geliri ne kadar? İşte tüm merak edilenler...

2019 tapu harcı geliri ne kadar?

Alıcı ve satıcı tarafından ayrı ayrı ödenen tapu harcı nedir? Tapu harcını kim öder? 2019 tapu harcı geliri ne kadar? İşte tüm merak edilenler...

Kimler kira gelir vergisi verir 2018?

Gayrimenkulünü iş yeri yada mesken olarak kiraya veren kişiler, iş yeri veya mesken istisna sınırlarını aşıyorsa beyanname vererek vergilerini vermek zorunda. Peki Kira geliri nedir, kimler kira gelir vergisi verir, kimler kira gelir vergisi vermez?

Hane halkı geliri nedir?

Türkiye İstatistik Kurumu her sene Türkiye'nin ortalama hane halkı gelirini hesaplıyor. Peki, hane halkı geliri nedir? Hane halkı geliri hesaplaması nasıl yapılır? İşte hane halkı geliri verileri..

Kira geliri bildirmeme cezası nedir?

Kira gelir vergisi, Gelir Vergisi Kanunu gereğince taşınmaz malların kiraya verilmesinden elde edilen kira gelirleri için ödeniyor. Ödemeler için öncelikle beyan veriliyor. Peki, kira geliri bildirmeme cezası nedir?

Kira gelirlerinde götürü gider yöntemi nedir?

Kira gelirlerinin gelir vergisi hesabında, istisnadan yüksek kira geliri elde eden kimseler, gerçek veya götürü gider yönteminden birini seçerek vergide bazı indirimleri yapabiliyor. Peki, kira gelirlerinde götürü gider yöntemi nedir?

Kira geliri eksik beyan cezası 2015!

Gayrimenkulünü kiraya vererek 2014 yılı içerisinde gelir elde eden mal sahipleri, vergi mükellefi oluyor. Mükelleflerin, beyanname vererek vergi borcunu ödemesi gerekiyor. Peki, kira geliri eksik beyan cezası 2015 nedir?

İstisna haddi nedir?

Mesken ve işyeri kiralamalarından elde edilen gelirler için GMSİ vergisi ödeniyor.Vergide istisna haddinden yüksek kira geliri elde edenler vergi mükellefi oluyor. Peki kira istisna haddi nedir?

Kiradaki gayrimenkulün adres numarası nedir?

Kira geliri elde eden vatandaşlar kira beyannamelerini vermeye başladı. Beyannamede yer alan kiradaki gayrimenkulün adres numarası nedir? Gayrimenkul adres numarası nasıl öğrenilir? İşte sorularınızın yanıtı...

Risturn geliri nedir Haberi

Risturn geliri nedir

Risturn nedir?

Risturn terimi, kooperatifçilik ilkeleri kapsamında yer alıyor. Kooperatifçilik ilkelerine göre, ortakların ekonomik katılımlarının eşit olarak sağlanması gerekiyor.


Bir diğer ifade ile, kooperatiflerin yıl sonunda elde ettikleri faaliyet sonucunda elde edilen gelir veya gider fazlasına ortakların eşit şekilde katılımı, kooperatifçilik ilkeleri arasında bulunuyor.


Risturn, tam da bu noktada kooperatif ortağının ekonomik katılımının sağlanması için yapılan faaliyetler arasında karşımıza çıkıyor. 


Kooperatif risturn istisnası

Risturn, kooperatiflerde dönem sonu elde edilen karın ortaklara dağıtılan kısmını ifade ediyor. Bu dağıtım ile ortakların birbirlerinin sırtından haksız kazanç sağlamalarını önlenmiş oluyor.


"Ortaklara risturn dağıtılması" olarak da ifade edilen uygulama ile ortakların risturn payları ana sözleşmedeki hükümlere göre ve ortakların kooperatiften yaptıkları alışveriş tutarları dikkate alınarak dağıtılıyor.


Ana sözleşmede risturn dağıtılmasına ilişkin hükmün bulunmaması halinde bu farklar, kooperatifin gelişmesine yarayacak işlerde kullanılmak...