26 / 04 / 2024

serpinti sığınakları

serpinti sığınakları

Serpinti sığınaklarının inşasında uyulması gereken hususlar 31 Aralık 2010 tarihinde 27802 sayılı Resmi Gazete yayımlanan Sığınak Yönetmeliğinde değişiklik yönetmeliğinde yayımlanıyor. Peki, serpinti sığınakları nasıl inşa edilir?

Sığınak çeşitleri nelerdir?

Canlı ve cansız kıymetleri korumak maksadı ile inşa edilen korunma yerleri sığınak olarak ifade ediliyor. Söz konusu sığınaklar, korunacak veya kullanacakların, durumuna göre ikiye ayrılıyor. Buna göre sığınak çeşitleri nelerdir?

Serpinti sığınakları nereye yapılır?

Korunmayı sağlamak için inşa edilen sığınaklar, serpinti sığınağı olarak karşımıza çıkıyor. Peki söz konusu serpinti sığınakları nereye yapılır? İşte sorunuzun Sığınak Yönetmeliği kapsamında yer alan yanıtı...

Sığınak Yönetmeliği 2013!

3194 sayılı İmar Kanununa göre düzenlenen "Sığınak yönetmeliği 2013" ve yönetmelik detayları haberimizde...

Konut inşaatlarında büyük sorun: Zorunlu olan sığınıklar daireye dönüştürülüyor!

İnşaat projelerinde zorunlu alan olarak projelerde yer alan depoların sonradan ortadan kaldırılması, büyük sorun haline geldi. Apartmanlarda ve iş yerlerinin birçoğunda zorunlu olan sığınaklar bina yapımından sonra daireye dönüştürülüyor.

Mega zenginlerden Kıyamet Günü hazırlığı! 151 milyon TL’lik dev sığınaklar satın alıyorlar! 

Bu sene yayınlanması beklenen "En Zenginlerin Hayatta Kalması" adlı yeni bir kitapta, zenginlerin felaketlerden saklanmak için uzak ve lüks kıyamet sığınaklar inşa ettiği iddia ediliyor. İşte o sığınaklarla ilgili detaylar...

Binalardaki sığınak kiraya verilebilir mi?

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper bugünkü köşesinde binalardaki sığınakların kiraya verilip verilemeyeceğini kaleme aldı. 

Yapı kayıt belgesinde kaçak yapı ayrıntısı!

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper'e gelen soruda, 92 evli siteden daire aldığını belirten okuyucu sitede sığınakların mesken yapıldığını, imar affına başvurulduğunu ve kat mülkiyeti kurma yolunun açıldığını belirtti. Okuyucu bunların mümkün olup olmadığını sordu.

Gökhan Sağnaklar'ın acı günü! Babası Mehmet Reşit Sağnaklar vefat etti!

ENKA İnşaat İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Gökhan Sağnaklar'ın babası Mehmet Reşit Sağnaklar hayatını kaybetti. 

Şehir sorunlarından kaçış: İdeal şehir denemeleri başladı!

Titizlikle planlanan şehirlerin bile belli bir süre sonra tanınmaz hale gelmesi, sorunların çoğalması sebebiyle alınan derslerden de yararlanarak, geleceğin sığınakları olarak kabul edilen “ideal şehir” denemeleri başladı. Peki ideal şehir nedir? Nasıl olmalıdır?

Aydın'daki binalara imarda ilave 1 kat verilmeli!

NAMDER Yönetim Kurulu Başkanı Remzi Erdemci, Nazilli Belediye Başkanı Kürşat Engin Özcan’a yaptığı ziyarette, Aydın'daki binalara imarda tam bodrum yapılarak müştemilat ve sığınaklar için, zemin katların ise otopark alanı olarak kullanılması için ilave 1 kat verilmesi gerektiğini belirtti...

Virüsten kaçan zenginler için 8.3 milyon dolara sığınak!

Tüm dünyayı etkileyen yeni tip koronavirüs Covid-19 salgınına yakalanmak istemeyen zenginler sığınak arayışına girdi. En çok olanaklara sahip olan sığınaklar 8 milyon 350 milyon dolara satılıyor.

Yargıtay'dan kiraya verilen sığınak için flaş karar!

Yargıtay flaş bir karara imza attı. Yargıtay, apartmanların bodrum katlarındaki sığınakların mesken olarak kiralanamayacağına hükmetti.

Vladimir Putin yer altı sığınağı mı yaptırıyor?

Rusya’nın nükleer bir savaşa karşı hazırlandığı hatta Putin’in Moskova’da 12 milyon vatandaşını alabilecek kapasitede devasa yer altı sığınakları inşaa ettiği belirtiliyor.

Yunanistan’da sığınmacılar için tesisler inşa edilecek!

AB, Yunanistan’daki sığınmacıların yaşam koşullarını geliştirmek için 115 milyon avro kaynak aktarılacağını bildirdi. Yunanistan’a sağlanacak desteklemeyle, sığınmacıların mevcut barınakları geliştirilecek, yeni kamplar ve tesisler inşa edilecek.

Ozan Tüzün: Binalarda sığınak yapılmıyor!

Mimarlar Odası Adana Şube Başkanı Ozan Tüzün, binalarda sığınak olarak projelerin yapıldığını ancak, projenin dışında bina içerisine sığınakların yapılmadığını söyledi.

Çek Cumhuriyeti sığınakları gerçek hayata geçirdi!

Filmlerde görmeye alıştığımız 'büyük felaketler'den korunmak isteyen zenginlerin yaptırdığı sığınaklar gerçek hayata geçirildi. Çek Cumhuriyeti'ndeki 323 bin metrekarelik The Oppidum adlı kompleks, ihtişamıyla göz doldurdu.

serpinti sığınakları Haberi

serpinti sığınakları

Serpinti sığınakları nasıl inşa edilir?

Özel sığınaklardan olan serpinti sığınaklarının inşasında uyulması gereken hususlar, 31 Aralık 2010 tarihinde 27802 sayılı Resmi Gazete yayımlanan Sığınak Yönetmeliğinde değişiklik yapılması hakkında yönetmelik kapsamında açıklanıyor.


Yönetmelik gereğince, sığınakların iç yüksekliği net 2.40 metreden aşağı olamıyor. Ayrıca, sığınak havalandırma fanının enerji ihtiyacı fan elektrik motoruna uygun kapasitede bir jeneratör ile karşılanmalı, jeneratör için sığınak alanı dışında bir alan makine dairesi olarak tasarlanması gerekiyor.


Serpinti sığınakları özellikleri:

a) Büyüklük: Kişi başına en az net bir metrekarelik sığınak yeri ayrılır. Sığınaklarda yapılacak wc, duş ve mutfak nişi bu alana dâhil değildir.


Kişi adedi her bir bağımsız bölüm için bir odalı konutlarda iki, iki odalı konutlarda üç, üç ve daha fazla odalı konutlarda dört olarak dikkate alınır.  Yurt, koğuş, misafirhane, yatakhane, bakımevi,...